Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Panie Klonie!

Panie Klonie!

anulaa 22:17, 01 lis 2015

Witam,
zaczynam banalnie: podglądam Was od dawna, zachwycam się nieustannie-Waszymi ogrodami, panującą tu atmosferą. Inspirujecie, ale jednocześnie mieszacie w głowie  , bo ciężko zdecydować, który pomysł przenieść na swoją działkę.
A u nas jest tak: ja-amatorka ogrodnictwa, mąż-taki sam amator. Każde z nas ma jakieś swoje pomysły i czasami gdzieś pośrodku się spotykamy i „coś” nam wychodzi, a czasami… czasami nie W naszym domu (chciałoby się już powiedzieć „domu z ogrodem”) mieszkamy od czterech lat. Mamy do zagospodarowania około 1100m2. Działkę podzieliliśmy sobie na cztery strefy: nr 1 – za domem, tzw. rekreacyjna, nr 2 – na wschód od poprzedniej, tzw. wsiowa (z przeznaczeniem na warzywka, owoce i kwiaty z babcinego ogródka, a w najdalszym jej zakątku kompostownik obsadzony brzozami), nr 3 – od strony wschodniej domu, tzw. strefa gospodarcza i ostatnia nr 4 – przedogródek.
Na początku było tu pole, a może raczej łąka (z chrzanem, dziką miętą, perzem), którą w pierwszym roku po prostu skosiliśmy kosą. Potem była orka (ciągnikiem), siew gorczycy, znów orka, grodzenie (fuj… jest betonowo-nie lubimy, ale cóż… może kiedyś roślinność to zasłoni), niwelowanie terenu. I teraz zaczęła się orka dla nas – wypożyczyliśmy glebogryzarkę. Mąż śmigał maszyną, ja za nim wybierałam co się da. Za domem był to głównie perz, przed nim-kamienie i gruz.
anulaa 22:24, 01 lis 2015

A potem było sianie trawy (jesienią 2013 roku). A potem czekaliśmy aż się zazieleni. Aby nie ograniczać się do czekania zorganizowaliśmy kącik na kompostownik, obsadziliśmy go ukradzionymi  z pobliskich nieużytków brzozami.
anulaa 22:38, 01 lis 2015

Zanim trawa zaczęła się zielenić, nam zachciało się już jakichś większych roślinek. Pierwsze pojawiły się tuje Szmaragdy. Ich zadanie-stworzenie ściany oddzielającej strefę nr 3 od numeru 4.

Chociaż wcześniej kilka zdobycznych chabazi (jak to mówi mój mąż) pojawiło się przy tarasie. Tzn to co ktoś mi sprezentował, co gdzieś wpadło w oko znalazło tam swoje miejsce. I tak oto zmieniała się nasza "dziura" przy tarasie:

anulaa 22:41, 01 lis 2015

A potem przyszła wiosna... cdn.
Karol99 22:48, 01 lis 2015

witaj
waldek727 23:52, 01 lis 2015

anulaa napisał(a)
A potem przyszła wiosna... cdn.

No i co, no i co?
Pewnie przyleciały bociany.

Anulko. Witaj na ,,Ogrodowisku".
Miło się czyta o tak profesjonalnym podejściu do ogrodu.
Poplony, orka, kompostowniki, to właśnie to, od czego powinno się zacząć przygodę z własnym ogrodem. Bez solidnego fundamentu wcześniej czy później zaczną się schody w każdym ogrodzie. Oby w Twoim tych przeszkód było jak najmniej.
Pozdrawiam.
anulaa 12:07, 02 lis 2015

Witaj Karolu!
Pięknie u Ciebie Tez tak chcę!!!
Pozdrawiam cieplutko
anulaa 12:11, 02 lis 2015

waldek727 napisał(a)

No i co, no i co?
Pewnie przyleciały bociany.

Anulko. Witaj na ,,Ogrodowisku".
Miło się czyta o tak profesjonalnym podejściu do ogrodu.
Poplony, orka, kompostowniki, to właśnie to, od czego powinno się zacząć przygodę z własnym ogrodem. Bez solidnego fundamentu wcześniej czy później zaczną się schody w każdym ogrodzie. Oby w Twoim tych przeszkód było jak najmniej.
Pozdrawiam.

Waldku - skąd wiesz o tych bocianach?????????? Dokładnie tak było Wiosną mieliśmy ruszyć "z kopyta", a tu - ciąża
Dziękuję za miłe powitanie
Miłego dnia!
Ps - Twój ogród zachwyca!
waldek727 18:12, 02 lis 2015

anulaa
Edytuj swój profil i wstaw odpowiednio w podpisie link prowadzący do Twojego wątku.
Nallar 20:29, 02 lis 2015

Witam i ja.
Jeśli masz problem z podpisem, daj znać, pomożemy.