Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród u stóp klasztoru

Ogród u stóp klasztoru

Sebek 23:30, 04 lip 2012

Pikne
agniecha973 23:35, 04 lip 2012

Jukki są piękne, gdy kwitną. U mnie jeszcze pąki, ale cienia maja sporo.
Tess 11:18, 05 lip 2012

Witaj, Alinko,

dawno nie zaglądałam do Twojego ogrodu (oglądam je sukcesywnie, w miarę dostepnego czasu, a mnóstwo ich jest). Zaraz zobaczę, jak się obecnie prezentuje
Wcześniej jednak o coś zapytam. Znalazłam w wątku Zuzy Twoją radę-sposób na uwiąd powojników (i stąd moja tu wizyta).
Brzmi tak:
aha powojniki możesz sobie w marcu podlać jednorazowo miksturą z nadmanganianu potasu i czosnku . przepis ; na wiadro (8l. ) wody rozpuść 7 -8 tabletek nadmanganianu potasu ( takiego do kapania dzieci ) i pałę czosnku. zmieszaj dobrze i podlej . to na uwiąd powojników dobre

Bardzo dziękuję za podzielenie się tym sposobem - prosty i łatwy w stosowaniu (no i niedrogi).
Tylko nie wiem, co z tą pałą czosnku zrobić. Dodać ząbki w całości, rozdrobnić, a jeżeli rozdrobnić to bardzo czy nie? I czy taka mikstura musi odstać, czy lać od razu?
Będę wdzięczna za odpowiedź. Idę zaraz zwiedzać Twój ogród
Milka 11:26, 05 lip 2012

Dzięki za odpowiedź, czyli bliżej do żurawek, jak zakwitną w końcu to się dowiem
juki ogromniaste, zresztą jak wszystko u ciebie, może kiedyś jak przestanę się grzebać w ogrodzie, a więcej podróżować w realu zobaczę ten twój piękny ogród
Pszczelarnia 12:53, 05 lip 2012

Alino, zachęciłaś mnie do uprawy tych wypełniaczy. Pytam o języczkę Przewalskiego, nie cierpi na brak wody (bo wiem, że Ty raczej nie dolewasz)?
Taras wypełniony po brzegi - piękny widok.
alinak 23:21, 05 lip 2012

witam po upalnym dniu . chyba dziś nie zasnę , bo nie dość że gorąc jak w dzień , to jeszcze pełnia .

TESSKO - mikstura niech tylko tyle postoi aż rozpuścisz tabletki a czosnek miażdżę w specjalnej kuchennej prasce. możesz tez drobniutki pokroić. dobrze podlej , tylko bron Boże nie na upale . zrób to wieczorem.

IRENKO - ja już cie zapraszam . nie mam tyle odwagi żeby zrobić spotkanie , bo jak widzę te wypasione ogródki to........ a u mnie busz , raczej nieokiełznany. nic to bo mnie się podoba , ale czy wam by się spodobało?????.

AGNIESZKO - a czy w cieniu nie łapią ci rdzy liści . to groźny grzyb dla jukki. one wolą susze . u mnie rosną na takiej spiekocie że aż się łamię i czasem podlewam.

PSZCZELARNIO - EWUSIU- języczki ogólnie w takie upały mają lekko opadające liście , masz racje - nie dolewam i wieczorem wstają . co innego ze chyba z tym miejscem nie trafiłam , bo pod robinią frisią nie bardzo się prezentują . gubią się kwiatostany w koronie drzewa . podczas tych upałów jednak się złamałam i podlałam je bo kwiatki liche jak susza.podobnie jak jukka zaraz po zakwitnięciu zaczęła gubić kwiaty ....no i tez podlewam , bo chyba by kwitła dwa dni
alinak 23:37, 05 lip 2012

dzisiaj wracam do róż , bo przecież nie da się przeoczyć takich kwiatków

chce przypomnieć zapominalskim że obrywanie przekwitłych róż przedłuża kwitnienie i roślina nie zużywa nie potrzebnie papu na owoce

ALBA - rośnie w towarzystwie przytuliny wonnej

ROSENFEE

GARTNERFREUDE

Tess 08:55, 06 lip 2012

alinak napisał(a)
TESSKO - mikstura niech tylko tyle postoi aż rozpuścisz tabletki a czosnek miażdżę w specjalnej kuchennej prasce. możesz tez drobniutki pokroić. dobrze podlej , tylko bron Boże nie na upale . zrób to wieczorem.

Bardzo dziękuję za wyjaśnienia

Masz piękny ogród. Lubię takie. Piszesz - "a u mnie busz , raczej nieokiełznany" .
Ani busz, ani nieokiełznany
Będę go odwiedzać.
Celina 09:54, 06 lip 2012

ROSENFEE

Piękny ten obelisk! A reszta bez komentarza!

Co do buszu(?) to co ja sierota mam powidzić o swoim misz- maszu?
Pozdrówka

betysia 10:12, 06 lip 2012

alinak napisał(a)
dzisiaj wracam do róż , bo przecież nie da się przeoczyć takich kwiatków

chce przypomnieć zapominalskim że obrywanie przekwitłych róż przedłuża kwitnienie i roślina nie zużywa nie potrzebnie papu na owoce

ALBA - rośnie w towarzystwie przytuliny wonnej

Witaj Alinko...
o matuniu jak pieknie, cudnie to stworzylas oj moje klimaty, chyba sobie wydrukuje i w ramce postawie...!
Roze to twoja pasja ale i one traktuja cie w wyjatkowy sposob...az serce peka z radosci!!!
Alinko mam swoje typy na towarzystwo dla mojej mokrej panienki ...ale chcialabym ciebie zapytac o twoje typy !!!!
wokol oczka po bokach chce zrobic waskie rabaty w ksztalcie ksiezyca z bialymi rozami po srodku i bialymi liliami na koncach... a wiec jakie biale roze bys radzila...?

- ICEBERG
-WHITE THE FAIRY
-Mme ALFRED DE ROUGEMONT
- a moze wlasnie twoja ALBA ?????
z gory dziekuje za jakiekolwoiek sugestie !!!
pozdrawiam i cudnego dnia i weekendu wsrod...roz oczywiscie!!!!