Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 23:32, 16 cze 2015

frezja napisał(a)
????? nie czytałam,nie słyszałam...mmm

U Oli pisał chyba 10 czerwca. Jutro znajdę i skopiuję.
babka 23:33, 16 cze 2015

Wczoraj w którymś wątku czytałam, że płyn do naczyń ma zneutralizować olej, czy jakoś tak
Iwk4 23:52, 16 cze 2015

babka napisał(a)
Wczoraj w którymś wątku czytałam, że płyn do naczyń ma zneutralizować olej, czy jakoś tak

Z punktu widzenia chemicznego - dokładnie tak. A ocet neutralizuje sodę. Przy połączeniu tych składników zachodzi reakcja chemiczna i powstają nowe związki różne od tych, które tworzyły reakcję.
Mala_Mi 00:47, 17 cze 2015

Iwk4 napisał(a)

Wczoraj chciałam odpisać, ale z wczoraj zrobiło się dziś, padłam

Też padłam.. idę spać . Obejrzałam wszytko do tyłu

Trytoma po przesadzeniu (ta co poszła druga do Ciebie) ma pąki i będzie kwitła.. jednak jest nie do zdarcia.
bacowa 06:06, 17 cze 2015

Zachwyca cię trzcinnik, szkoda że tego ci nie dałam ( zapomniałam), trzcinnik Overdam, ciut niższy, ale o jasnych liściach.
Iwk4 07:10, 17 cze 2015

Aniu, będę dziś oglądać. Na ognistej sporo pąków, wszystko w blokach startowych, ale jeszcze nie kwitnie. Czekam.
Iwk4 07:13, 17 cze 2015

Ewuniu, zatem lista się wydłuża:
Hosty,
Overdam
Nic straconego.
Ewa, jedziecie na spotkanie Ogrodowiska w lipcu? Ja się ze Zbyszkiem wybieram.
siakowa 07:48, 17 cze 2015

Iwk4 napisał(a)
Wiecie co? Blondynką nie jestem, ale dziś narobiłam sobie dodatkowej roboty.
Postanowiłam rozrobić miksturę na mszyce:
Mszyca , mączniak :1 i 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka oleju jadalnego 0,5łyżeczki płynu do mycia naczyń 0,5 szkl. octu na 4 litry wody .Pryskać 1 raz w tygodniu ...
Baniaczek był zajęty (ten 10 litrowy), M pryskał starą miksturą śliwkę.
Wzięłam więc garnuszek 2-litrowy w kuchni, wsypałam sodę do wody, dodałam resztę składników.potem chciałam wodę dodać już w baniaczku. Wszystko było dobrze do czasu wlania ostu, bo potem musiałam łapać całą miksturę z podłogi, tak zaczęło szumować. Drugą zrobiłam już na zewnątrz, prosto do dużego baniaczka.
Popryskałam i jutro sobie pooglądam skuteczność. Nie jestem pewna tylko tego oleju, żeby słońce nie przypaliło listków, bo olej może zadziałać, jak soczewka. Może bez oleju robić? Choć małą łyżeczka na 4 litry wody, to kropla w morzu (powiedzmy)

iwonko apropo tej mikstury to ostatnio została rozłozona na czynniki pierwsze i podobno warto sie zastanowić nad stosowaniem...płyn vs olej= nie działa, soda+ocet= nie dziala..
dodatkowo waldek stwierdził ze olej na liście może pozamaykac pory i szkkdzi to roslinie bo preparaty olejowe tylko w stanie bezlistnym mozna....aczkolwiek moje mszyce po tej miksturze zdechły podobno na mszyce sama woda i plyn do naczyń bo to je wysusza
pozdrawiam

edit- widze że już doszła do Ciebie ta informacja
Malgosik 08:45, 17 cze 2015

Iwk4 napisał(a)
Tegoroczna stipa, im dłużej siedzi w ziemi, tym jest większa. Tą sadziłam do gruntu ok. 10 maja. Piękna. I pomyśleć, że to było jedno źdźbło

cudna stipa
różnica wyraźna
to ja się u swojej raczej kwitnienia nie doczekam
co to za odmiana żurawek pod bukiem?
Margo 09:55, 17 cze 2015

Stipę masz gigantyczną
Moje na starcie już malutkie były, ale własnie po posadzeniu na rabaty ruszają. Co prawda w stos. do Twoich to tycie są, ale i tak cieszą. Niestety część moich jeszcze w doniczkach, bidulki. Muszę szybko im miejscówkę przygotować.
Buksy wykulkowane super