Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Nowocześnie, ale trochę romantycznie...chciałabym

Nowocześnie, ale trochę romantycznie...chciałabym

basik 23:15, 19 maj 2020

Działamy dalejna kilku frontach...chcialabym, szybsze tempo, ale i tak jest dobrze. Dzis na tapecie rabaty z przodu: przy wjeździe i przy wejściu do domu. Obydwie zostały zasilone obornikiem, mączka, korą. W tamtym roku posialiśmy i zakopalismy poplon z gorczycy, przykrylismy włóknina, by chwasty nie rosłyPo jej odkryciu taki widok:

Widły w ruch i dostanie dobroci. Nie wiem czy dobre ilości, bo nie wazylismywięc tak na oko...mam nadzieję,że wystarczy.

I rabata przy wejsciu:

I teraz mam pytanie...czy po dodaniu obornika nie jakoś bardzo świeżego ( nawet przyjemny byl) mogę sądzić rośliny czy lepiej czekać? Mam nadzieję, że podpowiecie
basik 22:42, 22 maj 2020

Napiszę, że mam ogromny problem z decyzjami takimi wydawać by się mogło prostymi, a jednak...
Przód domu...bedzie tu rabata z lawendą, sesleria skalną i jesienną, ścieżka z płyt, trawnik i rabata rożano- jeżówkowo- trawiasta. Początkowo ścieżka z płyt miała być w trawniku. Jednak bardziej i praktycznie i potem mniej pracochlonnie (przycinanie trawy przy płytach) jest zrobienie ścieżki w Żwirki. Tylko czy to nie będzie za bardzo poprzecinane? Na zdjęciach próbuje to jakoś zilustrować. Może znajdzie się dobra osobka i coś podpowie?

Na płyty nie patrzcie, leżą tylko do przymiarki, nie takie będą.
A może w ogóle zrezygnować z trawy i zrobić tylko zwirowisko?
Roocika 12:59, 25 maj 2020

Basiu ja znawcą nie jestem, jeszcze ścieżki w trawie nie mam, ale w żwirku na pewno okropnie ciężko wyrywa się chwasty (miałam kiedyś jedną rabatę). Ponoć lepiej jest ułożyć płyty już w istniejącym trawniku, trochę nizej, żeby można było kosiarką kosić, przejeżdżając po nich
Z planowania się nie wypowiem bo sama mam ciągle jakieś rozterki
Magda70 14:51, 25 maj 2020

Basiu, mam płyty i w żwirku i w trawie.
Zdecydowanie wolę się przejść od czasu do czasu i skubnąć chwasty w żwirku niż obcinać trawę która zarasta. U nie robi to małżonek.
Ale podobają mi się obie wersje

hmm chyba Ci nie pomogłam?
basik 15:56, 25 maj 2020

Roocika napisał(a)
Basiu ja znawcą nie jestem, jeszcze ścieżki w trawie nie mam, ale w żwirku na pewno okropnie ciężko wyrywa się chwasty (miałam kiedyś jedną rabatę). Ponoć lepiej jest ułożyć płyty już w istniejącym trawniku, trochę nizej, żeby można było kosiarką kosić, przejeżdżając po nich
Z planowania się nie wypowiem bo sama mam ciągle jakieś rozterki

Cześć Asiu myślałam żeby pod żwirek dac jakaś agrowloknine tam gdzie byłaby ścieżka. Chwasty chwastami, ale bez niej to chyba po pewnym czasie te kamyczki w błocie by pływały...U mnie glina.
basik 16:00, 25 maj 2020

Magda70 napisał(a)
Basiu, mam płyty i w żwirku i w trawie.
Zdecydowanie wolę się przejść od czasu do czasu i skubnąć chwasty w żwirku niż obcinać trawę która zarasta. U nie robi to małżonek.
Ale podobają mi się obie wersje

hmm chyba Ci nie pomogłam?

Magda dziękuję, że do mnie zajrzałaś
Nie pomogłaś
Właśnie mi też obie wersje się podobają, ale wydaje mi się, że te płyty musiałyby być w gęstej ślicznej trawie dbając o brzegi i w ogóle.
Boję się tylko utworzenia teraz takich pasow: rabata, żwirek,trawa,rabata. Nie wiem czy to dobrze będzie wyglądać, takie pocięte.
basik 16:03, 25 maj 2020

Mój bardzo bardzo zaangażowany w ogród Mąż chce już działać, siac trawę, układać płyty, kupowac grys, montować ekobordy, a ja decyzji podjąć nie mogę,
Roocika 16:52, 25 maj 2020

U nas nie pomagała włóknina , też mam glinę
Mariposa 18:41, 25 maj 2020

Witam się u Ciebie, Basiu.
Basiu, jak każda z nas, chciałabyś już ogród kwitnący, ale nie spiesz się. Zrób plan, popracuj nad glebą, odczekaj chociaż sezon, a potem sadź do woli To były pierwsze rady, jakie dostałam, i jestem wszystkim Dziewczynom za nie bardzo wdzięczna
Zrób na ten rok jedną rabatkę, najlepiej z bylin i traw, niech szybko urosną i cieszą oczy, a resztę zrobisz powoli.
Żywopłocik podlewaj i daj mu czas

O cisach odpowiedziałam u siebie
Johanka77 22:34, 28 maj 2020

basik napisał(a)
Napiszę, że mam ogromny problem z decyzjami takimi wydawać by się mogło prostymi, a jednak...
Przód domu...bedzie tu rabata z lawendą, sesleria skalną i jesienną, ścieżka z płyt, trawnik i rabata rożano- jeżówkowo- trawiasta. Początkowo ścieżka z płyt miała być w trawniku. Jednak bardziej i praktycznie i potem mniej pracochlonnie (przycinanie trawy przy płytach) jest zrobienie ścieżki w Żwirki. Tylko czy to nie będzie za bardzo poprzecinane? Na zdjęciach próbuje to jakoś zilustrować. Może znajdzie się dobra osobka i coś podpowie?

Na płyty nie patrzcie, leżą tylko do przymiarki, nie takie będą.
A może w ogóle zrezygnować z trawy i zrobić tylko zwirowisko?

Popieram Magdę i ścieżkę w żwirku. Też testowałam obie.

Ale nie rozumiem, dlaczego pod płotem nie planujesz rabaty? Trawnik pod sam płot?

No i dokąd prowadzi ta ścieżka w żwirku?