Margarete
12:49, 01 cze 2019
Cała wyspa Madera ze swoim łagodnym, ciepłym klimatem, ze swoją bogatą roślinnością i przepięknymi widokami z połączenia gór i morza jest jednym wielkim kwitnącym cały rok ogrodem. To taka perełka na Oceanie Atlantyckim, oddalona około 1000 km od Europy i około 500 km od Afryki na wysokości powiedzmy Casablanki w Maroku. Połączenie ciepłego powietrza afrykańskiego z wilgotnością oceanu i dużą ilością słonecznych dni oraz powulkaniczne żyzne gleby stanowią dogodne warunki dla licznych gatunków kwiatów, drzew, owoców itp.
Stolica Madery - Funchal ( ok 100 tys mieszkanców- a cała wyspa liczy około 250 tys mieszkanców-) ma dużą ilość ogrodów i parków ale jeden z nich skradł nasze serca - to MONTE PALACE MADEIRA.
Wielki i piękny ogród tropikalny na górze Monte powyżej stolicy Funchal z widokiem na port i ocean. Byłam w nim dosłownie wczoraj i chcę podzielić się wrażeniami na żywo.
Pozwolę sobie tu go choć odrobinę przybliżyc
Stolica Madery - Funchal ( ok 100 tys mieszkanców- a cała wyspa liczy około 250 tys mieszkanców-) ma dużą ilość ogrodów i parków ale jeden z nich skradł nasze serca - to MONTE PALACE MADEIRA.
Wielki i piękny ogród tropikalny na górze Monte powyżej stolicy Funchal z widokiem na port i ocean. Byłam w nim dosłownie wczoraj i chcę podzielić się wrażeniami na żywo.
Pozwolę sobie tu go choć odrobinę przybliżyc