Już tłumaczę

Za altanką po lewej stronie znajduje się hortensja, po lewo od hortensji znajduje się zejście do piwnicy. Jest ono częściowo widoczne na fotce w moim poprzednim poście. Hortensja obwodem częściowo wchodzi w zejście do piwnicy... (gdybyśmy chcieli wejść z podwórka do piwnicy - tam mam warsztacik)
Co do altanki.
Może dobrym rozwiązaniem byłoby wykonać ją w formie pergoli, ale z zadaszeniem, np daszkiem jednospadowym:
Wykonać ją równolegle do domu i chodnika, tj. Asiu wrysowałaś, ale odsunąć maksymalnie od wjazdu do garażu (wykonać ją bliżej ogrodzenia z płyt). Wtedy pergola częściowo zrównała by się z grillem. Miejsca, które nie wymagałyby przelotu/przejścia zabudowałbym żaluzjami drewnianymi tarasowymi. Podłoga mogłaby być drewniana albo wykonana z kostki brukowej. Dojście z chodnika do altany wykonane z nieregularnych kamieni ozdobnych wtopionych w trawę.
Wiem Asiu,że większość osób znajdujących się na forum jest zwolennikiem oddzielania poszczególnych stref w ogrodzie. Ja również jestem, ale wolałbym aby plac zabaw był całkowicie widoczny,najwyżej oddzielony jakąś małą opaska z kamyszkow i kilkoma bukszpanami.
Nie chcę żeby żona całkowicie wysiwiała

placyk musiałby być dobrze widoczny z okna z domu albo z altanki. Synek ma dopiero 2,5roku i jednak trzeba będzie zerkać na niego cały czas.
Co do pokrycia powierzchni. Gumy to świetna sprawa, ale niestety m2 to koszt ok. 500zl (samej gumy), także 20m2 to robią się sumy kosmiczne

mój kalkulator takich kwot nie obsługuje ;P musiałem liczyć na palcach...
Rozważę to sztuczną trawę i zobaczę jaką powierzchnię musiałbym z niej wykonać.