Ozz, dzięki za instruktaż i cenne uwagi dotyczące kolorystyki nasadzeń i ich wpływu na perspektywę
Nie zamierzałam przy tej trawce posadzić bordową żurawkę. Pisząc o ciemnej (w tej kompozycji) miałam na myśli taką jakąś bardzo ciemną, zliżoną do czarni widziałam już takie. To chyba nie byłby zbyt duży kontrast?
Ewcia dzięki za wsparcie psychiczne. Podtrzymuje mnie na duchu świadomość posiadania tożsamych problemów
Czy lepsza będzie Hakonechloa 'All Gold' czy Hakonechloa macra "Aureola"?
Pierwsza wolniej rośnie, ale jest mniej żółta (tak przynajmniej wyczytałam w artykule Danusi). I chyba nie łączyłabym jej z hostami, tylko z ciemną żurawką. Albo z kopytnikiem (jako tło) i paprocią, np. Athyrium (wietlica) 'Pewter Lace'.
Beka, wpadłam zobaczyć jak postępy prac, a tu taka niespodzianka! Skończone, i to jak!
Zamurowało mnie. Cudnie! Pięknie! Fantastycznie. No brak mi przymiotników.
Elegancja - to przede wszystkim. Gratulacje za konsekwencję.
I już zapomnij o okrągłościach
Idę oglądać jeszcze raz. No piękne po prostu.
O, Milenko, jak pięknie u Ciebie Czosnki tak piękne, że już je wpisałam na listę chciejstw
Poprawiona rabata wyszła super, kto by pomyślał, że opaska ze żwirku tak zdecydowanie zmieni wygląd rabaty (choć wczesniej też była bez zarzutu)
Bardzo u Ciebie klimatycznie Uwielbiam takie ogrody.
Kompozycja przywołana przez Tess jest b. ładna, jednak trudna do zmieszczenia na 1.3 m szerokości (a podejrzewam, że w lini prostej jeszcze mniej). Ja bym dokupiła jeszcze jedną hortensję i posadziła je w grupie w najszerszym miejscu. Dodala do tego trawy, a w węższym miejscu zimozielone. W cieniu sprawdzą się: cisy (płożące i kolumnowe), choina kanadyjska 'Yeddeloh', mikrobiota syberyjska, mahonia (to jest krzew liściasty). Pomyśl może też o różanecznikach. No i o runiance japońskiej. Wg mnie to śietna krzeinka do cienistych miejsc, a szczególnie tak wąskich. Pas runianki z wyższymi akcentami bardzo ładnie wygląda.
dawno nie zaglądałam do Twojego ogrodu (oglądam je sukcesywnie, w miarę dostepnego czasu, a mnóstwo ich jest). Zaraz zobaczę, jak się obecnie prezentuje
Wcześniej jednak o coś zapytam. Znalazłam w wątku Zuzy Twoją radę-sposób na uwiąd powojników (i stąd moja tu wizyta).
Brzmi tak: aha powojniki możesz sobie w marcu podlać jednorazowo miksturą z nadmanganianu potasu i czosnku . przepis ; na wiadro (8l. ) wody rozpuść 7 -8 tabletek nadmanganianu potasu ( takiego do kapania dzieci ) i pałę czosnku. zmieszaj dobrze i podlej . to na uwiąd powojników dobre
Bardzo dziękuję za podzielenie się tym sposobem - prosty i łatwy w stosowaniu (no i niedrogi).
Tylko nie wiem, co z tą pałą czosnku zrobić. Dodać ząbki w całości, rozdrobnić, a jeżeli rozdrobnić to bardzo czy nie? I czy taka mikstura musi odstać, czy lać od razu?
Będę wdzięczna za odpowiedź. Idę zaraz zwiedzać Twój ogród
Jeśli to świerk glauca, to dorasta do 20 metrów wysokości i 8 metrów szerokości
Ale rozumiem, że chcesz mieć choinkę do ubierania na święta - też kiedyś w przedogródku miałam świerk i ubierałam go w lampki świąteczne - moje dzieciaki to uwielbiały
Choć teraz lampki można wieszać na wszystkim, niekoniecznie na świerku
Ozz, bardzo dziękuję za inspiracje i pomysły Ależ piękny jest ten ogród w linku.
Jedna chyba istotna informacja - ani pendula, ani szmaragd nie rosną w cieniu. Rosną w zasadzie na środku ogrodu.
Kto je tak głupio posadził? (to pytanie retoryczne jest, nie oczekuję odpowiedzi)
Zastanawiasz się, dlaczego nie lubię pióropusznika strusiego, choć przecież sama go mam?
Jest ładny wiosną i na początku lata. Potem zaczyna podsychać. Poza tym jest bardzo kruchy, więc liście łatwo się łamią, co też nie dodaje mu uroku. Nie zaobserwowałaś takich objawów?
U mnie rośnie pod ścianą, nikt tam nie chodzi, a u Ciebie będzie rósł przy ścieżce, więc będzie narażony na łamanie.
Ale jak już powiedziałam - ja nie jestem specjalistką od projektowania. Jeśli Tobie się podoba, to nie oglądaj się na nieporadne rady innych
Jeśli uda mi się wieczorem przegrać zdjęcia (wrrr, właśnie wczoraj straciłam wszystkie poprzednio zrobione), to pokażę Ci inną - moim zdaniem - ładniejszą paproć. Ma ładniejszy pokrój i kolor (ciemniejszy).
A co to była za paproć co Ci się podobała?
No paprocie były bo były- dostane od teściowej Danusi się połączenie spodobało ale ulepszyć to na pewno trzeba.Tak jest mam studnie na góreczce też masz? Wieczorkiem odwiedze twój ogródeczek Tess bo teraz przy dziecku na szybko nie chcę- wolę się wieczorami delektować
Hortensje uwielbiam i chce pnącą właśnie za świerkiem
a świerk jest glaudica- tak było na metce czyli pewnie zwykły kłujak wykopać mogę na święta i dać tam co innego ale chciałam choineczkę na dworze na bombki świąteczne
Dzięki za te podpowiedzi, co dwie głowy to nie jedna i zaglądaj Tereso- moja córcia ma tak na drugie imie.pozdrawiam i ide na wykopki pod rabatkę i foty pstrykać