Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek....kiedyś będzie ! :)

Ogródek....kiedyś będzie ! :)

Kasya 14:05, 05 gru 2015

Ewa777 napisał(a)

A masz go już u siebie? Pokażesz zdjęcie? Szukam jakiejś inspiracji do choinki "inaczej"

Ewa, jest na str 530
Gałązki ma tak łukowato do góry ułożone wiec jak sie powiesi ozdoby to powinny sie odgiać i będzie szerszy
Ale i tak nie jest "choinką", nie ma igiel
anna_t 15:10, 05 gru 2015

Kasya napisał(a)
Właściwie to jesli mam zamiar sadzić wszystkie świąteczne choinki to powinnam zacząć kupować szmaragdy i tworzyć zywoplot u syna
Innych Juz wiecej nie zmieszczę

a mi dzisiaj Renata podpowiedziała żeby kupić żywą ale taka ściętą już, 1/3 ceny i nie ma potem stresu gdzie to upchnąć
Agania 18:15, 06 gru 2015

Choinkowe dylematy Kasiu u Ciebie, ja zakładam światełka, na jodle koreance i na wiązie penduli, to na ogrodzie, a w domu po raz pierwszy będę miała żywą choinkę

Inspiracje do choinki inaczej obejrzałam super ten pierniczek w słoiczku
Cupresinę wkleiłam, ale nie wiedziałam, że chcesz tego świerka na choinkę bożonarodzeniową, dla mnie super, nadaje się, na zewnątrz i blisko domu, ale duża rośnie
Sylvana 09:46, 07 gru 2015

JoannA napisał(a)
Promanal zwalcza tylko zimujące stadia szkodników, najczęściej jaja lub wczesne stadia larwalne. Nie nadaje się do zwalczania form dorosłych w pełni sezonu wegetacyjnego.

Mospilan jest środkiem do zwalczania szkodników o działaniu kontaktowym i żołądkowym, który na roślinie działa powierzchniowo, wgłębnie i systemicznie. Wnika do wnętrza rośliny gdzie krążąc z sokami dociera do jej tkanek. Dzięki temu działanie Mospilanu utrzymuje się nawet mimo wystąpienia po wykonaniu oprysków niekorzystnych warunków atmosferycznych, np. opadów deszczu.

Dziękuję za rzeczowe wyjaśnienie...wybieram mospilan
Toszka 10:14, 07 gru 2015

JoannA napisał(a)

A ja lubię takie nietypowe choinki
I tez lubię cyprysiki za ich zapach.
Muszę się wybrać do mojej szkółki na zwiady bo coraz mniej czasu do świąt zostało. Widziałam w sprzedaży piękne cięte jodły i jak nic ciekawego nie znajdę to pewnie zdecyduję się na ciętą.

Dla mnie (jako że posiadaczki ogrodu) cięte choinki mają podwójną rolę - świąteczną, a potem z gałązek robię stroisz na np. azalie jap., delikatne byliny, a nawet pośpieszne cebulowe. Pieniek później też wykorzystuję jako tyczkę. Nic się nie zmarnuje

Doniczkowych nie kupuję by serce mnie nie bolało, że nie mam co z choinką zrobić, bo miejsca w ogrodzie brak na wielkie w przyszłości drzewo.
Toszka 10:17, 07 gru 2015

Sylvana napisał(a)

Dziękuję za rzeczowe wyjaśnienie...wybieram mospilan

Jedna tylko rzecz - promanal stosujemy tylko od października/listopada do połowy marca, a mospilan w okresie wegetacyjnym.
I aby skutecznie walczyć najlepiej by było oba środki, naprzemiennie stosować.
Sylvana 10:50, 07 gru 2015

Toszka napisał(a)

Jedna tylko rzecz - promanal stosujemy tylko od października/listopada do połowy marca, a mospilan w okresie wegetacyjnym.
I aby skutecznie walczyć najlepiej by było oba środki, naprzemiennie stosować.

Okej, dziękuję
Kasya 12:01, 07 gru 2015

No tak, mozna scięte drzewko ale mi tak jakos szkoda...
a galązki ewentualnie tylko jeśli to jodla bo swierk jak postoi w domu to raczej sie juz do niczego nie nadaje

Aganiu ogladałam u ciebie tą cupressine juz tylko jakos weny nie mam do pisania, dzieki za fotki

Pochwalę sie jeszcze ze widzialam u siebie pierwszy raz krogulca dzisiaj
moze i bywal juz wczesniej ale on maly jest i moglam przeoczyc lub wziac za cos innego. W sumie to myslalam ze wiekszy jest doczytalam juz ze to pewnie samiec bo jest mniejszy i mial ciemno szary grzbiet
Szkoda ze aparat jeszcze nie zainstalowany w stojaku
Muszę sie poprawic

Zaglądam do was z telefonu i poczytuje troszke tylko tak jakos czekam na dluzsze dni bo nic mi sie pisac nie chce i smutno jakos
Pszczelarnia 13:56, 07 gru 2015

A to pozdrawiam.
Kasya 14:01, 07 gru 2015

Pszczelarnia napisał(a)
A to pozdrawiam.

Ewa u ciebie tez śledziłam akcję wycinania drzewa