Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:41, 19 lut 2020

Do góry
Wycinając wilki w leszczynie znalazłam pierwsze dwa orzeszki

niestety puste
ale i tak niespodzianką były

i owocki na jałowcu....zastanawiam się czy z tych jałowców owoce nadają się do jedzenia do potraw???

Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 12:34, 19 lut 2020

Do góry
Biały ciemiernik który nie przeżył, zdjęcie z 20.01.2018 roku
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:33, 19 lut 2020

Do góry
Moja Walentynka robi się

widać co po jednym sezonie stało się z papą
Nie zdejmujemy papy będzie szczelniej, oby tylko dach obciążenie wytrzymał
Zieleń, drewno i antracyt 12:25, 19 lut 2020

Do góry
Miało padać, a świeci słońce - skorzystaliśmy z okazji i Promanalem opryskaliśmy cisy(na misecznika) i bukszpany(na miodówkę).

Krokus po otworzeniu okazał się zwyczajnie żółty
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 12:20, 19 lut 2020

Do góry
Te ciemierniki są świeżo zakupione. Danusia mówiła, żeby na razie włożyć je do osłonek i nie nawozić. Gdy przekwitną wsadzę je do większych doniczek.
Z moich notatek wynika, że ciemierniki potrzebują czasu, żeby się zadomowić. Podstawą są głębokie i dobrze zaprawione dołki na start, ponieważ ciemierniki bardzo głęboko się korzenią. Do ziemi dodam kompost, obornik, dolomit, skorupki jaj oraz hydrożel. Podobno ciemierniki nie lubią zastoin wody i moczenia od góry, ale potrzebują stałej wilgotności w podłożu.

W zeszłym roku posadziłam kilka sztuk i przetrwały dwie. Biały miał jednego kwiatka, który już przekwita i "bordowy" który ma pąki i wyczekuję na kwiaty

Na zdjęciach młodziak z 30.03.2018 roku

Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:17, 19 lut 2020

Do góry
Cyknęłam na szybko zdjęcie miejsca z planowanym warzywnikiem (na prawo od domku ogrodnika):

Za płotem będą się budować domy, najprawdopodobniej od lewej aż do domku ogrodnika będzie najbliższy.
Nabazgrałam coś takiego:

Czerwony bazgroł to planowana magnolia, szary - właśnie to drzewo, o którym teraz rozmyślam. Widziałam w zeszłym roku wysoko szczepioną wiśnię Kanzan - chyba mogłaby tu się sprawdzić?
Hortensjowo 12:02, 19 lut 2020

Do góry
Helen napisał(a)
I jeszcze się pochwalę taką donicą. Na zdjęciu nie wyszła rewelacyjnie, ale w rzeczywistości jest bardzo ładna

Znajdzie miejsce na tarasie

Ale ładna Napisz proszę gdzie ją znalazłaś i z czego jest zrobiona. Wygląda na solidną.
Przedziwny Ogród 11:43, 19 lut 2020

Do góry
sierotka napisał(a)
Podpinam się pod pytanie

Odpisałam już Kasi Prawie wszystkie byliny kupuję na targu. Nie mam w pobliżu takich szkółek. Zresztą do tej pory nie przywiązywałam uwagi do nazw. Sadzonka miała mi się podobać.

Ogródek Iwony II 10:55, 19 lut 2020

Do góry

Pierwsza rabata mini uporządkowana. Nawet kompost wyspałam na nią. Świeżutki, pachnący.

Jesienią zaczęłam usuwać runiankę, którą przerosły chwasty. Nie wiem, czy posadzić od nowa to samo. Decyzją nie podjęta...

Stipa Zielona

A sesleria heufleriana zaczyna kwitnąć.
Hortensjowo 10:43, 19 lut 2020

Do góry
Helen napisał(a)
I jeszcze się pochwalę taką donicą. Na zdjęciu nie wyszła rewelacyjnie, ale w rzeczywistości jest bardzo ładna

Znajdzie miejsce na tarasie

Jest piękna! Z jakiego materiału?

Co w niej posadzisz?

Przerwa na kawę... 10:36, 19 lut 2020

Do góry
Dla gałgAsi moja Eden na płocie prowadzona. Te proste nieprzygięte pędy to ubiegłoroczny przyrost. Powinnam je na jesieni przygiąć ale miała liście do grudnia. Teraz dopiero w całości go dojrzałam.

I krokusikowo dla wszystkich. Sprzątanie mnie czeka
Anulowe żurawki niezmiennie mnie zachwycają. Cmok!
Przerwa na kawę... 10:02, 19 lut 2020

Do góry
inka74 napisał(a)
No śliczne są. Co jeden to ładniejszy. Tylko jeszcze małe. W większości ubiegłoroczne a te co starsze mam to były po kilka razy przesadzane. Dobrze, że im w końcu dobrą miejscówkę znalazłam. Tym pod tujami muszę więcej miejsca dać (trawnika trochę wyciąć i rabatkę poszerzyć). Dziwię się, że dają tam radę.

A to wczorajszy zakup. Jola Aprilku, muszę na ciebie go zwalić bo gdybyś nie napisała, że K otwarty i oczary ma to bym tam nie pojechała i Diany nie przytargała )) no nie mogłam jej tam zostawić szczególnie, że ostatnia sztuka była a mi brakło roślinki do narożnika nowej rabaty. Patyczek jest ale jaki obiecujący ))

Ładne ma te frędzelki. Jeszcze Aphrodite mi się podobał ale krzaczki od razu bardzo szerokie. To nie na moje włości. Bo żółtych mam dwa, starczy.

No gdxie ty masz juz szkółkę otwarta ??
Szaleństwo w lutym
Ale ładny...
Przerwa na kawę... 10:01, 19 lut 2020

Do góry
Jola - zdjęcia Arniego z ostatnich lat
2019
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6603-przerwa-na-kawe?page=555#post_6
2018
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6603-przerwa-na-kawe?page=305#post_5
2017
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6603-przerwa-na-kawe?page=130#post_9
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6603-przerwa-na-kawe?page=131#post_6

A tak w 2013 wyglądał - pierwszy po lewo. Ja go chyba w 2012 kupiłam.
Przerwa na kawę... 09:34, 19 lut 2020

Do góry
April napisał(a)
Ach ty, skopiowałaś

Ja początkowo chwyciłam właśnie Feuerzauber ale eMuś zdroworozsądkowo powiedział że zniknie na tle sosen. Więc wybraliśmy największy z tych żółtych. Nie mam zbliżenia kwiatów ale jest uroczy i fantastycznie kwitnie.
Gdzie swojego oczara posadzisz? Przecież docelowo to bardzo szeroki krzew, który niezbyt lubi cięcie. Podziwiam cię z tym upychaniem
ciąć się da jak się wie jak i kiedy. I tak jak Ewa pisze ja jeszcze mojego starego podwiązywaniem i podpieraniem formuję. Oczywiście ma wtedy zupełnie inną formę i traci naturalny pokrój ale cos za coś. W sumie źle nie wygląda
To mój stareńki Arnold Promise a obok ten na pniu. Dziś dojrzałam że się jednak rozwinął trochę.
Przerwa na kawę... 09:15, 19 lut 2020

Do góry
April napisał(a)

Super A zwalaj do woli, zniosę to dzielnie i z uśmiechem
Przy okazji trochę ci zaśmiecę wątek i zaprezentuję swoje dziecko, pierworodne
Ciekawe czy ta zaraza się u mnie rozwinie

ps. Jak obejrzysz to daj znać, usunę zdjęcie
już se możesz usunąć - zostawiam go bo ładny. Rzeczywiście najładniejszą sztukę wybrałaś Tam była jedna żółta odmiana z mega długimi ale cienkimi frędzlami. Nie pamiętam odmiany. Ciekawa była ale też od razu szeroko rosła. Bordowego tego Feuerzauber odłożyłam bo u mnie też by zginął w rabatach. Na zdjęciach jest jaśniejszy.
Przerwa na kawę... 09:00, 19 lut 2020

Do góry
inka74 napisał(a)

A to wczorajszy zakup. Jola Aprilku, muszę na ciebie go zwalić bo gdybyś nie napisała, że K otwarty i oczary ma to bym tam nie pojechała i Diany nie przytargała )) no nie mogłam jej tam zostawić szczególnie, że ostatnia sztuka była a mi brakło roślinki do narożnika nowej rabaty. Patyczek jest ale jaki obiecujący )).

Super A zwalaj do woli, zniosę to dzielnie i z uśmiechem
Przy okazji trochę ci zaśmiecę wątek i zaprezentuję swoje dziecko, pierworodne
Ciekawe czy ta zaraza się u mnie rozwinie

ps. Jak obejrzysz to daj znać, usunę zdjęcie
Przerwa na kawę... 08:58, 19 lut 2020

Do góry
sarenka napisał(a)
Ile masz u siebie posadzonych?
ciemierników? Kilkanaście. Nie wszystkie kwitną. Niestety. To błąd, który popełniłam. Kilka sadzonek takich kiepskich kupiłam w lato. Tanie były i to był błąd. Już drugi sezon i nie kwitną. Mogą być z nasion rozmnażane a te potrzebują więcej czasu. I nie wiadomo wtedy czy powtórzą cechy rośliny matecznej. Teraz kwitnące już tylko kupuję. Wiem co mam przynajmniej. Muszę kiedyś na giełdę na Bronisze się wybrać. Danusia tam swoje kupuje ciemierniki. Na nową rabatkę kilka sztuk jeszcze wcisnę

A tobie jak będą u nas to dam znać. Bo na razie tylko w Radzyminie się pokazały te Winter Bells i po 30 zł. Co prawda duże ale...
Były też po 10 zł korsykańskie, takie drobniutkie. Kupiłam ale teraz doczytałam, że u nas słabo zimują. Na razie stoją na parapecie
Przerwa na kawę... 08:47, 19 lut 2020

Do góry
No śliczne są. Co jeden to ładniejszy. Tylko jeszcze małe. W większości ubiegłoroczne a te co starsze mam to były po kilka razy przesadzane. Dobrze, że im w końcu dobrą miejscówkę znalazłam. Tym pod tujami muszę więcej miejsca dać (trawnika trochę wyciąć i rabatkę poszerzyć). Dziwię się, że dają tam radę.

A to wczorajszy zakup. Jola Aprilku, muszę na ciebie go zwalić bo gdybyś nie napisała, że K otwarty i oczary ma to bym tam nie pojechała i Diany nie przytargała )) no nie mogłam jej tam zostawić szczególnie, że ostatnia sztuka była a mi brakło roślinki do narożnika nowej rabaty. Patyczek jest ale jaki obiecujący ))

Ładne ma te frędzelki. Jeszcze Aphrodite mi się podobał ale krzaczki od razu bardzo szerokie. To nie na moje włości. Bo żółtych mam dwa, starczy.
Przerwa na kawę... 08:33, 19 lut 2020

Do góry
Przerwa na kawę... 08:31, 19 lut 2020

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies