Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ja i mój ogródek, a może ogród 07:38, 10 wrz 2019

Do góry
Ale stipa posiwiała
Ja i mój ogródek, a może ogród 07:38, 10 wrz 2019

Do góry
Mirka napisał(a)

Dominika stipa wymiata Z hortensjami pięknie wyglada ,fajnie połączenie A i jeszcze derenia masz extra
Mireczko dzieki serdeczne bardzo cieszą takie słowa i motywuja do działania
Ja i mój ogródek, a może ogród 23:04, 09 wrz 2019

Do góry
Dominika11 napisał(a)

Dominika stipa wymiata Z hortensjami pięknie wyglada ,fajnie połączenie A i jeszcze derenia masz extra
Początek początku 20:50, 08 wrz 2019

Do góry
Toszka napisał(a)
Jabłonki ( i większość owocowych) nie mają inwazyjnych korzeni. Dlatego przy domu proponuję je. Jesli ptaki nie objedzą, to i na nalewkę owocki wykorzystasz. Pyszna jest
Nie bierz z ciemnymi liśćmi, weź np. Olę (albo Ewy Pszczelarni podpytaj, bo doskonale rozeznana w pokroju i odmianach jabłonek rajskich). Ciemne liście łatwiej łapią mączniaka.
Latem możesz przycinać i formować koronę. Nie wiosną, bo będzie bardzo wilki wypuszczać, a nie o to chodzi w utrzymaniu kształtnych drzewek.
Róża np. Lupo jest bardzo zdrowa i wytrzymała. Ma zimą owocki. Pewien specjalista różany twierdzi, że róże najbardziej lubią bardzo obfite podlanie raz w tygodniu, albo i raz na dwa tygodnie. Nie częściej. Do tego np. stipa lub sesleria jesienna o ładnym, energetycznym kolorze. Można szałwię niską, kępowa dodać.
Ja bym postawiła na 3, maksimum 5 gatunków w donicy. Tak by nie zapchać misz-maszem. Takie "ograniczone" gatunkowo rabaty są zawsze eleganckie.

Cebulowe do wszystkiego pasują i są "oczywistą-oczywistością"

Na jakie kolory stawiasz?

I jeszcze jedna rzecz: jesli chcesz tczcinniki w ogrodzie to absolutnie zrezygnuj z berberysów, bo trawy od berberysów łapią rdzę (alellopatia)

Oj coś widzę że podyplomówkę trza robić z roślin. W moich gazetkach piszą o alellopatii ale dotyczy tylko roślin użytkowych.
Co do kolorów to nie mam jakiś konkretnych preferencji (oj wiem jak to fatalnie i nie ogrodowiskowo brzmi). Uwielbiam w ogrodzie kolory intensywne i wyraziste - odwrotnie niż w domu. Zestawienia czerwony i żółty. Ciemny róż piwonii z szałwią, Kolorowe liście. W mieszaniu mam wszytko w szarościach i beżach.
Najbardziej podobają mi sie rośliny pozytywne dla fauny i flory i to jest mój priorytet. Na nawóz zielony wysiałan facelię i uważam, ze wygląda dość dobrze a takiej ilości owadów jak na moim poletku to w życiu nie widziałam.
Początek początku 16:38, 08 wrz 2019

Do góry
Jabłonki ( i większość owocowych) nie mają inwazyjnych korzeni. Dlatego przy domu proponuję je. Jesli ptaki nie objedzą, to i na nalewkę owocki wykorzystasz. Pyszna jest
Nie bierz z ciemnymi liśćmi, weź np. Olę (albo Ewy Pszczelarni podpytaj, bo doskonale rozeznana w pokroju i odmianach jabłonek rajskich). Ciemne liście łatwiej łapią mączniaka.
Latem możesz przycinać i formować koronę. Nie wiosną, bo będzie bardzo wilki wypuszczać, a nie o to chodzi w utrzymaniu kształtnych drzewek.
Róża np. Lupo jest bardzo zdrowa i wytrzymała. Ma zimą owocki. Pewien specjalista różany twierdzi, że róże najbardziej lubią bardzo obfite podlanie raz w tygodniu, albo i raz na dwa tygodnie. Nie częściej. Do tego np. stipa lub sesleria jesienna o ładnym, energetycznym kolorze. Można szałwię niską, kępowa dodać.
Ja bym postawiła na 3, maksimum 5 gatunków w donicy. Tak by nie zapchać misz-maszem. Takie "ograniczone" gatunkowo rabaty są zawsze eleganckie.

Cebulowe do wszystkiego pasują i są "oczywistą-oczywistością"

Na jakie kolory stawiasz?

I jeszcze jedna rzecz: jesli chcesz tczcinniki w ogrodzie to absolutnie zrezygnuj z berberysów, bo trawy od berberysów łapią rdzę (alellopatia)
Ja i mój ogródek, a może ogród 11:20, 08 wrz 2019

Do góry
Dominika11 napisał(a)
Co myślicie o takim zaplanowaniu rabaty przed domem - jako przedogródek

1 tuje Janedgold
2 Umbry
3 hortemsja limka
4 bukszpany/danice - co lepiej ???
5 stipa
6 bergenia flirt i hosty Fire and Ice
7 trzmielina
8 brunnera i hosty
9 szałwia

Pomysł fajny
Ale bez tui, lepiej cisy, mniej roboty i wieczne, lepiej bez bukszpanów, bo ćma tak czy tak je dorwie. Więc ostrokrzew karbolistny lepiej lub kulki cisowe. Umbry też bym sobie odpuściła, lepiej kolumnowe ambrowce, tulipanowce, ale najbardziej wybrałabym ketmie, bo bezproblemowe i na jesień cudnie kwitną, można formować i do limek ładnie wyglądają.
No i wybrać coś, co wiosną będzie cieszyć i w pełni lata.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:25, 06 wrz 2019

Do góry
Dominika11 napisał(a)
pomyslałam, że może tutaj beda jeszcze jakieś sugestie

1 tuje Janedgold
2 Umbry
3 hortemsja limka
5 stipa
7 trzmielina
8 brunnera i hosty
9 szałwia

co mam zmienic co wywalić a co zamienić - mam już mętlik w głowie

Dominiś dziecko kochane Powiem Ci ,że na pierwszy rzut oka całkiem ciekawie to wygląda Ale tam masz słońce?.. czy pół cień?) bo gatunki masz i na tzw.patelnie i do cienia

Po pierwsze to oddaje głos za danicą

A po drugie to mam podobną rabatę..
Tylko ,że u mnie rosną tak:najpierw tuje szmaragd posadzone w dużych odstępach potem przed nimi śliwy wiśniowe pissardi,pomiędzy nimi tawuła szara..potem limki..potem rząd tawuł golden princess i w tym wszystkim wiosną mam sryliony tulipanów
Ogrodowy song 18:28, 06 wrz 2019

Do góry
Dominika11 napisał(a)
pięknie - stipa obłędna
Zaskakuje pod każdym względem.Teraz oblegana przez koty)
Ja i mój ogródek, a może ogród 16:34, 06 wrz 2019

Do góry
Dominika11 napisał(a)

1 tuje Janedgold
2 Umbry
3 hortemsja limka
5 stipa
7 trzmielina
8 brunnera i hosty
9 szałwia

Dominiko, a bardzo lubisz Umbry?

Co do nasadzeń pod drzewami, to takie bloki nasadzeniowe trzeba lubić. Ja nie lubię. Lubię wijące się wstęgi lub powtarzające się owalne plamy. Ile ma ta rabata długości i szerokości? Nie wystarczyłyby same Limki, bez tuj?

Masz na tej rabacie i hosty, i brunnerę i stipy. Tam jest słońce czy półcień? Gdzie jest południe?

Dużo pytań, ale może będzie Ci się chciało na nie odpowiedzieć
Ja i mój ogródek, a może ogród 14:46, 06 wrz 2019

Do góry
Dominiko, melduje się, ale ja to na żywioł zazwyczaj idę i albo mi się podoba albo nie, ale zawsze dobrym słowem wspomogę

Ale umbry uwielbiam, tylko tak jak Makusia pisze, one muszą być w odstępach, żeby ładnie wyglądały, bo razem w kupie to nie będzie efektu. Stipa u mnie w nadmiarze jest, bo ja mam piasek i wywalam wręcz, ładna jest na początku sezonu, potem kołtunieje, ale i tak lubię
Mam u siebie Daniki, będę je ciąć i otrzepywać z suchego, może nie będzie z nimi kłopotu. A trzmielinę hoduje właśnie jako obwódkę i mam jedną na kiju i jako krzew, które tnę w kulkę. O widzisz, tyle mojego
Będę podglądać
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:34, 06 wrz 2019

Do góry
pomyslałam, że może tutaj beda jeszcze jakieś sugestie

1 tuje Janedgold
2 Umbry
3 hortemsja limka
5 stipa
7 trzmielina
8 brunnera i hosty
9 szałwia

co mam zmienic co wywalić a co zamienić - mam już mętlik w głowie
Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 11:56, 06 wrz 2019

Do góry
basia3012 napisał(a)
Marto, i tu też zajrzałam. Taki ogród a jeszcze tu nie byłam. Czas naprawić to. Wszystko bardzo pięknie rośnie, jeżówki zachwycają, borówki pychota, stipa faktycznie rozpanoszyła się. U mnie tez tak sobie pohasała ale do czasu.Ciekawa jestem tego muru. Lubię takie klimaty. Będę zaglądać. A kiedy będzie mur powstawał?
Pozdrawiam.

Witaj Basiu, milo mi cie goscic
Mur bedzie stawiany na wiosne przyszlego roku, mamy juz fachowca ale w tym roku jest "fully booked". Aktualnie jestem na poziomiwe wybierania cegly, czekam za probkami z KMK.
Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 23:57, 05 wrz 2019

Do góry
Marto, i tu też zajrzałam. Taki ogród a jeszcze tu nie byłam. Czas naprawić to. Wszystko bardzo pięknie rośnie, jeżówki zachwycają, borówki pychota, stipa faktycznie rozpanoszyła się. U mnie tez tak sobie pohasała ale do czasu.Ciekawa jestem tego muru. Lubię takie klimaty. Będę zaglądać. A kiedy będzie mur powstawał?
Pozdrawiam.
Ogrodowy song 14:15, 05 wrz 2019

Do góry
pięknie - stipa obłędna
Ja i mój ogródek, a może ogród 12:43, 05 wrz 2019

Do góry
Danice sa piekne ale to tuje- od srodka wysychaja i po cieciu nie zawsze sie odrodza- trzeba ciac systematycznie. Ja bym byla za cisami- swoje zrobilam w kule w 1,5 sezonu. Szybko rosna. Rozplenice na przod bym nie dawala- pozno startuja i dlugo strasza suchymi badylami.Stipa na zle przygotowanym podlozu przemarza- wazny jest piasek i duzo zwirku.Chyba ze masz piach.Ja jestem za rabatami gdzie sie sadzi z powtorzeniami pewnych roslin a niektore jako dodatki.Brunera potrzebuje polcienia, bo na sloncu bedzie brzydka.Te zolte tuje juz rosna? Za duzo koloru moim zdaniem. Zielony jest ladniejszym tlem.Szalwie pomiedzy stipa bym powtorzyla. Albo cos innego fioletowego.Stonuj troche z kolorami, bo bedzie za bardzo napackane-lepiej skupic sie na dwoch kolorach, maks.trzech.To wszystko kwestia gustu, ale potem ta zolc moze cie zaczac wnerwiac Ja bym cos bialego dorzucila zamiast trzmieliny- hosty sa bialo- zielone, brunera tez, fioletowa szalwia.Jezeli stipe masz po prawej, to po lewej te szalwie tez bym posadzila ze stipa. No i jakos nie przemawia do mnie sadzenie tak pasmowo- lepiej nieregularnymi plamami.
Ja i mój ogródek, a może ogród 10:52, 05 wrz 2019

Do góry

1 tuje Janedgold
2 Umbry
3 hortemsja limka
5 stipa
7 trzmielina
8 brunnera i hosty
9 szałwia
Podwórkowa rehabilitacja 21:28, 01 wrz 2019

Do góry
jolanka napisał(a)
Ale piękne zdjęcia porównawcze z miesiąca na miesiąc. Strasznie ta stipa u Ciebie szybko rośnie, jaką masz tam ziemię?

Ziemia zbita, ciężka po zrywaniu darni.
Dlatego każda sadzonka dostała łopatkę piasku i łopatkę mączki bazaltowej w dołek.
Podwórkowa rehabilitacja 21:21, 01 wrz 2019

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Renatko ślicznie a stipa wymiata

Dziękuję, ciekawe jak ta stipa u mnie przezimuje
Póki co uwielbiam ją
Podwórkowa rehabilitacja 21:21, 01 wrz 2019

Do góry
Ale piękne zdjęcia porównawcze z miesiąca na miesiąc. Strasznie ta stipa u Ciebie szybko rośnie, jaką masz tam ziemię?
Podwórkowa rehabilitacja 21:12, 01 wrz 2019

Do góry
Renatko ślicznie a stipa wymiata
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies