Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

POMOŻECIE ? 12:50, 21 cze 2012

Do góry
Witaj Juka
Warzywnik masz super, wiele osób będzie ci zazdrościć

Milin na tę ścianę odradzam, nie spełnia wymogu "żeby sam się piął". Potrzebuje podpory i to solidnej. Wiem, bo mam.
Mnie osobiście bardzo podoba się proponowana przez Ozz aktinidia (też mam), ale odradzam w tym miejscu z następujacych powodów:
liście (piękne) ma tylko w okresie wegetacji, więc zimą będziesz miała brzydką ścianę,
kolor liści, choć piękny, nie jest dobrym tłem do ewentualnych innych (choćby małych i niskich) nasadzeń.

Rozważałabym coś, co się samo pnie po murze - winobluszcz trójklapowy, albo hedera helix, jak u Danusi. Winobluszcz traci liście na zimę, hedera - nie.
Dla odmiany czas na zmiany... 09:23, 21 cze 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Cześć, Beta
Odwiedzam czasem Twój ogród, choć się dotąd nie wpisywałam. Ale teraz napiszę - bardzo ładne "coś" popełniłaś
Życzę dalszych sukcesów w tworzeniu ogrodu

Dziękuję Teresko

Ogród średniowieczny i nie tylko 08:43, 21 cze 2012

Do góry
Witaj, Marku
Piękne róże zaprosiłeś do średniowiecznego ogrodu Wszystkie mi się podobają, wszystkie chciałabym mieć u siebie.
I ogólnie - kawał dobrej roboty
Dla odmiany czas na zmiany... 08:30, 21 cze 2012

Do góry
Cześć, Beta
Odwiedzam czasem Twój ogród, choć się dotąd nie wpisywałam. Ale teraz napiszę - bardzo ładne "coś" popełniłaś
Życzę dalszych sukcesów w tworzeniu ogrodu
W Gąszczu u Tess 16:54, 20 cze 2012

Do góry
Chcę mieć na początku podłużnej rabaty jakieś drzewko na pniu w obwódce z buxusa, a w środku hosty (tak, jak w Danusinym projekcie ogrodu nie tylko żurawkowego)

Dalej zamyślam posadzić trzy albo cztery szmaragdy (następnie powtórzone w dalszej części). Zastanawiam się tylko, czy posadzić je gęsto, na taki ekran, czy luźno, a w przerwy dać jakieś trawy.
To tył rabaty. A z przodu na pewno będą żurawki Chciałabym też w tej pierwszej linii hosty białoobrzeżone...
Qrcze, nijak nie umiem tego narysować. Czy jest jakiś pomocny program do narysowania?
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 15:56, 20 cze 2012

Do góry
Tess napisał(a)

Zrobiłem zdjęcie bukszpanom, ale jak je zobaczyłem to zrobiłem takie oto gały : na widok zawiązanej przeze mnie wiosną hakuro. Paczcie co jej zrobiłem Albo im, bo są dwie

Polak zawsze mądry po szkodzie

Sebku, też kiedyś coś podobnego popełniłam To było jakieś -dzieści lat temu, posadziłam w przedogródku świerk przesliczny, coby było na czym Bożonarodzeniowe lampki wieszać. (Starsi pamiętają, prawie w każdym przedogródku takie drzewka były). Nie zdjęłam sznurka, na którym przyczepiona była etykietka z nazwą. Rosła wiele lat, zanim wrzynający się w coraz szerszy pień sznurek odciął jej dostawy pokarmu Pewnego roku świerk już nie obudził się wiosną.
Taka ci ze mnie ogrodniczka

Przeczytałam gdzieś, że osiemnastolatkiem jesteś. To fantastyczne, że w tak młodym wieku masz już tak wielką pasję

Sznurki już odwiązane. Najlepsze, że ona jeszcze wrosła w podporę - przyssała się. Mam nadzieję, że nie jest za późno i nadal tu będzie - to już jej trzeci sezon u mnie A świerka szkoda... U siebie na choinkę okazów nie mam - ale na cisach będę wieszać lampki
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 15:08, 20 cze 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Zrobiłem zdjęcie bukszpanom, ale jak je zobaczyłem to zrobiłem takie oto gały : na widok zawiązanej przeze mnie wiosną hakuro. Paczcie co jej zrobiłem Albo im, bo są dwie

Polak zawsze mądry po szkodzie

Sebku, też kiedyś coś podobnego popełniłam To było jakieś -dzieści lat temu, posadziłam w przedogródku świerk przesliczny, coby było na czym Bożonarodzeniowe lampki wieszać. (Starsi pamiętają, prawie w każdym przedogródku takie drzewka były). Nie zdjęłam sznurka, na którym przyczepiona była etykietka z nazwą. Rósł wiele lat, zanim wrzynający się w coraz szerszy pień sznurek odciął mu dostawy pokarmu Pewnego roku świerk już nie obudził się wiosną.
Taka ci ze mnie ogrodniczka

Przeczytałam gdzieś, że osiemnastolatkiem jesteś. To fantastyczne, że w tak młodym wieku masz już tak wielką pasję
Postawić trawkę nad i... 14:56, 20 cze 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Fajna latarenka i ptaszki.
I fantastyczny pomysł z kulkami bukszpanowymi z doniczki do gruntu. Wykorzystam

Dziękuje Teresko za odwiedziny...Po czasie nazbiera się tych bukszpanów...podwójna korzyśc...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:59, 20 cze 2012

Do góry
Dzięki, Sebku, jak zwykle można na Ciebie liczyć
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:24, 20 cze 2012

Do góry
Danusiu,przeczytałam Twoje oba wątki już po sto razy, ale się jeszcze niegdy nie wpisałam. Po cichutku podglądałam

Piekny jest, ale co ja będę takie oczywistości mówić

Wiem, że Twój ogród wcale nie jest duży. A wydaje się - przynajmniej na zdjęciach - bardzo duży i pojemny Jak Ty to zobiłaś?

Powiedz, proszę, ile szerokości ma u Ciebie ten kawałek za ławeczką (zdjęcie z pierwszego wątku):

Mam do urządzenia taki długi, ale wąski pasek (1,40 m) i zastanawiam się, czy to nie jest za mało?
Postawić trawkę nad i... 12:28, 20 cze 2012

Do góry
Fajna latarenka i ptaszki.
I fantastyczny pomysł z kulkami bukszpanowymi z doniczki do gruntu. Wykorzystam
Drobne zmiany: Zagnieżdżone cytaty i linkowanie swoich wątków w podpisie 12:22, 20 cze 2012

Do góry
Baraga, skopiuj tutaj, zobaczymy, gdzie pozostawiałaś te spacje.
Hosty przygarnę 11:37, 20 cze 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Czy ja mam "czapkę-niewidkę"?
Nie to nie
Moja nieodżałowanej pamięci Babcia w takich sytuacjach mawiała : "niemiła Bogu ofiara, choć cielę do dom"

tess zieloną ma moja teściowa więc sobie pewnie od niej uszczknę, więc dlatego się nie odezwałam na propozycję
W Gąszczu u Tess 10:04, 20 cze 2012

Do góry
Czy te cisy i bukszpany, kupione na kule, mogę uformować przed posadzeniem?
Czy tnie się w kulę tak samo cisa, jak bukszpan?
Czy to w ogóle jest dobry termin na cięcie - czytałam, zdaje się, że czerwiec to właściwy czas.
Miniaturowy ogródek 09:46, 20 cze 2012

Do góry
Gabi, znowu poogladałam sobie Twój ogród Piękny, no piękny. Zazdraszczam
No i uświadmiłam sobie, że wielekroć w tym wątku gratulowałam Danusi, a nie pamiętam, czy gratulowałam Tobie.
A przecież Twój udział w tym przedsięwzięciu jest wcale nie mniejszy.
Gratulacje dla właścicielki

Drobne zmiany: Zagnieżdżone cytaty i linkowanie swoich wątków w podpisie 00:44, 20 cze 2012

Do góry
Dziękuję, poradziłam sobie sama i jestem z siebie strasznie dumna
Taki żarcik
W Gąszczu u Tess 00:09, 20 cze 2012

Do góry
Zapomniałam napisac, że na pergoli jest milin (czerwony). I wisteria, ale tak, jakby jej nie było, bo nigdy mi nie kwitła.
A teraz wykaz roślin, jakie mam.

Czekają na posadzenie:
1. Tuja Szmaragd wys. 80 cm – 10 szt.
2. Cis taxus baccata (na kule) wys. 80 cm – 2szt.
3. Cis na kule (małe, wys. 35 ) – 2 szt
4. Cis samosiejka (20 cm) – 1 szt.
5. Cis taxus Hicksi (na stożek) –wys. 90 cm – 1 szt.
6. Cis Fastigiata? (chudziutki) na stożek wys. 100 cm – 1 szt.
7. Bukszpan na kulki wys. 25 cm – 4 szt.
8. Świerk kulisty (15 cm) – 1 szt.
9. Berberys kulisty – bordowy – 1 szt.
10. Berberys kolumnowy bordowy (mały) – 1 szt.
11. Hortensja ogrodowa biała – 1 szt.
12. Żurawka Citronella – 5 szt.
13. Żurawka "NN" – 3 szt.
14. Żurawka Cherry Cola – 3,
15. Żurawka Marmalade' – 3 szt.
16. Żuraweczka 'Sweet Tea' – 1 szt.
17. Rododendron Cummingham withe – 2 szt

Rośliny już rosnące wieloletnie:
1. Narecznica mocna (Dryopteris affinis "Crispa") 6 szt.
2. Kopytnik – dużo,
3. modrzewnica zwyczajna – 5 szt.
4. Żurawka Palace Purple – 15 szt.
5. żurawka NN (czerwona) – 3 szt.
6. Runianka – 10 szt.
7. Przylaszczka – 5 szt.
8. zawilec kanadyjski – dużo
9. hosta Patriot ? (z białym obrzeżem, duże liście) – dużo
10. hosta białozielona małe liście – dużo
11. hosta zielona - dużo
12. Hortensja ogrodowa różowa – 7 szt.
13. Ostróżki ogrodowe – 3 szt (ciemnoniebieskie z białym okiem i jasnoniebieska)
14. Różanecznik – szt. 2
- Percy Wiseman – 1 szt
- Nova zembla – 1 szt. (w złej kondycji)
15. Azalie: 2 szt.
16. bergenia – 6 szt.
17. dzwonki białe – 5 szt.
18. tojad (niebieski) – 4 szt
19. yukka karolińska – 5 szt.
20. trzmielina Fortune'a 'Emerald'n Gold'
21. trzmielina NN z białą obwódką
22. peonie – 4 szt.
23. astilbe (tawułka chińska) – 4 szt. (dwie różowe, jedna biała i jedna czerwona).
24. irys syberyjski biały- 2 szt.
25. irys syberyjski niebieski – 2 szt
26. Clematis – 7 szt, w tym:
- Chopin (jasnofioletowy, karbowane brzegi)
- The Prezydent - niebieski,
- Jan Paweł II - biały
- 'Matka Urszula Ledóchowska' - biały

PNĄCZA:
27. Kokornak – 2 szt.
28. HEDERA HELIX – 5 szt.
29. winobluszcz trójklapowy – 1 szt. duża na murze
30. milin amerykański – na pergoli,
31. wisteria – na pergoli.

Oczywiście, lista roślin nie jest zamknięta. Kupię, co będzie trzeba.
Nie wszystkie gatunki z listy są też do wykorzystania
Bergenia np. mi już od dawna "nie leży", ale nadal rośnie, bo nie lubię wyrzucać roślin.
A mam jeszcze pióropusznik strusi, ale też nie przywiązałam się do niego zbyt mocno Choć w cienistej części ogrodu sprawdza się.

Jutro wrzucę szkic ogrodu - nareszcie dałam radę go zwymiarować.
W Gąszczu u Tess 23:50, 19 cze 2012

Do góry
No, mam szkic sytaucyjny działki części przedniej (przedogródek i rabata boczna).
Uprasza się o wyrozumiałość, moje zdolności plastyczno-rysunkowe w skali od 1 do 10 wynoszą 0.

Szkic sytuacyjny pierwszej części działki (z przedogródkiem) i boczną rabatą:

Przedogródek ma wymiary 3,70 x 3,70 m. Pewnym utrudnieniem jest pokrywa studzienki kanalizacyjnej. Wprawdzie nic a nic nie wystaje (pokrywa zajduje się na poziomie gruntu), ale jednak nic w tym miejscu posadzic nie można - na betonie nic nie urośnie.
Przedogródek położony jest od północnej strony domu, słońce bywa tam w miesiącach wiosennych i letnich, ale dopiero późnym popołudniem (jeśli to ważne, to w weekend mogę sprawdzić dokładniej od której godzny).

Chciałabym, żeby przedogródek był naprawdę ciekawy i elegancki, dlatego nabyłam przedwczoraj cisy na kule (jeden około 80 cm, drugi nieco większy). Kupiłam też cis (Hicksi chyba) na stożek - ale ten niestety nie jest dość wysoki, ma tak około 90 cm, ale za to jest ładnie zagęszczony od samego dołu i szeroki. Wiem, wiem, nie należy niczego kupować przed zaprojektowaniem, ale to naprawdę ładne zakupy były i wartościowe rośliny .

Ile stożków powinno być na takiej rabacie, żeby było ładnie? Widziałam ładne stożki bukszpanowe ale czy bukszpany dadzą radę od północy? Mam obawy, że zmarzną.
W chwili obecnej w przedogródku nie ma niczego ciekawego, czego nie można ruszyć czy przesadzić. Taki misz-masz. Jedynie yukki byłoby mi szkoda, gdyby z powodu jej wielkosci nie dało jej rady przesadzić (a moze może zostać?)
Istotna, zdaje się, informacja - w bardzo śniezne zimy śnieg z podjazdu i zjazdu do garażu rzucaliśmy na przedogródek. Czy to trzeba jakoś wziąć pod uwagę, przy palnowaniu roślin?

Na końcu podaję wykaz roślin, jakie mam (i te obecnie zakupione, i te dawno rosnące).

Teraz większy szkic bocznej rabaty.

Rabata ma 1,40 szerokości i 8,5 m (lub 9,5 m) długości. Zależy jak liczyć, czy do końca ściany domu, czy do końca chodnika.
Zwracam uwagę, że wzdłuż tej rabaty jest ciąg komunikacyjny (obecnie używane wejście do domu znajduje się od strony ogrodu). Ten ciąg to betonowy chodnik, który obecnie jest węższy, niż zaznaczony na planie, ale M. już zapowiedział, że musi być poszerzony (do około 1 metra). Moze będzie to nieco mniej, ale niewiele.
Na tej podłużnej rabacie powinnam wykorzystać szmaragdy, które nie są wysokie (80-90 cm). Dostałam je w prezencie od koleżanki, nijak nie da rady się wymiksować z tego podarunku Tzn. nie chodzi o szmaragdy (lubię szmaragdy), ale o ich wysokość.

Na tej rabacie nic obecnie nie rośnie. Przez wiele lat miałam tam "bluszczowy" dywan, bardzo sobie chwaliłam, beobsługowy był, a jednocześnie dekoracyjny. Ale tej wiosny wymarzł doszczętnie.

Szmaragdy nie muszą zasłaniać ogrodzenia ani być szczelne - u sąsiada w tym miejscu też jest tylko przejście (mamy takie same domy). Wolałabym nawet, żeby to były albo pojedyncze stożki (czy można robić stożki ze szmaragdów?), albo dwa ekrany (np. z 4 lub 5 egzemplarzy), a pomiędzy nimi inne rosliny, nadające rabacie lekkości.
Do wypełnienia tej rabaty albo przedogródka chciałabym wykorzysać kopytnik - bo mam własny i to dużo; podoba mi się zarówno z kształtu jak i koloru; nie choruje;i nic go nie zżera, bo podobno niesmaczny jest
Zapominałam dodać, że słońce jest tu tylko do 13.00 (w czerwcu), potem już do końca dnia jest cień.

Dom jest typową kostką z lat siedemdziesiątych, podpiwniczony. Podpiwniczenie 1,5 metra nad poziomem gruntu (stąd owe wysokie schody, które widac na szkicu). Na przedogródek wychodzą dwa okienka piwniczne ale to nie jest szczególnie istotne (jedno jest z kotłowni, drugie ze schodów).

Hosty przygarnę 20:49, 19 cze 2012

Do góry
Tess, "zwykłą" ja też mam....
Hosty przygarnę 17:23, 19 cze 2012

Do góry
Czy ja mam "czapkę-niewidkę"?
Nie to nie
Moja nieodżałowanej pamięci Babcia w takich sytuacjach mawiała : "niemiła Bogu ofiara, choć cielę do dom"

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies