Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Pokaż wątki Pokaż posty

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 21:23, 04 wrz 2019

Anda napisał(a)
Uuuuu, widzę planowanie na całego
Basen na środku to wyzwanie kompozycyjne. A altana nie mogłaby stanąć przy ścianie domu sąsiadki? Od razu byś tą ścianę przykryła i miała jakby jedną budowlę, element mniej.

Ewuniu, już mi czacha dymi od tego planowania .
Jeśli chodzi o altanę to być może rzeczywiście będzie stała bliżej ściany domu sąsiadki. Ale nie mogę jej tam dosunąć zbyt blisko bo muszę zostawić sąsiadce możliwość ewentualnej konserwację elewacji - sąsiadka chce sprzedać swoją posesję i trzeba się liczyć z ewentualnym remontem domu. Poza tym im bliżej tej ściany tym bliżej drogi .
TAR 21:26, 04 wrz 2019

mrokasia napisał(a)

Ewuniu, już mi czacha dymi od tego planowania .
Jeśli chodzi o altanę to być może rzeczywiście będzie stała bliżej ściany domu sąsiadki. Ale nie mogę jej tam dosunąć zbyt blisko bo muszę zostawić sąsiadce możliwość ewentualnej konserwację elewacji - sąsiadka chce sprzedać swoją posesję i trzeba się liczyć z ewentualnym remontem domu. Poza tym im bliżej tej ściany tym bliżej drogi .

chyba jestescie w dobrych stosunkach? bo rzadko sie zdarza takie podejscie by wlasciciel gruntu myslal o udogodnieniu remontu sasiadce kosztem swojego ogrodu i wygody. jestem Kasiu pod wrazeniem
mrokasia 21:29, 04 wrz 2019

TAR napisał(a)

chyba w sensie zeby tam wlasnie dac domek ogrodnika a nie po lewej od strony wschodniej

Jak tak to ok .

TAR napisał(a)

chyba jestescie w dobrych stosunkach? bo rzadko sie zdarza takie podejscie by wlasciciel gruntu myslal o udogodnieniu remontu sasiadce kosztem swojego ogrodu i wygody. jestem Kasiu pod wrazeniem

Wiesz co, nie mogę narzekać. Poza tym, że do szału mnie doprowadza jej winobluszcz zarastający jej żywopłot przy naszym garażu i włażący na moją posesję. Muszę go ciąć i mam tego całe wory. Ale dopóki gmina obiera nielimitowaną ilość worków z bio to nic nie mówię. A ewentualna konserwacja tej ściany leży tez w moim interesie więc dla mnie to oczywiste. I naprawdę nie muszę stawiać tam tej altany, mogę ją postawić te trzy metry dalej i też będzie ok tym bardziej, ze będzie to dalej od ulicy.
jolanka 21:33, 04 wrz 2019

mrokasia napisał(a)

Jak tak to ok .

O to chodziło
TAR 22:10, 04 wrz 2019

mrokasia napisał(a)

Wiesz co, nie mogę narzekać. Poza tym, że do szału mnie doprowadza jej winobluszcz zarastający jej żywopłot przy naszym garażu i włażący na moją posesję. Muszę go ciąć i mam tego całe wory. Ale dopóki gmina obiera nielimitowaną ilość worków z bio to nic nie mówię. A ewentualna konserwacja tej ściany leży tez w moim interesie więc dla mnie to oczywiste. I naprawdę nie muszę stawiać tam tej altany, mogę ją postawić te trzy metry dalej i też będzie ok tym bardziej, ze będzie to dalej od ulicy.

osobiscie te altane bym postawila tak by zakryc ten jej brzydki plot i pseudo zywoplot, sciana z bluszczem nie jest najgorsza
mrokasia 22:16, 04 wrz 2019

Ok, uwaga, wrzucam swoje bazgroły . Zakreskowane to rabaty .
Założenie jest takie, że po pierwsze basenu ma nie być widać z tarasu. Po drugie - chcę mieć trawiaste alejki i rabaty, których nie widać od razu jak na dłoni. Żeby można było sobie pójść w prawo albo w lewo albo środkiem. Narysowałam też przy altanie przejście do furtki, którą chcemy umieścić w ogrodzeniu od drogi. Być może to przejście będzie trawiastą alejką albo ścieżką z płyt w rabacie.
Ten kwadracik przy ognisku to jakiś chochlik, nie zwracamy na niego uwagi.

I co o tym myślicie???
TAR 22:25, 04 wrz 2019

mrokasia napisał(a)
Ok, uwaga, wrzucam swoje bazgroły . Zakreskowane to rabaty .
Założenie jest takie, że po pierwsze basenu ma nie być widać z tarasu. Po drugie - chcę mieć trawiaste alejki i rabaty, których nie widać od razu jak na dłoni. Żeby można było sobie pójść w prawo albo w lewo albo środkiem. Narysowałam też przy altanie przejście do furtki, którą chcemy umieścić w ogrodzeniu od drogi. Być może to przejście będzie trawiastą alejką albo ścieżką z płyt w rabacie.
Ten kwadracik przy ognisku to jakiś chochlik, nie zwracamy na niego uwagi.

I co o tym myślicie???

hmm nie jest zle chociaz mnie dalej zgrzyta ten warzywniak i domek ogrodnika od wschodu a nie przy kompostowniku. pewnie tak jest wygodniej jak sie w ogrodzie pracuje, pod reka wszystko. jak musi tam byc to jednak dalabym go bardziej w głebi pod ogrodzeniem a przed nim rabate. mam nadzieje, ze rozumiesz o co mi chodzi, zeby on nie byl taki na froncie. to samo altana. w poprzednim ogrodzie altane dalam w glebi rabaty a przed nia zrobilam rabate zapraszajaca okalajaca, z chodniczkowo zwirowym wnetrzem, byla wtopiona w zielone.
tulucy 22:26, 04 wrz 2019

Musisz chyba zrobić jakieś ścieżki dookoła warzywnika i jagodnika - nie mogą być całkiem w rabacie zatopione. Ten układ środka teraz najlepszy
tulucy 22:27, 04 wrz 2019

Kasia zetrzyj ten kompostownik obecny - bo się ludziom miesza
Toszka 22:33, 04 wrz 2019

Uff, nadrobiłam dwa dni
Gratuluję powiększenia posiadłości!

I pytanie za 100 punktów: warzywniak ma być parterowy czy w skrzyniach?
Pytanie nie jest podchwytliwe, a łączy się z usadowieniem kompostowników