Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostrzewa"

Pomóżcie zrobić z tego chaosu coś sensownego. 18:12, 12 kwi 2014

Do góry
A...machnęłam na ślepo, bez wymiarów

1. 3 pienne cyprysiki o kolorze żółtym lub trzemiliny na pniu (lepsze cypryski) bo wyższe i bardziej masywne
2. Hedera na ścianę, żeby złagodzić ten płot
3.Berberys 'Coronita" cięty w kulkę (albo inny dowolny z nowych niskich odmian - 3 szt
4. Thuja 'Danica' 1 szt
5.żółte kulki czyli mogą być tawuły japońskie "Golden Princesse' cięte na jeża wiosną - 3 szt
6.Żurawka 'Caramel' czy 'Marmelade' - 9 szt
7.Żurawka Plum Pudding - 7 szt
8.Istniejąca kostrzewa sina

Między 5 a 4 mozna dorzucić miskant Morning Light. nr 9 - 3 szt

W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 10:09, 11 kwi 2014

Do góry
Liliowce, trawa

Kostrzewa

Dwa ogrody 22:35, 10 kwi 2014

Do góry
W nowym rabatki powoli zaczynają się zagęszczać. Ruszyły wszystkie byliny, które przesadzałam jesienią ze starego: pysznogłówki, floksy, piwonie, liliowce, irysy, przetaczniki, szałwie, róże, bergenie, przywrotniki, tawułki, perowskie, budleje, trawy, hortensje w dużej już liczbie i pewnie jeszcze kilka innych, o których teraz nie pamiętam
Jednak wciąż ze starego ogrodu jest sporo roślin do przesadzenia i gdzieś to będę musiała upchnąć
Zaczynają kwitnąć bergenie z ubiegłorocznych wiosennych sadzonek

młode przyrosty żurawek i coś, co prawdopodobnie przywędrowało razem z korą, ( lewy dolny róg) myślę, że to są zawilce, jeśli się mylę, proszę mnie poprawić, bo zastanawiam się czy wyrywać, czy zostawić

kostrzewa zmieniła miejsce, oczyszczona i podzielona na mniejsze kępki

Wreszcie i u nas popadało w nocy i mam nadzieję, że pierwszy nawóz w tym roku szybko się rozpuści.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 22:06, 10 kwi 2014

Do góry
przepraszam - kostrzewa czerwona - 50 procent
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 22:00, 10 kwi 2014

Do góry
Dziękuję Wam za rady, chyba zaryzykuję i jutro posieję, w najbliższych dniach nie zapowiada się słonecznie a na roundap chyba nie może padać. Moja trwa to
25 pro kostrzewa czerwona, 25 zycica trwala, 20 kostrzea trzcinowa i 5 - wiechlina.

Wyjaśnijcie mi tylko jedną rzecz - żebym zrozumiała jak to jest z tym perzem. Jeśli kłącza są w ziemi a trawa wykiełkuje pierwsza to go zagłuszy, czyli decyduje to co pierwsze wzejdzie ? czy nawet jeśli trawę posieję i pojawi się pierwsza to perz i tak wylezie z tych kłączy ?

ostatecznie - jak wyjdzie dramat na jesień zacznę od zera. szkoda tylko naszej pracy
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:51, 10 kwi 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Kasiu ciekawa zatem jestem jaki będzie wynik eksperymentu z ciecia kostrzewy. Bo zamówiłam 40 szt na front przed płotem... Przecież ja tego nie będę czesać tylko za rok wytne w 15 min...

Madżen ja moją wycięłam w momencie kwitnienia i nie zaszkodziło ... znalazłam też o kostrzewie tu - brzmi sensownie http://zojalitwin.wordpress.com/2014/01/09/kostrzewa-popielatasina/

40 sztuk ... zwariowałaś ... jak nic zwariowałaś ... Madżenka przecież za każdy zakup poniżej pięćdziesięciu kara musi być ... przemyśl to ... koniecznie ...

naoglądałam się ostatnio kostrzewy na pinsie i jestem szoknięta ... zaczynają mi się podobać z niej dywany ... dziwne bo mi się nie podobały ... światu chyba potrzebny odwyk pinsowy ... a przynajmniej tej części reprezentowanej przeze mnie ...
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 17:52, 10 kwi 2014

Do góry
Kostrzewa od 18 do 21 dni wschodzi, więc nie wiem na co czekasz.
Tak będziesz do tego czasu spacerować jeszcze po poletku i wyrywać młody perz, a później koszeniem go utemperujesz.
Jak będziesz zwlekać, a zapowiadają do końca miesiąca i cały maj pogodę w kratkę słońce, deszcz oraz ciepło to nigdy nie wsiejesz trawy bo ten perz zacznie gnać jak szalony.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 14:02, 10 kwi 2014

Do góry
Zalecasz czekać aż perz wykiełkuje na dobre, potraktować roundapem, odczekac 3 tyg i siać ? nie wiem czy jest sens wygrzebywania każdej trawki ? mam mieszankę traw gdzie kostrzewa czerwona to 50 %, czytałam że może zagłuszyć perz, albo że perz wyginie przy krótkim strzyżeniu.
Jestem w kropce, sporo się napracowałam jeśli mam to zrywac i zaczynac od nowa , nie bardzo
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 11:13, 10 kwi 2014

Do góry
Konstancja30 napisał(a)

Asiu wygooglałam i to chyba ta sama, którą ja mam ... no ciężko tak laikowi stwierdzić ... a i tak ewoluowałam od czasu kiedy roślinność dzieliła się dla mnie na: drzewa - kfiatki - trawy i porzeczkę ... bo porzeczkę kofam szczerze od małego

oto i ona ... w wychełtanej postaci albowiem miałam jej dać spokój i nie tarmosić niemiłosiernie ale nie wytrzymałam ... nie wiem czy nie pójdę w swym okrucieństwie dalej i jej nie podzielę ... bo zwarta mi się zbytnio wydaje ... w zeszłym roku ogolenie na łyso o harakiri pomimo, że zbiegło się z kwitnieniem bardzo jej dobrze zrobiło ...

Izunia raczej nie ta sama, ta moja kostrzewa to jest wysoka ma tak z 70 cm, i płaskie liście, a na wiosnę trzeba przyciąć, bo nie jest zimozielona,, ale pięknie się rozrasta i ładnie przewiesza, ale nie leży na rabacie.
poszukam fotek to ci pokaże.
Ogród przy lesie początek 2012/2013 10:40, 10 kwi 2014

Do góry
Obrazki ,migdałek wczoraj .

dereń dzisiaj .

kolejny pierwiosnek .

Kostrzewa ładnie ruszyła .

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 20:57, 09 kwi 2014

Do góry
Joaska napisał(a)
Iza ja mam u siebie fajna trawę i aż musiałam się cofnąć do daty zakupu bo nie mogłam uwierzyć że to kostrzewa... kostrzewa mairei wyguglooj sobie nie kudłata a fajnie wygląda ....może by się nadała w twoje dwurzędy.

Asiu wygooglałam i to chyba ta sama, którą ja mam ... no ciężko tak laikowi stwierdzić ... a i tak ewoluowałam od czasu kiedy roślinność dzieliła się dla mnie na: drzewa - kfiatki - trawy i porzeczkę ... bo porzeczkę kofam szczerze od małego

oto i ona ... w wychełtanej postaci albowiem miałam jej dać spokój i nie tarmosić niemiłosiernie ale nie wytrzymałam ... nie wiem czy nie pójdę w swym okrucieństwie dalej i jej nie podzielę ... bo zwarta mi się zbytnio wydaje ... w zeszłym roku ogolenie na łyso o harakiri pomimo, że zbiegło się z kwitnieniem bardzo jej dobrze zrobiło ...

Kompozycja do donic przy tarasie 16:17, 09 kwi 2014

Do góry

Czekałam z niecierpliwością i nadzieją, ale widzę, że nie ma chętnych do pomocy.

Zerknijcie proszę chociaż na moje pomysły, czy chociaz trochę trzymają sie kupy. Myślałam o lustrzanym odbiciu tzn po obu stronach to samo.
Drzewko na kiju to cis, myślałam ewentualnie o czymś rozłożystym jak trzmielina
Większe krzewy zielone to bukszpany lub tuje w odcieniu jasnej zieleni (?)
Bordowe i pomarańczowe to żurawki
szare to kostrzewa popielata (pod drzewkiem)
Nie wiem co posadzić od strony tarasu - może cyprysik groszkowy.
Bardzo proszę o opinie

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 13:53, 09 kwi 2014

Do góry
Iza ja mam u siebie fajna trawę i aż musiałam się cofnąć do daty zakupu bo nie mogłam uwierzyć że to kostrzewa... kostrzewa mairei wyguglooj sobie nie kudłata a fajnie wygląda ....może by się nadała w twoje dwurzędy.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 13:28, 09 kwi 2014

Do góry
Ja mam taki skład:
Skład mieszanki: Kostrzewa czerwona(30%), Rajgras angielski(20%), Rajgras angielski(20%), Rajgras angielski(15%), Wiechlina łąkowa(5%), Wiechlina łąkowa(5%), Rajgras angielski(5%).

Postanowiłam ze wypiele jeszcze troszkę małymi pazurkami, bo jak kopie widlami to wyciągam na wierzch gline. Trudno, najwyżej umrę, ale to tylko 80-90 m2 Jak przestanę pytać to znak ze tak się stało)
Oprysk Byl tydzień temu ale od tamtej pory pojawiło się dużo nowej trawy wiec tak możnaby w nieskończoność
Potem posypie saletre i przyprósze torfem
Potem następnego dnia pojadę walcem i przegrabie
Potem posieje i przyprószę ziemia z worków
I zobaczymy.

W przyszłym tyg wezmę się za kolejny kawałek trawnika
Tam zrobię eksperyment i przekopie przy pieleniu z torfem i obornikiem
Potem posypie mikoryze i przegrabie, przewalcuje i przegrabie.
Posieje ta sama trawę, przyprószę ziemią z worków.
Ciekawa jestem czy będzie różnica

Kolejny kawałek to kolejny eksperyment.
Przekopie z torfem i przysypie ziemia. Nie będę juz pielic.
Posieje polska laczke i jeszcze dosieje kwiatków.
Ciekawe czy wyrosną

Chciałabym usłyszeć ze ma to sens

Mazury i mój kawałek ziemi 20:27, 08 kwi 2014

Do góry
renatamama3 napisał(a)
Fajnie będzie ,też mam hortensje z trawami z tyłu za ,a z przodu czyściec ,szałwia i kostrzewa .
Właśnie piję kawę ,małe sprzątanie i na ogród .pozdrawiam
U mnie kawa jest o 7 i jade dzieci do szkoły zawieść oczywiście z Wiktorkiem który juz czeka ,ze po powrocie idziemy do ogrodu na 3 godzinki.
Mazury i mój kawałek ziemi 08:16, 08 kwi 2014

Do góry
Fajnie będzie ,też mam hortensje z trawami z tyłu za ,a z przodu czyściec ,szałwia i kostrzewa .
Właśnie piję kawę ,małe sprzątanie i na ogród .pozdrawiam
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 06:57, 07 kwi 2014

Do góry
Konstancja30 napisał(a)

no to już mamy nowego twórcę starych ... małych drzewek ... nie mam wątpliwości, że sztuka bonsai nie będzie miała przed Tobą tajemnic ...
donica jest tak bossska, że tvnowska Natalia i Ludwik nawet z całą trójką chopaków są mocno w tyle ... mocny mam dylemat ... już nawet to set za model pomijam ... (jakie to wspaniałe, ze Adamo czyta głównie nasz wątek ))))) ) ... gorzej, że mam tornado w postaci Kilusi w domu ... Madżen gdzie i jak ją postawić żeby ten potfffór jej nie powalił pół metrowym batem tj ogonem ... no jak ??? ... myslę o kolumnie przy kominku ... albo pod tv ... no ale to nie w strefie ... no i mam problem ... narozrabiałaś ))))

jak Ulf nie sadzi lawendy ... no a to to co ... nie Ulf ... ja znalazłam przy Ulfie nomalnie i tak ją kombinowałam wsadzić lekko modyfikując materię ... płaskie kostrzewa a wysokie lawenda ...

rabatę do remontu z eksmisją runianki a wprowadzeniem carexa muszę dokładniej obejrzeć ... ja zwariuje przez Ciebie ...

teraz ugrzęznę w pinsach Broekema ... dobrze, że rosół to coś co się robi samo ...

kostrzewa i lawenda jest ... kosodrzewina będzie bo jest na nią wizja ... w ogóle plan się prawie ukrystalizował ... pomimo nietaktu w postaci skrzynki gazowej, elektrycznej ... że o makro pokrywie kanału nie wspomnę ... feee ... ale ogarnęłam

No widzisz zatem rabata lawendowo-kostrzewowo-kosodrzewinowo-grabowa będzie miała nazwę rabata Izaowa vel Ulf'owa Norfjel'owa
Iza bukszpan + carex ala Robert to też Twoja ulubiona inspiracja
http://www.pinterest.com/pin/421579215090363012/
U mnie bedzie podrobka z modyfikacja na froncie....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies