Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Małej Mi 2017 23:21, 26 kwi 2020

Do góry
Iwonka napisał(a)

Ania zbierasz teraz owoce ciężkiej roboty sprzed lat. Ślicznie ci się wszystko rozrosło. I z głową posadzone, magnolia, jabłonka tyle mają miejsca na pokazanie swoich możliwości. O stawie nawet nie wspominam, obłędny jest, ryb całe mnóstwo Nie narzekaj bo jest piknie psze pani

Zjadło posta,.
Starszy interesuje się ogrodem...z nazw się często śmieje. Rodzice robią wielkie oczy z zainteresowania w starszego wnuka. a ja widzę nadzieję że ktoś może po mnie odziedziczy ten ogród ❤️❤️❤️❤️
Za drzwiami do ogrodu... 23:20, 26 kwi 2020

Do góry
Przerwa na kawę... 23:20, 26 kwi 2020

Do góry
Mahonia, jestem nią urzeczona. Żelazna roślina, pięknie kwitnie, pachnie. Cięciem utrzymujesz pokrój.
Za drzwiami do ogrodu... 23:18, 26 kwi 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)
U mnie też niektóre róże tak właśnie wygladają. A było kilka nocy z przymrozkami więc też uważam że to przez to.

Czyli się potwierdzają przypuszczenia!
Teraz ciesza mnie takie różyczki, im przymrozek nie zaszkodził
Ogród Małej Mi 2017 23:17, 26 kwi 2020

Do góry
rozajerycha napisał(a)
Proszę jakie tu rzeczy się dzieją nowy warzywniaczek super sprawa.
Jak zwykle zachwycam się Aniu Twoim ogrodem.
Muszę tu zaglądać częsciej .
Pozdrawiam Pracusiu.

Nigdy mnie tak praca nie cieszyła..szkoda tylko że nie przekłada się to na pinionki jak mówią dzieci
I coś na chybił trafił..
Przerwa na kawę... 23:15, 26 kwi 2020

Do góry
No razem zakupy robiłyśmy

Ostatnie zdjęcie z tyłów.

A teraz coś innego

Magnolia gwiaździsta cudnie kwitnie
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 23:10, 26 kwi 2020

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Hej Janeczko!

Ja niestety też zaglądam bardzo rzadko na forum, brak czasu, żeby sobie zwyczajnie posiedzieć i poczytać. Z doskoku staram się podczytywać, ale to niestety nie to samo, co kiedyś i mi trochę brakuje bycia "na czasie" z życiem ogrodowym moich ulubionych ogrodowiczanek.

Ale zawsze się cieszę, że trafiam akurat na Twoje fotki

Zawsze śledzę jak tam się miewa Twoja Lennei Alba, którą prawie kupiłam tej wiosny- zarezerwowałam piękny egzemplarz z zastrzeżeniem czekania na rozwinięcie pąków-niestety okazał się pomyłką odmiany.

Szkoda kilku, bo jej kwitnienie zachwyca! Ale pogoda nam szaleje i każdy jakoś ucierpiał-mnie ścięło pąki wszystkich ogrodowych hortensji, które przez lata kwitły bez problemu, a tymczasem wiosenny mróz i susza też pozbawiły mnie sezonowego spektaklu

Pozdrowienia zostawiam! Ps.. Jak Malutka? moja to Psotnica na potęgę, tulipany mi ogławia

Kasiu, cieszę sie ze pomimo braku czasu do mnie zaglądasz
Moja Lennei Alba niestety nie pokazała w tym sezonie ani jednego kwiatka (tak samo jak Black Tulip) - wszystkie zmarzły chlip chlip:

Zwykła soulangeana natomiast cieszy całymi 3 pąkami

Miejmy nadzieję, ze kolejnej wiosny nas zachwycą, bo cóż nam pozostaje oprócz nadziei?

Moja Młoda to pannica z charakterkiem - łazi wszędzie, kwiaty przynosi, sadzonki wyrywa, łopatkę mi zabiera przyszła ogrodniczka jednym słowem.

Pozdrawiam cieplutko Ciebie i Twoją Kruszynkę Kaję.
Ogród Małej Mi 2017 23:07, 26 kwi 2020

Do góry
Katkak napisał(a)
Ania w takim domku sama bum się bawiła, bomba

Poczekaj aż skończymy... z odpadów może i z odpadów, ale koronowirusowy domek będzie zajefajny Chłopaki dziś pojechały pierwszy raz od daaaaaawna poza najpierw ich mieszkanie w bloku a od miesiaca u mnie.. i stwierdzili, ze ledwo weszli do auta to już tęsknili by wracać . Lepszego komelementa nie mogłam się spodziewać

Zwariowani, charakterni, ale genów nie oszuka... poza tym są kochani.. czym są dłużej tym bardziej ich kocham.. z ich wadami i zaletami. Muszę trochę pokrzyczeć ,bo inaczej by mi na głowę weszli a z ogrodu nic by nie było Jak to powiedziała sąsiadka... latanie tam gdzie nie wolno to jak jazda na nartach poza trasami.. Cholerka.. ten argument do mnie przemawia.. ... żeby tylko te rosłiny nie kosztowały trochei nie wymagały czasu na urośniecie.. to bym dał latać gdzie chcą.. Niestety muszę trzymać dyscyplinę
Jak Igusia? Zapraszamy,,

Za drzwiami do ogrodu... 23:05, 26 kwi 2020

Do góry
Magleska napisał(a)
Aniu
podglądam na bieżąco ,ale jakoś wenę straciłam do pisania

fajnie pozmieniałaś w kółeczku ….

ja też muszę cebulowe wykopać -bo większość to same liście -jedynie te sadzone jesienią ładne

podoba mi się ten krwiściąg ….chyba takiego nie mam
Buziaki

Mi z pisaniem jakoś długo schodzi, nie mam lekkiego pióra, więc też mało piszę Ja u Ciebie też często cichaczem się plączę, często po nocy i już nie mam siły na pisanie. Ale Twoje poczynania wszelkie podziwiam.
Ja szlifuję kancikowanie w warzywniaku, ale sucho i kanty się sypią, bo piaskowa ziemia Nie chce też wschodzić podosiewana trawa.
Fotek roboczych nie mam.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:04, 26 kwi 2020

Do góry
Codziennie coś nowego, co cieszy oko.

Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 23:00, 26 kwi 2020

Do góry
wymiary:

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:58, 26 kwi 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Primula Dark Rosaleen

Dziś trafiłem na Maję z Waszym udziałem, ech... wspaniale. Miło było zobaczyć te widoki na żywo, dziękuję za tę możliwość. Rozpaliłaś we mnie pasję do warzywnika, która jakoś przygasła. Zobaczymy co to z tego będzie

Zdrowia Wam życzę Danusiu i Witku

Edit: coś źle zacytowałem
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 22:58, 26 kwi 2020

Do góry
meble - zdjęcie z roku 2017

Ogród bez reguł 22:55, 26 kwi 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
U mnie już kwitną rodki Nie moje, ja rodków nie mam
Na liście nie patrzymy, próbuję je reanimować.

Liście nie są takie złe. Ja wsadziłam rodki jako jedne z pierwszych roślin na działce. Jak tylko znajomi zakończa kwarantannę wieziemy je do nich w ramach zadośćuczynienia za trudne lata w słońcu u nas. Trochę mi szkoda ale z drugiej strony wiem że w tamtym ogrodzie odżyją, ja mam za dużo słońca a za mało serca do rodków Tym sposobem będę miała kolejną pustą rabatę, przy tarasie, ech... Może będzie to dobry moment żeby położyć na nim deski które od roku czekają w garażu na swój moment
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:53, 26 kwi 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Sytuacja i rozkłąd w ogrodzie, nawet jeśli wcześniej został nieco inaczej wymyslony, trzeba potem dostosować, przeznaczenie budynków się zmienia, jeden gospodarczy w ogóle nie powstanie..tak myslimy..w jego miejsce "wskoczy" coś innego.

Elu, prysznica my nie mamy, strefa która ywdaje się głeboka pod rośliny - to strefa hudrobotaniczna wypełniona specjalnymi złożami, korzenie roślin się płucze aby były bez ziemi. Taka mysi być.

Jest ona podzielona na dwie. Jedna dla grzybieni druga dla roślin bagienno-wodnych-przybrzeżnych. Różny rodzaj złoża.

Nie wiem dlaczego wyskoczył "prysznic" chodziło mi właśnie o ten kanał, że taki głęboki tam rosną irysy. Te kamyki filtrują wode.
Za tydzień robię porządki w oczku i wyrzucam różniczki z klina ziemia. Kupię podloze do donic bez ziemi.

Moje irysy żółte obecnie po wodzie pływają bo nie zdążyłam posadzić w zeszłym roku. Wypuściły białe korzenie sznurki na pół metra.

eM co drugie koszenie trawnika kosi zwykła kosiarka bo uważa, że trawa lepiej rośnie nuz po traktorku. Za bardzo przylega po kołach do ziemi i długo się podnosi. Ładny trawnik bardzo udany. Wertukulacji jeszcze w tym roku nie robicie z młody.

Pozdrawiam

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:50, 26 kwi 2020

Do góry
Uff...doszłam do warzywnika.
Posadzone w rowku w kształcie V pory- to ważne, bo w miarę wzrostu pory się obsypuje, żeby biała część była jak najdłuższa. Selery na odwrót- w miarę wzrostu się trochę odkopuje, a pod koniec czerwca odkrawa nożem boczne korzonki.

Rukola z samosiewu.

Szczypiorek niedługo zakwitnie. Ze zdumieniem odkryłam go na kwiatowych rabatach Pieta.

Lubczyk jest już w użyciu.

Bób i groszek. Długo kiełkowały. Niektóre z nasion powschodziły dopiero po podlaniu. Czekam na deszcz, wypielę chwasty i powsadzam jako podpórki miskantowe badylki.

Kwiaty we włosach 22:48, 26 kwi 2020

Do góry
gosika67 napisał(a)
Grażynko sasanki dostają kompost na wiosnę.
Nie wiedziałam gdzie tą jabłonkę posadzić aby ją wyeksponować, myślę, że to dobre miejsce i zasłoni trochę betonowy płot sąsiada. Cały czas myślę jak zasłonić ten płot.

To muszę dokarmić moje sasanki
Może mata trzcinowa jasna na betonowy płot?
Ja planuję dać na siatkę sąsiada na podjeździe, ograniczy wysiew chwastów i da tło dla roślin w skrzynkach.
Ogród z wilkiem zamkn. 22:47, 26 kwi 2020

Do góry
Magleska napisał(a)

Aniu dziękuję

wiśnia może i Kanzan -ale ja kupowałam Royal Burgundy chyba ,że one są podobne nie wiem ,nie znam się ładnie kwitną

narcyzy

judaszowiec -mój malutki ładnie zakwitł -ciężko mu fotke zrobić

Miłego tygodnia

To nie kanzan
W ogródku emerytki 22:43, 26 kwi 2020

Do góry
gogo napisał(a)
...Zostały nam łaty, więc wymyśliłam Emowi robótkę - stożki
W trakcie roboty.

Muszę przekonać eMa, że chcę jeszcze 4, nawet go wyręczę w malowaniu [będą białe]
Co się będzie po nich pięło?
Mój spawał stożki dla groszku. ale przy trzecim zapał się skończył...

Tuptuś niesamowity. Podziwiam was za podejście do zwierząt.
Ogród placem zabaw dla synka 22:40, 26 kwi 2020

Do góry
Już tłumaczę
Za altanką po lewej stronie znajduje się hortensja, po lewo od hortensji znajduje się zejście do piwnicy. Jest ono częściowo widoczne na fotce w moim poprzednim poście. Hortensja obwodem częściowo wchodzi w zejście do piwnicy... (gdybyśmy chcieli wejść z podwórka do piwnicy - tam mam warsztacik)

Co do altanki.
Może dobrym rozwiązaniem byłoby wykonać ją w formie pergoli, ale z zadaszeniem, np daszkiem jednospadowym:

Wykonać ją równolegle do domu i chodnika, tj. Asiu wrysowałaś, ale odsunąć maksymalnie od wjazdu do garażu (wykonać ją bliżej ogrodzenia z płyt). Wtedy pergola częściowo zrównała by się z grillem. Miejsca, które nie wymagałyby przelotu/przejścia zabudowałbym żaluzjami drewnianymi tarasowymi. Podłoga mogłaby być drewniana albo wykonana z kostki brukowej. Dojście z chodnika do altany wykonane z nieregularnych kamieni ozdobnych wtopionych w trawę.

Wiem Asiu,że większość osób znajdujących się na forum jest zwolennikiem oddzielania poszczególnych stref w ogrodzie. Ja również jestem, ale wolałbym aby plac zabaw był całkowicie widoczny,najwyżej oddzielony jakąś małą opaska z kamyszkow i kilkoma bukszpanami.

Nie chcę żeby żona całkowicie wysiwiała placyk musiałby być dobrze widoczny z okna z domu albo z altanki. Synek ma dopiero 2,5roku i jednak trzeba będzie zerkać na niego cały czas.
Co do pokrycia powierzchni. Gumy to świetna sprawa, ale niestety m2 to koszt ok. 500zl (samej gumy), także 20m2 to robią się sumy kosmiczne mój kalkulator takich kwot nie obsługuje ;P musiałem liczyć na palcach...
Rozważę to sztuczną trawę i zobaczę jaką powierzchnię musiałbym z niej wykonać.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies