Pilanio identyfikacja clematisów nie zawsze jest łatwa bo fotki przekłamują kolory - na zdjęciach nie widać dokładnego koloru pylników i nie wiadomo jakiej wielkości są kwiaty. Prawdopodobnie obydwa są z grupy wielkokwiatowych wcześnie kwitnących czyli cięcie słabe ale przy młodych roślinach w pierwszym roku najlepiej przyciąć je mocniej na ok 50cm.
Ten filoletowy/niebieski to może być Lasurstern lub H. F. Young - pooglądaj je sobie w necie.
Bardzo dziękuje ten fioletowy to duży kwiat więc na pewno wielkokwiatowy kwitnie w czerwcu obecnie już prawie przekwitł czy przekwitnięte kwiatostany które pozostały usuwam czy nie ? Natomiast ten jasny na spodzie ma fioletowe paski
Proszę o pomoc w rozpoznaniu tego krzewu, spotkałam go na majorce przy hotelu w formie żywopłotu i rosnące w donicach na ponad 2 metry prowadzone na zgrubiałych łodygach, na zdjęciu jest nieco jaśniejszy kwiat, jasna lawenda i też widziałam ciemny fiolet
Proszę o pomoc w identyfikacji tego kwiatka
z ciemnym środkiem, o ile to możliwe
Ciężko mi wyszukać w internecie, tym bardziej że jest on w bukiecie i nie widać łodygi ani liści. Ja obstawiam, że może to być mak, albo onętek. A może jakaś róża?
z góry dziękuję