Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 20:39, 06 kwi 2013

Do góry
Ewo - no to porządne zakupy!! Ja sobie może jakiś fajniejszy wypatrzę w Londynie, wybieram się na pewno do Kew Gardens. I w bagażu chyba przewiozę? A te tanie, ale dość solidnie wyglądają, na jakiś czas będą
Ha, więc już cięłaś! I jak pięknie puszczają! Trzymam kciuki! Mam 3 maleńkie Grandiflory, ukorzeniły mi się patyczki złamane przez lód z dachu, jakby co!

Renatko - no to sporo roboty przed Wami!! Będzie dobrze! Dużą działkę macie, to i pracy sporo żeby wszystko dobrze wyglądało... Magnolia gwiaździsta (stellata, o tą ci chodzi?) jest cudna, też mi się marzy
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 20:30, 06 kwi 2013

Do góry
Ja też muszę się pohamować ,bo mam dużo do zrobienia np.przesadzenie 40 thuj ,posadziliśmy takie małe 20-25 cm w ustronnym miejscu teraz będziemy przesadzać w docelowe ,będziemy układać placyk z płyt chodnikowych przy drewutni ,muszę skończyć z przodu, dokupić różę pnącą bo jedna nie wypuściła ,kupić 2 trzmieliny na pniu na jesieni nie zdążyłam ,bo panowie od tynku mieli obsuwę a on mają być blisko domu .No i ogrodzenie część słupków obsadzona ,jak tylko ładnie się zrobi po deseczki ,malowanie i montaż ,marzy mi się magnolia stella tylko jeszcze miejsca na nią brak .
Ogród Dominiki 15:29, 06 kwi 2013

Do góry
Domi dzisiaj przeglądałam magazyn Magnolia z listopada 2012 i wypatrzyłam zdjęcia z Twojego ogrodu śliczne. Grratulacje!
A miało być tak pięknie.... 20:51, 05 kwi 2013

Do góry
a jak nie horti, to może szałwię omszoną- najlepiej jej zwarta odmianę.- poszukam nazwy. Albo jeszcze coś innego
Zmykam, lecę kłaść dzieci. Jak dam radę, wpadnę jeszcze, jak nie to jutro lub w poniedziałek
A miało być tak pięknie.... 20:44, 05 kwi 2013

Do góry
Rench napisał(a)
Ta trawa to krater, nie jest trochę za niska ?
Ja oczywiście najpierw kupiłam,a później szukałam co to za trawa

Za to śliczny
Możesz dokupić np Gracialiimus i posadzić bardziej z tyłu. Chyba że to zdjęcie przekłamuje i nie ma tam dużo miejsca.
A miało być tak pięknie.... 20:42, 05 kwi 2013

Do góry
Albo zamiast bukszpanów posadzić kilka niskich hortensji- Dart's Little Dot, lub Bombshel.
A miało być tak pięknie.... 20:39, 05 kwi 2013

Do góry
Chyba jednak te miskanty byłoby lepiej dokupić lub podzielić na trzy- dać po jednym jak są i po dwa bardziej z tyłu- wypełnią tak szybko przestrzeń. To jakaś drobnolistna odmiana- nie widać dobrze jaka. Jak dokupić to można nawet inną odmianę, troszkę wyższą, ale też nie jakiś gigant
A miało być tak pięknie.... 20:36, 05 kwi 2013

Do góry
Rench napisał(a)
Nie ma co darmo siedzieć przy kompie,tylko trzeba brać się za następną poprawkę
W koncu wiosna idzie....

Tego niby-trawnika nie ma już.
Chyba wywalę bukszpany i bliżej podsadzę żurawki.

Serby strzyż- pędy boczne żeby zrobiły się gęste, ładne.
Ja bym wiosną łapatą podzieliła miskanty i posadziła ich więcej ( pewnie 2 razy więcej) jako wypełniacz między serbami
Aureę można posadzić np po prawej stronie jako trojaczki, a bukszpany w 1 linii jako bliźniaki.
Między Aureę i bukszpany coś ok 30- 40 cm, z przodu żurawki- każda podzielona na więcej, jeśli się da.
Spróbuj, jak nie zwyczajnie podzielić, to chociaż piętki uszczknąć i do wilgotnej ziemi.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 15:48, 05 kwi 2013

Do góry
popcarol napisał(a)
Dyptam mam, ładnie kwitnie, ale trochę krótko. I go złapał od razu mączniak, więc jeśli ma rosnąć w cieniu jabłonki to nie wiem czy to dobry pomysł - nie obeschnie po deszczu od razu i mączniak, brr...

ale założenie ciekawe

pozdrawiam!

jak jest większy to dłużej kwitnie, bo ma dużo kwiatostanów.
A i po kwitnieniu jest ciekawy z nasionami
Do cienia się nie nadaje, tylko do słońca i w niezbyt wilgotne miejsce, dlatego trzeba dostosować pomysły do miejsca.
Nasz ogród - Kasia i Tomek z Radkowa 14:58, 05 kwi 2013

Do góry
jak fajnie że lubisz seslerię h.- jakoś nie jest popularna
Ja tez ja lubię- daje rade w trudnych warunkach
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:16, 05 kwi 2013

Do góry
wzejdzie napewno.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:02, 05 kwi 2013

Do góry
Idź na żebry do Alinki spod 'Klasztoru'
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:33, 05 kwi 2013

Do góry
magnolia napisał(a)

Super! Myślaqłam że matal drogo wychodzi.
A dacie do tego jakiś szkielet, żeby sie nie wyginały płyty metalowe?
I koniecznie, grubo ocieplcie.

Mąż to tak rozrysowała że bedzie od góry jakby zagięte w środek a w to pójdzie kant styropianu i on wzmocni całość. ja technicznie się nie wdrażam bo co do mojego MacGyver'a mam 100% zaufanie w tej kwestii
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:12, 05 kwi 2013

Do góry
tak, ale to założenie tylko. Potem dopasujemy to do rzeczywistości/ miejsca
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:58, 05 kwi 2013

Do góry
wiesz niekoniecznie okręgu, ale możemy tak załozyć, a potem dopasować się do miejsca i otoczenia. Wtedy tez ułożymy rośliny na rabacie.
Wg mnie dyptam tez mógłby rosnąć gdzieś lekko z boku na przykład. Najpierw by kwitły goździki/miecznice/etc, potem dyptam, a póżniej duużo rudbekii
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:41, 05 kwi 2013

Do góry
mnie chyba by nie przeszkadzało połączenie szarości liści godźików z rudbekiami. Kwiatami się nie spotkają raczej, chyba że pojedynczymi niedobitkami goździki się popiszą jesienią ( zdarza się to im)
Są wyższe niż floksy więc byłoby lepiej.
To gatunek mojego dzieciństwa- jeden z ulubionych w ogrodzie mamy. Pięknie pachnie, obficie kwitnie. Tylko czasem przerasta trawą i trzeba go skubać, bo wnerwiało mnie bardzo w dzieciństwie.
Można go wziąć pod uwagę, jeśli mamy tam słońce i niezbyt mokro.

Przychodzi mi do głowy cos niskiego nawet floksy czy goździki lub miecznica wąskolistna i kilka dyptamów ( jeśli lubisz).
Albo niebieski- brunnera wielkolistna ( jeśli dość wilgotno to da radę).

Jej- jakaś pomroka z różowym wiosennym...

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:25, 04 kwi 2013

Do góry
magnolia napisał(a)

Trumny zawodowe!
!

Takiego czegoś jeszcze nie słyszałam .., trumny zawodowe .. Łachhha ... Bossskie
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 19:12, 04 kwi 2013

Do góry
agniecha973 napisał(a)
O widzisz, rudbekie! Nie wiem do czego je dołożyć.
Ale jasny róż i srebrny bardzo do mnie przemawia tutaj. Hmm... A może wiosną róż, a późnym latem rudbekie?

Dobry pomysł.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:11, 04 kwi 2013

Do góry
malkul napisał(a)
Najpierw zrobimy opaskę wokół domu i zaraz potem zamawiamy donicę w międzyczasie lecimy z tarasem i warzywnikami.

szybcy jesteście, ale szybcy!
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:09, 04 kwi 2013

Do góry
malkul napisał(a)
Aha Magnolia i ustaliśmy temat tej podwyższonej donicy w której będzie lawenda , rozplenice i varelki, itd.
Kurcze, gigantyczna jest. nie będzie jednak lana z betonu ani murowana.
Będzie metalowa malowana w kolorze RAL tym samym co okna, drzwi, dachówka. Ocieplona styropianem ma sie rozumieć. Wyjdzie o wiele wiee taniej, mam nadzieję, że będzie bardzo ładna.

Super! Myślaqłam że matal drogo wychodzi.
A dacie do tego jakiś szkielet, żeby sie nie wyginały płyty metalowe?
I koniecznie, grubo ocieplcie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies