Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Gąszczu u Tess

Pokaż wątki Pokaż posty

W Gąszczu u Tess

Tess 19:53, 29 wrz 2014

popcarol napisał(a)
Co słychać?

Pokażę, co słychać

Zdjęcia ciemne, bo późno już było i mało światła.

Nowa rabata prawie skończona.

Z tej rabaty zabrałam Magical Candle, bo zostały całkowicie pożarte przez trawy, i kiścienie Zeblid, bo za mło słońca miały i się nie przebarwiały na piękny borodowy kolor. Dałam cisy i maleńkie jeszcze zawilce białe (zaraz sobie przypomnę nazwę).

Te dwie wielkie trawy podzielę wiosną - widać, gdzie brakuje kępy.

Carex Evergold zostanie stąd zabrany, będzie tu łan ptrzytacznika ostroklapowego.

A kiścienie poszły na nową rabatę (te jasne kule na pierwszym zdjęciu) i tu.
Zaczątek nowej rabaty

Narobiłam się po pachy, bo musiałam też wybierać podłoże - bo w miejsce po kiścieniach (odczyn kwaśny) sadziłam cisy, które jak wiadomo, kwaśnej nie lubią; a w miejscu gdzie posadziłam kiścienie (te trzy) wcześniej rosła lawenda
Ot, logika ogrodnika...

Wykopana lawenda z braku miejsca(!!!) wylądowała w skrzynkach balkonowych i zostanie w nich zadołowana.
Zdjęć lawendy brak.

malkul 19:58, 29 wrz 2014

O widze że cięzko pracjesz by było jeszcze piekniej
JoannA 19:58, 29 wrz 2014

Nowa rabata wyszła świetnie.
A żurawki dzieliłaś czy sadzone z doniczek?
U mnie Marmaladki bardzo się rozrosły i zastanawiałam się je teraz podzielić czy czekać do wiosny.
Buziole Teresko
Toszka 20:13, 29 wrz 2014

Jak przypomnę sobie pierwsze posty wątku i ten gąszcz, a teraz patrzę na twe poczynania to pytanie nieustannie w głowie mi dzwoni "dokąd podążasz Tessiu?"
Czekam na rozwój wypadków, bo to, że ogród przeszedł metamorfozę to nikt nie ma wątpliwości...
Czy nie czas zmienić tytuł wątku?
np. "instrukcja jak doprowadzić ogród do porządku"
Dorota123 20:33, 29 wrz 2014

Piękne zmiany, to mój wątek powinien mieć nazwę ,,w gąszczu u Doroty".Jestem świadoma, że jest za dużo wszystkiego, ale jakoś nie mogę, albo nie chcę z niczego zrezygnować, ale popracuję nad sobą i może na wiosnę mój ogródek też przeżyje kolejną metamorfozę?
Toszka 20:59, 29 wrz 2014

Dorotko, bierz przykład z Tessi, bo to Mistrzyni nowego spojrzenia na własny ogród i odwagi na totalny zwrot o 180 stopni...
Ciekawa jestem Tessi, co jeszcze wymyśli...

as226 21:32, 29 wrz 2014

Teresko ciężko pracujesz, ale cudnie upiększasz swój ogród.
buziaki
MarzenaG 22:08, 29 wrz 2014

Teresko, fajne zmiany wprowadzasz w swoim gąszczu
Tess 22:42, 29 wrz 2014

malkul napisał(a)
O widze że cięzko pracjesz by było jeszcze piekniej

Spieszę się, żeby przed zimą zdążyć

JoannA napisał(a)
Nowa rabata wyszła świetnie.
A żurawki dzieliłaś czy sadzone z doniczek?
U mnie Marmaladki bardzo się rozrosły i zastanawiałam się je teraz podzielić czy czekać do wiosny.

Nie dzielone, przesadzane tylko z innego miejsca. Ja bym chyba podzieliła - ale ja dzielę wszysko i o każdej porze

Toszka napisał(a)
Jak przypomnę sobie pierwsze posty wątku i ten gąszcz, a teraz patrzę na twe poczynania to pytanie nieustannie w głowie mi dzwoni "dokąd podążasz Tessiu?"
Czekam na rozwój wypadków, bo to, że ogród przeszedł metamorfozę to nikt nie ma wątpliwości...
Czy nie czas zmienić tytuł wątku?
np. "instrukcja jak doprowadzić ogród do porządku"

Na to pytanie sama nie znam odpowiedzi
Tytuł już był zmieniany. Pewnie mało kto pamięta, ale mój wątek barokowoozdobnikowo brzmiał: "Gąszcz dorodnych drzew w małym ogrodzie"
Serio, serio. I był w "projektowaniu ogrodów", bo powstał jedynie w celu uzyskania porady, co zrobić z tymi drzewami

Dorota123 napisał(a)
Piękne zmiany, to mój wątek powinien mieć nazwę ,,w gąszczu u Doroty".Jestem świadoma, że jest za dużo wszystkiego, ale jakoś nie mogę, albo nie chcę z niczego zrezygnować, ale popracuję nad sobą i może na wiosnę mój ogródek też przeżyje kolejną metamorfozę?

Dorotko, wszystko w swoim czasie, nie spiesz się Trzeci rok pracuję nad moim ogrodem i w tym roku nie ogarnę jeszcze wszystkich kątów. Jesli jesteś świadoma, że za dużo, to już połowa drogi do sukcesu Nie dziwię się, że trudno Ci się na coś zdecydować kosztem czegoś innego - bo ja też to miałam. I w zasadzie nadal mam, choć z powodu braku miejsca łatweij mi unikać nowych pokus.

Toszka napisał(a)
Dorotko, bierz przykład z Tessi, bo to Mistrzyni nowego spojrzenia na własny ogród i odwagi na totalny zwrot o 180 stopni...
Ciekawa jestem Tessi, co jeszcze wymyśli...

Oj nie chwalmy dnia przed zachodem słońca
Nie mam pojęcia, co jeszcze wymyślę
Obecnie skupiam się nie na planowaniu a na zdążeniu przed zimą.

as226 napisał(a)
Teresko ciężko pracujesz, ale cudnie upiększasz swój ogród.

Oj, nie lubię kwękać, ale to przewalanie podłoża z flanki na flankę dało mi nieżle w kość

MarzenaG napisał(a)
Teresko, fajne zmiany wprowadzasz w swoim gąszczu

Nieskromnie powiem, ze mnie też się podobają

Dziękuję wszystkim za odwiedziny - tesiskam i lecę do Was wreszcie.
Wprawdzie powinnam pisać pismo do burmistrza, ale burmistrz nie zając
paniprzyroda 23:58, 29 wrz 2014

Podziwiam dojrzałe, świadome zmiany. Dasz radę