Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Pomóżcie wyczarować mi ogród 19:16, 17 cze 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
To ja też czekam na twoją.
Pączki ma, ale mszyce ją żarły, trochę będzie opóźniona Małe bestie w ciągu jednego dnia potrafią zaatakować, codziennie chodziłam i sprawdzałam, wystarczyła chwila nieuwagi
Ogródek Iwony 14:05, 17 cze 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Tegoroczna stipa, im dłużej siedzi w ziemi, tym jest większa. Tą sadziłam do gruntu ok. 10 maja. Piękna. I pomyśleć, że to było jedno źdźbło

A tą sadziłam niedawno. Dłużej była w doniczkach. Z tego samego chowu, a jaka różnica

tu jest pięknie
Ogród Tosi 12:11, 17 cze 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Tosiu, wejściowa bardzo ładnie wyszła. Mniej czasami znaczy więcej.

Święte słowa
Kiedyś będzie tu ogród 09:46, 17 cze 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Aniu, pokazywałaś już swoją werbenkę? moja jest w skali micro

Iwonko stronę wcześniej jest fotka.
Ogródek Iwony 08:45, 17 cze 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Tegoroczna stipa, im dłużej siedzi w ziemi, tym jest większa. Tą sadziłam do gruntu ok. 10 maja. Piękna. I pomyśleć, że to było jedno źdźbło

cudna stipa
różnica wyraźna
to ja się u swojej raczej kwitnienia nie doczekam
co to za odmiana żurawek pod bukiem?
Ogród na glinie 08:31, 17 cze 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ładne zakupy. Ja łubin lubię. Posadziłam z miskantem. Lubię to połączenie. Drugi wariant jest taki elegancki i trzmieliny powtarzają kolor z miskantem. Pozdrawiam Gosiu.
Ps. Wstawiłam dla ciebie fotki mojej stipy. 10 maja pierwsza wsadzona, druga niedawno, dużo mniejsza..

Lecę zobaczyć. Mojej stipy nie widać na rabacie
Ogródek Niny 08:30, 17 cze 2015

Do góry
iwka napisał(a)
Nigry są świetne i będzie bardzo pasować w tym miejscu, co do kłosówki to mam i powiem jak Iwk4, że jest ona bardzo ekspansywna co nie znaczy, że nie da się jej upilnować w ryzach, ja tam swoją tarmuszę non stop i rośnie tak jak ja chcę Podoba mi się w niej ta jasność na tle zieleni, mało jest takich białych roślinek. Pod wisienkę nie wiem, chyba raczej się nie nadaje, tam powinna być jakaś zwiewna, lekka trawa, przecież to takie romantyczne miejsce będzie
Zdecydowałaś już co na schodach będzie rosło, coś czytałam o karmniku mi się podoba ten zielony i fajnie by tam wyglądał

Tak to ma byc romantyczne miejsce i zasłonić ma widok na schody do nikąd. Tam teraz mam 3 hortensje każda z innej parafii. Musze je wysadzić do poczekalni. Stipa jest taka romantyczna i biale róże. Zobaczę co będzie. Jaki akcent do trawy?
Już nie mogę doczekać się rozwalki komoreczki. Wtedy będę pod tarasem robiła rabaty.
Ogródek Iwony 07:48, 17 cze 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Wiecie co? Blondynką nie jestem, ale dziś narobiłam sobie dodatkowej roboty.
Postanowiłam rozrobić miksturę na mszyce:
Mszyca , mączniak :1 i 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka oleju jadalnego 0,5łyżeczki płynu do mycia naczyń 0,5 szkl. octu na 4 litry wody .Pryskać 1 raz w tygodniu ...
Baniaczek był zajęty (ten 10 litrowy), M pryskał starą miksturą śliwkę.
Wzięłam więc garnuszek 2-litrowy w kuchni, wsypałam sodę do wody, dodałam resztę składników.potem chciałam wodę dodać już w baniaczku. Wszystko było dobrze do czasu wlania ostu, bo potem musiałam łapać całą miksturę z podłogi, tak zaczęło szumować. Drugą zrobiłam już na zewnątrz, prosto do dużego baniaczka.
Popryskałam i jutro sobie pooglądam skuteczność. Nie jestem pewna tylko tego oleju, żeby słońce nie przypaliło listków, bo olej może zadziałać, jak soczewka. Może bez oleju robić? Choć małą łyżeczka na 4 litry wody, to kropla w morzu (powiedzmy)

iwonko apropo tej mikstury to ostatnio została rozłozona na czynniki pierwsze i podobno warto sie zastanowić nad stosowaniem...płyn vs olej= nie działa, soda+ocet= nie dziala..
dodatkowo waldek stwierdził ze olej na liście może pozamaykac pory i szkkdzi to roslinie bo preparaty olejowe tylko w stanie bezlistnym mozna....aczkolwiek moje mszyce po tej miksturze zdechły podobno na mszyce sama woda i plyn do naczyń bo to je wysusza
pozdrawiam

edit- widze że już doszła do Ciebie ta informacja
Spotkanie w Pęchcinie u Szmitów 11 lipca 2015 07:18, 17 cze 2015

Do góry
Danusiu, Iwk4 z mężem, czyli nie 1 ale 2 osoby.
Ogródek Iwony 07:13, 17 cze 2015

Do góry
Ewuniu, zatem lista się wydłuża:
Hosty,
Overdam
Nic straconego.
Ewa, jedziecie na spotkanie Ogrodowiska w lipcu? Ja się ze Zbyszkiem wybieram.
Ogródek Iwony 07:10, 17 cze 2015

Do góry
Aniu, będę dziś oglądać. Na ognistej sporo pąków, wszystko w blokach startowych, ale jeszcze nie kwitnie. Czekam.
Ogród Tosi 07:07, 17 cze 2015

Do góry
Tosiu, wejściowa bardzo ładnie wyszła. Mniej czasami znaczy więcej.
Ogród z tatarakiem w tle 07:03, 17 cze 2015

Do góry
To, że róże zakwitły- rozumiem. Ale w takich ilościach- mnie powaliły. Ile lat masz swoje róże? Jakie to odmiany? Obwitość kwitnięcia niesamowita.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 06:59, 17 cze 2015

Do góry
Tak oglądam sobie obrazki twego ogrodu i porównuję z pierwszym rokiem po posadzeniu i cieszę się bardzo, że ogród jest już taki dojrzały. Ślicznie wszystko wygląda.
Ana, jak często trzeba ciąć runiankę i trzmielinę na dywan?
Ogródek Iwony 00:47, 17 cze 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Wczoraj chciałam odpisać, ale z wczoraj zrobiło się dziś, padłam

Też padłam.. idę spać . Obejrzałam wszytko do tyłu

Trytoma po przesadzeniu (ta co poszła druga do Ciebie) ma pąki i będzie kwitła.. jednak jest nie do zdarcia.
Ogródek Iwony 23:52, 16 cze 2015

Do góry
babka napisał(a)
Wczoraj w którymś wątku czytałam, że płyn do naczyń ma zneutralizować olej, czy jakoś tak

Z punktu widzenia chemicznego - dokładnie tak. A ocet neutralizuje sodę. Przy połączeniu tych składników zachodzi reakcja chemiczna i powstają nowe związki różne od tych, które tworzyły reakcję.
Ogródek Niny 23:45, 16 cze 2015

Do góry
Nigry są świetne i będzie bardzo pasować w tym miejscu, co do kłosówki to mam i powiem jak Iwk4, że jest ona bardzo ekspansywna co nie znaczy, że nie da się jej upilnować w ryzach, ja tam swoją tarmuszę non stop i rośnie tak jak ja chcę Podoba mi się w niej ta jasność na tle zieleni, mało jest takich białych roślinek. Pod wisienkę nie wiem, chyba raczej się nie nadaje, tam powinna być jakaś zwiewna, lekka trawa, przecież to takie romantyczne miejsce będzie
Zdecydowałaś już co na schodach będzie rosło, coś czytałam o karmniku mi się podoba ten zielony i fajnie by tam wyglądał
Pomóżcie wyczarować mi ogród 23:39, 16 cze 2015

Do góry
To ja też czekam na twoją.
Moja codzienność - ogród Oli 23:37, 16 cze 2015

Do góry
chojna napisał(a)
Wlazłam do swojej imienniczki i co?

Wyrwało mnie z kapci!

Zaznaczam wątek do wieczornego poczytania, bo się zachwyciłam

Pozdrawiam i życzę zdrówka wszystkim!!!

Do poczytania potrzebne długie wieczory. Nie wystarczy tylko pismo obrazkowe.
Ogródek Iwony 23:32, 16 cze 2015

Do góry
frezja napisał(a)
????? nie czytałam,nie słyszałam...mmm

U Oli pisał chyba 10 czerwca. Jutro znajdę i skopiuję.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies