Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Pokaż wątki Pokaż posty

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Kordina 10:26, 20 lis 2023

O! To będziecie mieć dobry dojazd do domku teraz, fajnie
Patrycja_KG_Lu 12:07, 20 lis 2023

Tak Bożenko. Do tej pory asfalt kończył się na sąsiadach, a kurz z dalszej utwardzonej drogi mimo oddalenia budynku jednak osiadał na oknie kuchennym. Teraz powinno być lepiej. Gmina w tym roku wiosną wysypała jakiś kamień, żeby utwardzić niestety były w nim druty - jeden przebił koło u wózka dziecięcego, a drugi w taczce.

P.S. Pomidorki nadal swoje te już z tych dojrzewających w domu.
Kontonaogrod 14:07, 23 lis 2023

Super że będzie asfalt Pomidorki ekstra, ja o swoich już dawno temu zapomniałam

pozdrawiam serdecznie
NowaKiKi 07:35, 25 lis 2023

Patrycja , czy Ty obcinalas liście w truskawkach i pozionkach na zime? Czy wiosną je obciąć dopiero?
ElzbietaFranka 20:21, 25 lis 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

U mnie kilka truskawek zwariowało i ma owoce. Poziomki nadal się zdarzają. W tunelu jest jeszcze kilka papryk ostrych. W tym tygodniu będę sadzić jagody kamczackie i borówki. Z części ozdobnej może będziemy mieć wenę na żywopłot, a jak nie to wiosną wsadzimy. W rozmnażalniku wylądował trzcinnik, kocimiętka, tuja na podrośnięcie. Wsadziłam też 2 kaliny roseum na miejsca docelowe. Kosiarka raczej umyta już na zimę.

Wyrzuć ta szmatę (agrowłóknine) chwasty i tak będą rosły pod nią i nad nią. Ziemią nie oddycha bo to plastik. Zobaczysz będziesz żałować, że rozłożyłam agrowłóknine.
Rozłóż kartony papierowe i na to możesz rozsypać korę lub jakaś inna ściółkę.
Patrycja_KG_Lu 21:46, 25 lis 2023

NowaKiKi napisał(a)
Patrycja , czy Ty obcinalas liście w truskawkach i pozionkach na zime? Czy wiosną je obciąć dopiero?

Termin. Koszenie truskawek wykonuje się do 2 tygodni od zebrania ostatnich owoców. Lepiej nie zwlekać, gdyż potem łatwo uszkodzić zawiązki pąków kwiatowych na rok następny. Zwykle koszenie truskawek wykonuje się na początku lipca (VII).

Ja część zdążyłam liści usunąć (na dwóch odmianach), a część truskawek nie zdążyłam ogarnąć w terminie i zostały im liście.
Patrycja_KG_Lu 21:48, 25 lis 2023

ElzbietaFranka napisał(a)

Wyrzuć ta szmatę (agrowłóknine) chwasty i tak będą rosły pod nią i nad nią. Ziemią nie oddycha bo to plastik. Zobaczysz będziesz żałować, że rozłożyłam agrowłóknine.
Rozłóż kartony papierowe i na to możesz rozsypać korę lub jakaś inna ściółkę.

Testuje obie opcje. Na starych truskawkach mam właśnie kartony i są one przykryte zrębkami, a nowe nasadzenia dałam na agrowłókninie. Porównam sobie obie metody.
NowaKiKi 09:01, 26 lis 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Ja część zdążyłam liści usunąć (na dwóch odmianach), a część truskawek nie zdążyłam ogarnąć w terminie i zostały im liście.

Ja mamcta odmianę co owocuje przez cały czas, w zasadzie aktualnie mam zielone truskawki na krzku i snieg
Wiec w sumie nie wiem kiedy obciąć liście
Angelika95 22:52, 26 lis 2023

Patrycja, czy zdecydowałaś już co posadzisz na rabatach na froncie ze śś?
Patrycja_KG_Lu 17:29, 03 gru 2023

NowaKiKi napisał(a)

Ja mamcta odmianę co owocuje przez cały czas, w zasadzie aktualnie mam zielone truskawki na krzku i snieg
Wiec w sumie nie wiem kiedy obciąć liście

Takich nie mam, więc nie doradzę.