Pisałam u Ani, że nie polecam kalifornijskiej, ale teraz już jestem mądrzejsza o kilka informacji.
Moja choruje na ochojnika - takie białe jakby watki na igiełce.
Choruje bo niedaleko rośnie modrzew ulubione drzewo tej bestii i dopóki modrzew zostanie ja go chyba nie wyplenię.
Jest kilka gatunków ochojników i mogą tak jak u mnie rozwolec się po wszystkich iglakach.
Ochojnik świerkowy robi takie niby szyszki a ochojnik jodłowy białe plamki.
Jodłowy wysysa igiełki i w końcu opadają, a świerkowy składa jaja na pączkach i małe larwy wysysają całe przyrosty - drzewko nie rośnie a końcówki gałązek są zniekształcone.
Wynika z tego, że chyba każde drzewko może coś złapać.
Obyś nie była rozczarowana jak Ci liście opadną z Red Torch, wszędzie indziej jest on opisany jako tracący liście. Zdarzają się niestety pomyłki...
Nie będę pisać o moich doświadczeniach bo nie mam tyle czasu
Wiosną np. będę usuwać śliwkę, która miała być Uleną a jest chyba Presidentem...
poz.1. Jest bardzo podobna do berberysa Julianny ale cena mnie powaliła
poz.2. znalazłam informacje, że nie jest zimozielony
Thunberga 'Red Torch' jest rośliną ciernistą. Krótkie i sztywne ciernie są przekształconymi liśćmi, a na pędach ułożone są pojedynczo.
Liście ułożone na pędach skrętolegle. Pojedyncze, często zebrane po 3-9 w różyczkowate wiązki na krótkopędach. Drobne, łopatkowate, całobrzegie, długości 1-3 cm, tępe na wierzchołkach, osadzone na krótkich ogonkach liściowych. Liście szkarłatnoczerwone, zieleniejące w dolnych, zacienionych partiach krzewu. Na zimę opadają. Drewno i wewnętrzna strona kory ma żółtawy odcień.
poz.3. Jak możesz to pokaż tą roślinkę bo nie znalazłam nigdzie fotki.
Masz blok techniczny? ... poproś córcię żeby wycięła parę sztuk i przypnij nawet do jakiegoś zwykłego kawałka styropianu i zobaczysz jaki będzie efekt?
Powodzenia
Kamila nie mam zamiaru rezygnować z mojej rzeczki, rozmowa troszkę zboczyła z właściwych torów wolałabym żebyśmy wrócili do tematu wyboru roślin na moja trawiastą
Karol i jak wy sobie radzicie z dwoma tak ekspansywnymi trawami?jak ten zakątek wygląda zimą czy wiosną?nie usuwaj zdjęcia.
Sylvana ją odradzała bo ma i sypie sie od srodka. ale tu na forum generalnie opinie sa bardzo dobre. pewnie na zywo zobaczę i wybiorę co ladniejsze bedzie