Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej » Edycja postu

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 16:08, 13 lut 2016

Agania napisał(a)
Gabrysiu ogłaszam, że sernik upiekłam, smakuje rozkoszne, ale daleko mu do Twojej doskonałości....to moje pierwsze koty za płoty
.

Jak jest rozkoszny, to po co ma być doskonały?
Mnie też różnie wychodzi, czasem bardziej puszysty, czasem mniej, zależy jaki ser się trafi.
Przypomniałaś mi o nim i też dzisiaj upiekłam, pachnie cudownie w całym domu, bo jeszcze nie wystygł.
Agania 16:12, 13 lut 2016

Ja sernik upiekłam wczęśniej przed chlebkim, ale mnie wzięło na pieczenie, teraz chleb w piekarniku, ale zapachem sernik górą
Gabriela 16:14, 13 lut 2016

Kasiek napisał(a)
Gabrysiu odpisalam na Twoj post u Ewy, ale moze i tu Ci podrzuce z zapytaniem czy tego szukalas

http://www.brecks.com/category/downton-abbey-roses/a

Tak o te odmiany chodziło, a że Ewa lubi ten serial (ja zresztą też), to wstawiłam u niej linka. Ale tu jest lepiej, bo są opisane.
Mamy pełny przekrój: floribunda, wielkokwiatowa, herbatnia i krzaczasta.
Mnie się najbardziej podoba żółta Edith's Darling, przypomina najbardziej stare róże.
Ceny tych róż na razie są dość zaporowe.

Jak już (znowu) jesteśmy przy różach, to zobaczcie koniecznie tę stronę, zwłaszcza dział róż historycznych, czyli "Old Roses". W ogóle wszystkie sobie zobaczcie.

http://www.petrovicroses.rs/en/roses
Gabriela 16:24, 13 lut 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Mruczanki Ku Pokrzepieniu Serc to najlepszy typ mruczanek )
Gabrysiu, dziękuję za przesyłkę, dotarła bez szwanku na urodzie pieczęci )
Mam nadzieję, ze Twój trud nie pójdzie na marne.
.

Też mam nadzieję. I już nie trzeba ich przemrażać.
Mam nadzieję, że będą takie same:

Gabriela 16:36, 13 lut 2016

mira napisał(a)

Ja Cię kręcę to ja chyba taką dostalam z wymiany i to pewnie ta Twoja hehe jak sie cieszę mam jasną -super

Jana napisał(a)
Frezji nigdy nie miałam...a czarnuszka to chyba ładna roślinka? Nie mam, widziałam na opakowaniu..u Ciebie się tak rozsiewa?

Na sto procent ona jest ode mnie, bo nikt więcej takiej nie miał. No i poszła w świat.
Czarnuszki są delikatne, koperkowe, mogą być dobrym wypełniaczem na rabatach.

Kolory i odmiany są różne, nie tylko niebieskie:

Tu na zbliżeniu jest pękaty nasiennik czarnuszki.

Gabriela 16:42, 13 lut 2016

Ciąg dalszy wykładu o czarnuszkach:

Te powyżej to czarnuszki orientalne - nigella orientalis

A to jest czarnuszka siewna i jeszcze inna, nazwy której teraz nie pamiętam, mają inne, wydłużone a nie okrągłe nasienniki.
Tylko czarnuszka siewna jest do jedzenia.

A to jest odmiana nomen omen Deep Blue

Anda 16:55, 13 lut 2016

Gabriela napisał(a)

Tak o te odmiany chodziło, a że Ewa lubi ten serial (ja zresztą też), to wstawiłam u niej linka. Ale tu jest lepiej, bo są opisane.
Mamy pełny przekrój: floribunda, wielkokwiatowa, herbatnia i krzaczasta.
Mnie się najbardziej podoba żółta Edith's Darling, przypomina najbardziej stare róże.
Ceny tych róż na razie są dość zaporowe.

Jak już (znowu) jesteśmy przy różach, to zobaczcie koniecznie tę stronę, zwłaszcza dział róż historycznych, czyli "Old Roses". W ogóle wszystkie sobie zobaczcie.

http://www.petrovicroses.rs/en/roses

Te serialowe róże bardzo są piękne, a jako fanka serialu czuję się niejako zobowiązana posiąść chociażby jedną Dziękuję za cynka
Mnie najbardziej podoba sie Violet´s Pride i Pretty Lady Rose.
Muszę się rozejrzeć po niemieckich szkółkach albo zapytać, czy będą je mieli.

Róże historyczne uwielbiam. Oglądam je czasem na 16-eichen albo na Historische Rosenschätze albo u Schultheisa.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gabriela 16:56, 13 lut 2016

Generalnie, to te czarnuszki się u mnie mieszają i wysiewają same.

Anda 16:56, 13 lut 2016

Czarnuszki są piękne. Lubię je tak samo jak chabry. Mam na nie jednak za małe rabatki.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gabriela 17:01, 13 lut 2016

Anda napisał(a)

Te serialowe róże bardzo są piękne, a jako fanka serialu czuję się niejako zobowiązana posiąść chociażby jedną Dziękuję za cynka
Mnie najbardziej podoba sie Violet´s Pride i Pretty Lady Rose.
Muszę się rozejrzeć po niemieckich szkółkach albo zapytać, czy będą je mieli.

Róże historyczne uwielbiam. Oglądam je czasem na 16-eichen albo na Historische Rosenschätze albo u Schultheisa.

Pewnie wcześniej będą u Was, w Niemczech niż w Polsce.
Wybór historycznych na tej serbskiej stronie jest bardziej niż zadowalający.

Jak historycznie, to damascenka Mme Hardy z mojego ogrodu.