Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Co posadzić pod dębem?

Co posadzić pod dębem?

paradas 09:17, 09 paź 2018

Chciałbym zagospodarować ziemię pod dębem. Dąb rośnie tam już kilkanaście lat.
Co mógłbym w takim miejscu posadzić? Sadzić w ziemi gdzie rośnie dąb czy można wokół pnia jakiś skalniak utworzyć? Marzą mi się funkie, hortensje ogrodowe. Czy jest szansa żeby coś tam rosło, dąb nie zdominuje roślin rosnących pod nim?
Gardenarium 09:29, 09 paź 2018

Liście dębu wydzielają szkodliwe fitoncydy hamujące wzrost innych roślin, które są pod nim. Jednak wiem, że np. różaneczniki lubią dodatek spróchniałych liści dębu do ziemi.

Dla różaneczników będzie jednak zbyt sucho pod okapem drzewa, liście nie dopuszczają wody z deszczu, bo działają jak parasol.

Hosty wytrzymają, w pierwszym okresie trzeba podlewać, żeby się dobrze zakorzeniły, derenie o kolorowych gałązkach też mogą wytrzymać, irgi płożące, bluszcz.

Skalniak odpada, będzie cudacznie wyglądał kopiec kamieni pod dębem w cieniu.

Instagram Ogrodowiska
paradas 11:18, 09 paź 2018

Bardzo Pani dziękuję, czyli nici z hortensji ogrodowych pod dębem?
Mam rozumieć że bluszcz ma piąć się po pni? Ciekawie by to wyglądało.
Toszka 11:24, 09 paź 2018

Jesli świadomie podejmiesz się regularnego podlewania hortensji, to sadź i ciesz się. Ja bym nie rezygnowała...chociaż na próbę czy dam radę z podlewaniem
malgol 11:56, 09 paź 2018

Toszka napisał(a)
Jesli świadomie podejmiesz się regularnego podlewania hortensji, to sadź i ciesz się. Ja bym nie rezygnowała...chociaż na próbę czy dam radę z podlewaniem

U mnie pod debami rosną Anabelki, hosty, tawułki, hortki Blue Bird...musiałm im tylko linię kroplująca założyć bo z podlewaniem nie dawałam rady.Za daleko od kranu jest rabata.
Nie rezygnuj