Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Pokaż wątki Pokaż posty

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Wiolka5_7 16:59, 20 mar 2023

olciamanolcia napisał(a)
Zobacz jak tu ładnie-tylko dwa gatunki

https://pl.pinterest.com/pin/841821355361952465/

Uwielbiam ten duecik
Sesleria jesienna + szałwia Compact deep blue
olciamanolcia 17:38, 20 mar 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

Uwielbiam ten duecik
Sesleria jesienna + szałwia Compact deep blue

Cholerka a jak ja bym te szałwie w brzoxową między rozchodniki a seslerię dała …
Pomyślę bo podoba mi się ten zestaw ( ten dwuskładnikowy na foto)
Patrycja_KG_Lu 17:55, 20 mar 2023

Dziękuję dziewczyny. Minimalizm w ilości gatunków i pielęgnacji wygrywa. Podałyście super zestawy. Najbardziej podoba mi taki miks:

Sesleria Heufflera-Żywotnik Hoserii-szałwia lub kocimiętka-rozchodniki+krokusy wiosną

Pomijając krokusy mamy 4 gatunki roślin na odcinku 8,5 m.
AnnaCh 18:00, 20 mar 2023

Bardzo dobry wybór minimalnie roślin. Przed chwilą jak wpadłam do domu zrobiłam Ci zdjęcia Heufleriany u mnie. Na pierwszym przy tarasie, trzeci sezon, ale ciągle podbierana na sadzonki, na drugim przedpłocie sądzone niecały rok temu. Właśnie ze względu na szybki start dałam ją przy ulicy Będziesz zadowolona

Daj znać jak zobaczysz, to usunę fotki.
Patrycja_KG_Lu 18:09, 20 mar 2023

Szukając jak mógłby taki zestaw wyglądać natrafiłam na coś takiego https://pin.it/6iRmP4P. Czy dobrze rozpoznaje, że jest tam i szałwia i kocimiętka + ostnica? Jakby sobie wyobrazić zamiast tej ostnicy seslerię…

To samo tutaj chyba patrząc tylko na prawą stronę rabaty i pomijając to białe u dołu. https://pin.it/1CZHpwG

W wątku na O. o polecanych połączeniach roślin wrzucone było coś takiego. Szerokość o wiele większa, ale ta szałwia robi wrażenie.
Michaska napisał(a)

A jak z rozchodnikami? Dobrze rozumiem, że mniej więcej jak przekwitnie szałwia/kocimiętka to wtedy zaczną kwitnąć rozchodniki?
Patrycja_KG_Lu 18:13, 20 mar 2023

AnnaCh fotki mogą zostać, bo wnoszą wartość do omawianego tematu i obrazują tą roślinę na tym etapie (młodszą i starszą). Nie tak dawno temu cięte, a dobrze wyglądają.
Patrycja_KG_Lu 18:34, 20 mar 2023

Czy są kocimiętki o bardziej zwartym pokroju, takie trzymające się w kupie jak szałwia?

Patrząc na kolorystykę roślin —>
Żywotnik Hoserii - klasyczny zielony?
Sesleria Heuffera - liście szaroniebieskie, matowe w późniejszym czasie
To jakie kolory/odcienie dać innych roślin?
Jeśli wybrać takie kocimiętki i szałwie jak na zdjęciu poniżej to jakie rozchodniki do tego? Tutaj chyba ostnica daje żółty odcień przez co kompozycja ładnie wygląda.
Klikając na zdjęcie przeniesie Was do źródła.
Rojodziejowa 18:48, 20 mar 2023

Kocimiętka u mnie kwitnie baaaardzo długo i nakłada się na kwitnienie z rozchodnikami.
Bardziej zwarta odmiana kocimiętki to np. Cat’s Pajamas

Kolorystycznie mi bardziej jednak odpowiadałaby sesleria jesienna niż H. W tych wszystkich inspirkach masz tam taki soczysty zielony. Seslerii H nie mam, ale wydaje mi się, że z Hoseri nie będzie tworzyć takiego kontrastu, ale może Ci to odpowiada.

Edit: Szałwię mam u siebie o nazwie Deep Blue Field, to chyba co innego niż Deep Blue Ech te nazwy. Bo moja rośnie spora - obszerna i wcale nie niska.
Wiolka5_7 19:19, 20 mar 2023

Dlatego ja też jestem za seslerią jesienną,bo z tą tują, będą lepiej kontrastować.
Myślę tak jak Asia.

Niska kocimiętka to Cat's pajamas i Purrsian blue.

Nie wiem jak te niskie szałwie i kocimiętki.
Ale moje wysokie szałwie i kocimiętki przekwitają prawie w jednym czasie ,potem trzeba je nisko przyciąć i za ok.3-4 tyg zakwitają ponownie,choć słabiej.
Ale potem będą rozchodniki
Gruszka_na_w... 20:10, 20 mar 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

A jak z rozchodnikami? Dobrze rozumiem, że mniej więcej jak przekwitnie szałwia/kocimiętka to wtedy zaczną kwitnąć rozchodniki?

Rozchodniki i kocimiętka będą atrakcyjne w tym samym czasie. Kocimietka zacznie kwitnąć z początkiem czerwca, rozchodniki będa wtedy wypiętrzone, atrakcyjne z liści. W lipcu rozchodniki zaczną formować kwiaty. W zależności od odmiany te kwiaty mogą zmieniać kolor (biały, różowy, bordo, fiolet). Kocimietkę po pierwszym kwitnieniu można przyciąć i ona błyskawicznie odrasta i kwitnie aż do końca sezonu.
Szałwia u mnie kwitnie krócej od kocimiętki. Po przycięciu nie zawsze powtarza kwitnienie. U mnie to roślina tylko początku lata (lipiec).
Też optowałabym za seslerią jesienną. Sesleria H. będzie za bardzo się zlewała z kocimiętką.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies