Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Milin amerykański - Campsis radicans 22:53, 09 lip 2012

Do góry
Pochwalę się i ja moim milinem Ma co najmniej -naście lat. Zdjęcia z dnia dzisiejszego.

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:38, 09 lip 2012

Do góry
Sebku, przyjmij i ode mnie najserdeczniejsze życzenia.
I kwiatuszek dla Ciebie:
Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 21:38, 09 lip 2012

Do góry
Przybiegłam się przywitać Witajcie wszyscy Ogrodomaniacy
Wprawdzie nie jestem już całkiem nowa na forum (piszę od jakiegoś czasu, choć staż w porównaniu z innymi króciutki mam. Ale jak tylko dziś zauważyłam, że dołożono zakładkę "Powitania" (na marginesie: bardzo cenna inicjatywa i bardzo potrzebna) - witam się z tymi wszystkimi, których ogrodów jeszcze nie zwiedzałam i z tymi wszystkimi, u których jeszcze nie pisałam

Krótko o mnie: kobieta, w wieku, którego się już nie ujawnia
Wszystkie ogrody uwielbiam Wszystkie mi sie podobają: i te uporządkowane, i te nieco "zapuszczone", i nowoczesne, i tradycyjne. Wszystkie rośliny chciałabym mieć (wiem, już wiem, że nie można mieć wszystkiego). Praca w moim ogrodzie jest "lekiem na całe zło".
Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 21:37, 09 lip 2012

Do góry
Ten wątek służy nam do przedstawiania się. Mówimy tu o swoich pasjach, jakie rośliny nam się najbardziej podobają, jak trafiliśmy na Ogrodowisko i o wszystkim, co nam leży na sercu.

Jeśli zakładamy swój wątek, prosimy o link do niego, a jeśli nie to może kiedyś ??

Tess mnie uprzedziła, ale mam nadzieję że mi wybaczy zmianę tytułu i mój wpis na początku, bowiem wypada mi napisać pierwszy post.

Z założenia miał to być tylko jeden wątek, ale niekoniecznie, może będzie potrzeba zakładania innych? Pokaże czas.

A więc w imieniu zespołu Ogrodowiska witam więc wszystkich ogrodowo zakręconych, którzy do nas trafili.

Pomysły na wejście do ogródka-przedogródek 19:42, 09 lip 2012

Do góry
Obiecałam Ci fotki paproci, przepraszam, że dość długo to trwało, ale ponieważ był weekend, byłam w wekeendowym (letniskowym) ogrodzie

Tu pióropusznik strusi:

Widzisz, jakie ma już podeschnięte liście? A rośnie w cieniu.

A tu narecznica (nie wiem, jaka). Też z mojego ogrodu.

Ten egzemplarz narecznicy jest dość duży, ma pewnie z 10 lat (jak wszystko u mnie). Sadzonka byłaby mała w znaczeniu szerokości/objętości, i nieco niższa.
W Gąszczu u Tess 15:45, 09 lip 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Ozz, dzięki za instruktaż i cenne uwagi dotyczące kolorystyki nasadzeń i ich

to chyba znów wizje mnie poniosły...

będzie dobrze - sadź
W Gąszczu u Tess 14:52, 09 lip 2012

Do góry
Ozz, dzięki za instruktaż i cenne uwagi dotyczące kolorystyki nasadzeń i ich wpływu na perspektywę

Nie zamierzałam przy tej trawce posadzić bordową żurawkę. Pisząc o ciemnej (w tej kompozycji) miałam na myśli taką jakąś bardzo ciemną, zliżoną do czarni widziałam już takie. To chyba nie byłby zbyt duży kontrast?

Ewcia dzięki za wsparcie psychiczne. Podtrzymuje mnie na duchu świadomość posiadania tożsamych problemów
W Gąszczu u Tess 22:10, 06 lip 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Ewciu, no własnie rozmyślam

Ja też
W Gąszczu u Tess 15:25, 06 lip 2012

Do góry
Ewciu, no własnie rozmyślam
W Gąszczu u Tess 15:24, 06 lip 2012

Do góry
Ozz napisał(a)
No w sumie myślałam, że część tego, część tego, ale pomysł z połączeniem jeszcze lepszy

Może być też np. wokół Penduli trawa, wokół thui hosta i się zazębiają na jednym odcinku np.:

tylko ładniejsze żółtawe trawy dobrać, a dalej jeszcze żurawkami można pojechać podobnie

Ozz, wybieram trawki, pomóż, pliis

Czy lepsza będzie Hakonechloa 'All Gold' czy Hakonechloa macra "Aureola"?
Pierwsza wolniej rośnie, ale jest mniej żółta (tak przynajmniej wyczytałam w artykule Danusi). I chyba nie łączyłabym jej z hostami, tylko z ciemną żurawką. Albo z kopytnikiem (jako tło) i paprocią, np. Athyrium (wietlica) 'Pewter Lace'.

W Gąszczu u Tess 14:47, 06 lip 2012

Do góry
EwaG pokazuje bardzo fajne fotki-inspiracje
To teraz Tess bedziesz miala nad czym rozmyślac
Ogródek z psem 11:19, 06 lip 2012

Do góry
Co to za trawki przy furtce?
Ogródek z psem 11:18, 06 lip 2012

Do góry
Beka, wpadłam zobaczyć jak postępy prac, a tu taka niespodzianka! Skończone, i to jak!
Zamurowało mnie. Cudnie! Pięknie! Fantastycznie. No brak mi przymiotników.

Elegancja - to przede wszystkim. Gratulacje za konsekwencję.
I już zapomnij o okrągłościach
Idę oglądać jeszcze raz. No piękne po prostu.

W Gąszczu u Tess 10:55, 06 lip 2012

Do góry
Nadal poszukuję inspiracji do mojego ogrodu. Pogdlądam to tu, to tam.

Dzięki EwieG zobaczyłam to:
http://www.houzz.com/photos/138201/Romantic-Tarrytown-Terrace-eclectic-landscape-new-york

Bardzo, bardzo, bardzo mi się podoba. Cały ten ogródek bardzo mi się podoba.

I już wiem, że dereń mi się podoba. Rozjaśniłby moje ciemniejsze zakątki. Jego można ciąć, prawda?

Podoba mi się też to:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/105-kompozycje-z-trawami-w-roli-glownej?page=2 (trzecie zdjęcie od dołu, tylko zamiast Anabelki - Lamelight)

Pomysły na wejście do ogródka-przedogródek 10:48, 06 lip 2012

Do góry
EwaG napisał(a)
Zerknij tu

http://www.houzz.com/photos/138201/Romantic-Tarrytown-Terrace-eclectic-landscape-new-york

Tylko trzy rodzaje roślin (ta trzecia to po środku hortensja dębolistna) a jaki efekt.

O matko! To też piekne jest. Ja już mam mętlik w głowie. Tyle rozwiązań, i wszystkie piękne, i wszystkie mogę też zastosować u siebie. Co wybrać?

Ewcia, Ty widzę, z tych mniej cierpliwych jesteś?
W Gąszczu u Tess 10:09, 06 lip 2012

Do góry
OK
Ogród u stóp klasztoru 08:55, 06 lip 2012

Do góry
alinak napisał(a)
TESSKO - mikstura niech tylko tyle postoi aż rozpuścisz tabletki a czosnek miażdżę w specjalnej kuchennej prasce. możesz tez drobniutki pokroić. dobrze podlej , tylko bron Boże nie na upale . zrób to wieczorem.

Bardzo dziękuję za wyjaśnienia

Masz piękny ogród. Lubię takie. Piszesz - "a u mnie busz , raczej nieokiełznany" .
Ani busz, ani nieokiełznany
Będę go odwiedzać.
Ogród pod starym modrzewiem 08:43, 06 lip 2012

Do góry
O, Milenko, jak pięknie u Ciebie Czosnki tak piękne, że już je wpisałam na listę chciejstw
Poprawiona rabata wyszła super, kto by pomyślał, że opaska ze żwirku tak zdecydowanie zmieni wygląd rabaty (choć wczesniej też była bez zarzutu)
Bardzo u Ciebie klimatycznie Uwielbiam takie ogrody.
Pomysły na wejście do ogródka-przedogródek 18:37, 05 lip 2012

Do góry
Kompozycja przywołana przez Tess jest b. ładna, jednak trudna do zmieszczenia na 1.3 m szerokości (a podejrzewam, że w lini prostej jeszcze mniej). Ja bym dokupiła jeszcze jedną hortensję i posadziła je w grupie w najszerszym miejscu. Dodala do tego trawy, a w węższym miejscu zimozielone. W cieniu sprawdzą się: cisy (płożące i kolumnowe), choina kanadyjska 'Yeddeloh', mikrobiota syberyjska, mahonia (to jest krzew liściasty). Pomyśl może też o różanecznikach. No i o runiance japońskiej. Wg mnie to śietna krzeinka do cienistych miejsc, a szczególnie tak wąskich. Pas runianki z wyższymi akcentami bardzo ładnie wygląda.
Pomysły na wejście do ogródka-przedogródek 17:26, 05 lip 2012

Do góry
Zobacz, Ewciu, połączenie hortensji z trawami:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/105-kompozycje-z-trawami-w-roli-glownej?page=2
(trzecie zdjęcie od dołu na tej stronie)

Piękne I dereń w tle. Cudo
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies