Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ogrodowa kuchnia » Nalewka lawendowa

Nalewka lawendowa

Basiaw 13:03, 08 wrz 2011


Dołączył: 19 sie 2011
Posty: 1191
W ubiegłym roku, w ramach alkoholizacji siebie i innych chętnych zrobiłam nalewkę lawendową.
Smak ma bardzo oryginalny, ziołowy, mnie smakuje, kieliszeczek na jesienne szarugi niezastąpiony.

Czy wrzucić tu przepis, są odważni, żeby spróbować?
____________________
Nasz mały, zielony świat
agnieszka_ba... 13:05, 08 wrz 2011


Dołączył: 13 paź 2010
Posty: 171
Pewnie, wrzucaj
____________________
Obym w końcu mogła zająć się ogrodem .... Zmiany zmiany zmian
Basiaw 13:18, 08 wrz 2011


Dołączył: 19 sie 2011
Posty: 1191
Nalewka lawendowa na suszonych kwiatach lawendy

40 g suszonych kwiatów lawendy
4 goździki
10 owoców kardamonu
sok z 4 cytryn
skórka z 1/2 cytryny
1/3 laski wanilii
1 litr spirytusu
1 litr wody
2 szklanki miodu wielokwiatowego

Połączyć spirytus z wodą, odstawić na dobę.

Skórkę cytrynową sparzyć, obrać z albedo, pokroić w paski.
Laskę wanilii posiekać.
Wszystkie składniki - oprócz miodu! - umieścić w słoju, zalać alkoholem, szczelnie zamknąć.
Odstawić w widne, ale nie słoneczne miejsce na 2 tygodnie.

Zawartość słoja przecedzić, składniki dokładnie odcisnąć, połączyć płyny.
Do nalewu dodać miód, wymieszać, odstawić na miesiąc, w tym czasie często mieszać.

Klarowną nalewkę zlać znad osadu, osad przefiltrować, płyny połaczyć.

Odstawić na 6 miesięcy.

Zamiast suchych kwiatów można dodać 1 szklankę świeżych, luźno ułożonych kwiatów.
____________________
Nasz mały, zielony świat
Gardenarium 16:05, 08 wrz 2011


Dołączył: 09 lip 2010
Posty: 77357
Witek pewnie też się zainteresuje tym przepisem. Dziekuję
____________________
Danusia - Ogród nie tylko bukszpanowy cz.III*Część II*Część I*Wizytówka***Ogrodowisko-ogrody pokazowe*2 Wizytówka

Instagram Ogrodowiska
agnieszka_ba... 12:24, 09 wrz 2011


Dołączył: 13 paź 2010
Posty: 171
Dzięki wielkie
____________________
Obym w końcu mogła zająć się ogrodem .... Zmiany zmiany zmian
justi 14:58, 09 wrz 2011


Dołączył: 29 maj 2011
Posty: 6263
Brzmi wspaniale, ale słyszałam, że miodu z wysokoprocentowym alkoholem nie powinno się za bardzo łączyć bo "siada" na serce. Trzeba by spytać jakiegoś specjalisty.
____________________
Justyna - ogród w Alei Lipowej
Basiaw 13:24, 12 wrz 2011


Dołączył: 19 sie 2011
Posty: 1191
justi napisał(a)
Brzmi wspaniale, ale słyszałam, że miodu z wysokoprocentowym alkoholem nie powinno się za bardzo łączyć bo "siada" na serce. Trzeba by spytać jakiegoś specjalisty.


Naprawdę? Kto by się spodziewał, ale z drugiej strony ileż się tego pije? jak się raz na jakiś czas wysączy mały kieliszek, to chyba nie sposób serce wykończyć
____________________
Nasz mały, zielony świat
justi 12:33, 14 wrz 2011


Dołączył: 29 maj 2011
Posty: 6263
No chyba, że się siądzie we dwoje lub częściej dwóch do większej butelki. Nam kobietkom to na pewno nie zaszkodzi "nasze" sączenie..
____________________
Justyna - ogród w Alei Lipowej
monteverde 21:04, 29 wrz 2011


Dołączył: 31 paź 2010
Posty: 44149
a czy bez goździków, dużo stracę z przepisu? albo np.1?
____________________
monteverde-mój kawałek raju - mój kawałek raju II - Kwiatowy ogródek Monteverde
Basiaw 07:17, 30 wrz 2011


Dołączył: 19 sie 2011
Posty: 1191
Aniu, jeśli nie lubisz goździków, to tragedii nie będzie, w moim odczuciu główne skrzypce w aromacie nalewki gra kardamon.
Nic na siłę, ja np. nie lubię cynamonu i do piernika daję go symbolicznie a dużo więcej gałki i własnie mielonych goździków, bo lubię, szarlotkę też robię bez cynamonu a dla innych to nie byłaby szarlotka tylko byle jaki jabłecznik, zdaję sobie sprawę.
____________________
Nasz mały, zielony świat
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies