Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 23:04, 08 lut 2013

Do góry
to ze 12 szt berberysów chyba .
zakładamy szerokość 80-100 cm dal tego pasa ( ja bym zrobiła szer 180cm, nie całe 200 chyba)
Czyli od 16 m odjąć 3m2 na berberysy , zostaje 14 m2
Rozstawa, przyjmijmy co 0.45 cm, wychodzi 70 szt traw i jeżówek. Ja bym zamówiła 25 szt jeżówek ( albo mniej, a resztę wydębisz od kogoś- np Asc ma siewki białych i różowych zwykłych)
A miało być tak pięknie.... 23:02, 08 lut 2013

Do góry
ostnice jak najgęściej docelowo. Na poczatek co 40 cm, a potem siewki dodadzą gęstości.
Hakonechl docelowo co 45 cm, żeby były kępy oddzielne, tylko stykające się. ale początkowo będzie łyso niestety póki małe
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 23:02, 08 lut 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
z trawą to może być:
- śmiałek ( odmianowy jakiś bo zwykły sie rozsiewa strasznie). Wcześnie zakwita co jest fajne, ale czasem bywa bałaganiarski
- molinia careulea ( może być odmiana)- bardzo fajna, uporządkowana, ażurowa.
- proso rózgowate ( odmiana)- tu nie mam pewności czy nie będzie za wysokie- nigdy nie widziałam żeby było wysokie, ale w opisach pisza że nawet do 150 cm, co byłoby za dużo.Ale jest ładne, daje fajne chmury z kwiatostanów
- trzcinnik , Overdam, czy Avalanche lub Karl Forester- wcześnie zakwitna i się budzi, jest mocno pionowy więc nie wymiesza się z jeżówką tylko będą naprzemienne grupy tych roślin.

Śmiałek - czasem bywa bałaganiarski - to już go skreślam
Molinia - Variegata może być? Ona ma dole taką kępkę i dopiero wyżej jest ażurowa?
Proso - no wlasnie, ta wys... to tez odpada wolę nie ryzykować
Trzcinnik - Karl F. - mam z tyłu 3 szt. na rabacie przy brzozach, zobaczymy jak będzie się zachowywac po zimie. Overdam bardzo ładny, Avalanche nie mogę namierzyć zdjęcia...
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:53, 08 lut 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
tak, ze 4.
Sama wybierz, które Ci się podobają.
Patrz na wysokości, żeby niższe sadzić z przodu.traw

a jak znajdziemy trawe takiej samej wys co jezówka to moga się mieszać?
Tzn. chodzi mi o to, że trawa rośnie i w niej te jeżówki
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:52, 08 lut 2013

Do góry
z trawą to może być:
- śmiałek ( odmianowy jakiś bo zwykły sie rozsiewa strasznie). Wcześnie zakwita co jest fajne, ale czasem bywa bałaganiarski
- molinia careulea ( może być odmiana)- bardzo fajna, uporządkowana, ażurowa.
- proso rózgowate ( odmiana)- tu nie mam pewności czy nie będzie za wysokie- nigdy nie widziałam żeby było wysokie, ale w opisach pisza że nawet do 150 cm, co byłoby za dużo.Ale jest ładne, daje fajne chmury z kwiatostanów
- trzcinnik , Overdam, czy Avalanche lub Karl Forester- wcześnie zakwitna i się budzi, jest mocno pionowy więc nie wymiesza się z jeżówką tylko będą naprzemienne grupy tych roślin.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:46, 08 lut 2013

Do góry
tak, ze 4.
Sama wybierz, które Ci się podobają.
Patrz na wysokości, żeby niższe sadzić z przodu.traw
A miało być tak pięknie.... 22:44, 08 lut 2013

Do góry
widziałam tez kiedyś ostnicę z trojeścią pomarańczową- fajna roslina.
Ale czytam że dorasta do 60 cm, troche wysoko. Można ja więc tez grupkami w tej ostnicy- ciekwie by było.
Pisza o niej że wymarza, ale u mojej mamy nic jej nie bierze. Wysiewała ją z nasion

http://www.dobrepole.pl/Asclepias%20tuberosa%20%22Orange%20Shodes%22_-_troje%C5%9B%C4%87%20bulwiasta_npol_68.html
A miało być tak pięknie.... 22:40, 08 lut 2013

Do góry

z werbena i przetacznikami?
Albo z jeżówkami?
Mozna jeszcze dać ostnice plamami, a między nie plamy żurawek bordowych
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:38, 08 lut 2013

Do góry
tak, fajnie z berberysami.

Ile jeżówek- napisz długośc tej rabaty,odejmiemy miejsce na berberysy ,zostanie powierzchnia trawy i jeżówek, policzymy.
A trawę wybrałyśmy?- Nie pamiętam już
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:30, 08 lut 2013

Do góry
butterfly napisał(a)
To Maria odpadają

Zrobiłam cos na szybciora

limonkowy - pas żurawek w trawie
bordowe spreje - strzeliste berberysy
blado-liliowe spreje - werbena (tu nie jestem pewna czy aby na pewno cos w tym stylu)
reszta jak poprzednio

Mi sie podoba,
Tylko jeżówki, nie żurawki w trawie, tak?
Bo napisałaś- żurawki.
Jeżówek na takim obszarze możesz miec kilka odmian, byle w jakiejś tonacji kolorystycznej- do bodziszków i żurawek i berberysów pasowałyby białe i różowe, może tez zielone
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:27, 08 lut 2013

Do góry
butterfly napisał(a)

Dziś co prawda jestem zatruta na maxa- moje siostry zafundowały mi fryzjera- pierwszy raz w życiu mam na głowie trwałą ( na dośc długich włosach).Mnie się podoba, M jak zwykle się podśmiewa- mówi że zrobiłam się na Boba Marleya.Łobuz jeden.

o, ja tez miałam kiedys trwała, tez na dłuższych włosach - ale jak sie juz wyprostowały to jakos nigdy nie powtórzyłam - moze czas to zmienic
Mój cały czas mi powtarza, żeby zrobiła sie na blond - byłabym wtedy dl niego taka obca

Łobuz!!!!
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:26, 08 lut 2013

Do góry
butterfly napisał(a)
Rozchodniki.... do tych jakos cały czas nie mogę sie przekonac.... wspominałas o nich też przy poprzedniej rabacie frontowej.... moze ja mam jakis wybrakowany model.... podarowany, może sa ładniejsze egzemplarze...
Tylko on szedłby taj jakby srodkowy pas tak nie na ciągło ( ale słowo utworzyłam !!!! ) tylko gdzieniegdzie?

Do naparstnicy tez nie jestem przekonana - nigdy jej nie miałam i pewnie dlatego jej sie boje...

A werbena - bede siać - widziałaś

Jak nie lubisz rozchodników, to nie sadzimy- nie ma co żeby Cie zęby bolały codziennie jak na nie patrzysz.

To o nieciagłym pasie nie rozumiem. Pas z trawami, jeżówkami, werbeną , potem berberysy , znów trawy, berberysy itd
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:24, 08 lut 2013

Do góry
magnolia napisał(a)

Dziś co prawda jestem zatruta na maxa- moje siostry zafundowały mi fryzjera- pierwszy raz w życiu mam na głowie trwałą ( na dośc długich włosach).Mnie się podoba, M jak zwykle się podśmiewa- mówi że zrobiłam się na Boba Marleya.Łobuz jeden.

o, ja tez miałam kiedys trwała, tez na dłuższych włosach - ale jak sie juz wyprostowały to jakos nigdy nie powtórzyłam - moze czas to zmienic
Mój cały czas mi powtarza, żeby zrobiła sie na blond - byłabym wtedy dl niego taka obca
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:22, 08 lut 2013

Do góry
Przychodzę Tutaj tak po cichaczu ...w sprawie tej rabaty ...ale Magnolia ma nieziemskie pomysły to się nie odzywam raczej.....podglądam dalej z ciekawosci co z tego wyjdzie ....pozdrawiam
A miało być tak pięknie.... 22:21, 08 lut 2013

Do góry
perowskie lubia sie wykładać, ja ich z ostnica nie widzę.
Za to mozna wsiać tam werbenę patagońską, fajnie z nią będzie.
I pomyślałam o paru kępach irysów w jakiejś jednej tonacji
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:19, 08 lut 2013

Do góry
butterfly napisał(a)
Bordowe, strzeliste berberysy mi sie podobaja - Red Pillar fajny, Syla ma na froncie cos takiego.... zaraz, chyba Maria, one są zieloniutkie a potem się przebarwiaja na czerwono?
A te Red Pillar są cały czas czerwone?

Cisy strzeliste - ciezko u mnie ale może i to byłoby fajne bo zimą by nie było łyso...

A nie, właśnie sobie przypomniałam że mam tam 3 cisy, które sa do przesadzenia i bardzo ucirpiały poprzedniej zimy - to chyba nie najlepsze miejsce dla nich...

Maria są żółte, strzeliste- tez moga być. A jesienią pomarańczowe.
Zimą trawy w łanie tez będą zdobić
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:18, 08 lut 2013

Do góry
butterfly napisał(a)
O, Magnolio, ty o takiej porze na forum?

Zdrówko dopisuje? Wydobrzałaś?

Tak, cały dzień biegałam, więc wpadałam teraz

Z grubsza wylizaliśmy się.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:15, 08 lut 2013

Do góry
Tess napisał(a)
A jakby w te trawy z jeżówką tulipanów mnóstwo wsadzić? Byłaby wiosną fala tulipanowa.

Tak, tak!
A miało być tak pięknie.... 22:13, 08 lut 2013

Do góry
a słońce tam jest?- bo dla niej najlepiej słońce i sucho
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:05, 08 lut 2013

Do góry
też coś mi nie gra.
napewno trawy z jeżówką za wysokie do reszty , jeśli reszta niska.

Mi by sie chyba podobało żeby tej trawy z jeżówka było bardzo dużo- może cały drugi pas. A żeby nie było smutno na wiosnę, można dodawać w tym pasie po kilka sztuk co jakiś czas bordowe, strzeliste berberysy, albo cisy o takim kształcie.
Berberysy- no Orange Rocket, albo Red Pillar.
A z przodu plamy bodziszków, żurawek, Beatlesów, można jeszcze rozchodników i bukszpany kulki jako dodatek.

Co myślisz?

Do wysokiego pasa można dodać werbenę, naparstnicę grupkami.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies