Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "polinka"

Mój ogrodowy pamiętnik 12:46, 18 sty 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
No nie pozbędziesz się
Na grzyba możesz zrobić oprysk miedzianem a do gliny dodać grubego piachu i próchnicy. I tyle

W sprawie cięcia carexów Polinka ostatnio się wypowiadała. Ona tnie jak leci, bo ma dużo i nie ma czasu na bawienie się z pojedynczymi listkami. Tnie w marcu, w maju ma ładne kępki.
Ja carexów mam mało więc mogę się bawić w wyskubywanie suchych listków.

A to ta wersja Polinki by mi pasowała .
A wyskubujesz czy wycinasz?
Pytam bo jednego carexa w zeszłym roku chyba uśmierciłam takim wycinaniem brzydkich listków . Chyba, że mu coś innego zaszkodziło.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:36, 18 sty 2019

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Jeślk ścieżka będzie równo z tarasem to może na jej granicy z rabata brzozowa dać murek i rabatę dać cała w obniżeniu (brzozy nanpoziome cisów)

I tu Navi pojawia się kolejny problem...
Rabata pod drzewa jest już przyszykowana od jesieni i szczerze mówiąc po zeszłorocznych wykopach średnio już mam ochotę na kolejne kopania. Wiem, że dla chcącego nic trudnego i wszystko można zmienić ale żaden sprzęt nam tam nie wjedzie a ręczne kopanie to mordęga w tym miejscu.
Dzięki, ze zajrzałaś!
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:31, 18 sty 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Polinko, tak na pierwszy rzut oka, to w okresie, kiedy będziecie korzystać z tego zakątka wizualnego problemu z murkiem mieć nie będziecie; no może poza wczesną wiosną. Podejrzewam, że liście rozplenic skutecznie go zamaskują. Wcześniej przy placyku też masz granit, więc takie lekkie podwyższenie nie powinno wyglądać dziwnie.
Nie wiem tylko jak na tle reszty terenu wyglądać będzie ten szeroki pas kory przy cisach. Przydałoby się zdjęcie z dalszej perspektywy (chodzi mi o proporcje).
PS. Wszelkie murki wyglądają początkowo dziwnie, bo brakuje roślin i wydaje się, że owe murki bardzo dominują. To wrażenie potem zanika.

Dokładnie tego się boję Haniu, że ten murek będzie dominować nas resztą i pierwsze co będzie się rzucać w oczy to właśnie ten murek...
Jak tylko się ociepli to prowizorycznie postawię kilka cegieł i zobaczę jak to będzie wyglądać

OD murku do siatki będzie 110 cm, czyli taka powierzchnia byłaby w korze w tym dołku...

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:27, 18 sty 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ale numer z tymi trawami A ja moich turzyc wcale nie czyszczę , ani nie tnę znoszę do maja czerwca te przysuszone końcówki, a potem one giną całkiem w świeżej zieleni i do wiosny całkiem ładne. NIe mam po prostu czasu bawić się z końcówkami, a twój ssposób jakos nie przyszedł mi do głowy

Sylwio, a wiesz, że w Wojsławicach carexy tną kosą spalinową?
Mój ogrodowy pamiętnik 11:32, 18 sty 2019

Do góry
No nie pozbędziesz się
Na grzyba możesz zrobić oprysk miedzianem a do gliny dodać grubego piachu i próchnicy. I tyle

W sprawie cięcia carexów Polinka ostatnio się wypowiadała. Ona tnie jak leci, bo ma dużo i nie ma czasu na bawienie się z pojedynczymi listkami. Tnie w marcu, w maju ma ładne kępki.
Ja carexów mam mało więc mogę się bawić w wyskubywanie suchych listków.
Zielony zielonym pogania :) 11:24, 18 sty 2019

Do góry
polinka napisał(a)
Asiu a może przed hortensjami żywopłot z niskiej odmiany cisa i wtedy nie dawać konwalnika?

Polinko pomysł super. Bałam sie żeby z konwalikiem nie było za ciemno.A może coś zamiast cisa? Boję się o malutką żeby nie zjadła
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:18, 18 sty 2019

Do góry
polinka napisał(a)

Graba tnę ja z drabiny Mam taką wysoką i się wdrapuję na nią
Też chcę wiosny!!!

Poli szacun, ale co się dziwić jak Ty brykasz po górach jak kozica
U nas dziś pada śnieg, wcześniej wszystko stopniało do cna, mam nadzieje, ze przyjdzie trochę zimnego to może się utrzyma.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 09:37, 18 sty 2019

Do góry
Jak powiedziałam - nie sądzę, żeby ten niski murek był jakimś wielkim dysonansem, ale jeśli Polinka się boi, to może właśnie zrobić przy nim ścieżkę zamiast tej kory?
Murek przy ścieżce powinien wyglądać bardziej "intencjonalnie" niż murek na końcu rabaty. A rabata będzie bardziej wyeksponowana, jeśli będzie się ją oglądało ze wszystkich stron a nie tylko od strony altany.
Taki luźny pomysł.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:03, 17 sty 2019

Do góry

Ceglana ściana będzie odnowiona na biało
Paleta z drewnem zniknie, cisy przed warzywnikiem również.

Podwyższone miejsce wysypane korą to przyszła rabata z brzozami i rozplenicami choć jeszcze cały czas się zastanawiam czy brzozy, czy graby...ale na bank któreś z tych drzew plus LadyU

Mam dwa problemy.
-przed altaną planujemy chodnik/ścieżkę ( pomalowałam na biało ) z kostki granitowej? Czy takie połączenie płyt betonowych, które są w altanie ze średnią kostką graniową będzie ok? Dodam,że wszystkie nawierzchnie w ogrodzie planujemy właśnie z takiej kostki.

-pomiędzy cisami żywopłotowymi po prawej stronie a tą planowaną rabatą z drzewami i trawami jest różnica 30 cm. Myślimy w tym miejscu nad murkiem oporowym też z kostki granitowej tylko czy to nie będzie dziwnie wyglądać? Chodzi mi o te cisy, które będą niżej??

Murek oporowy zaznaczyłam na szaro i za nim nie będzie ścieżki czy przejścia. Tam tylko wysypię korę.
Do cisów bez problemu będę miała dostęp
Do warzywnika planuję zrobić schodek/schodki od tej strony gdzie teraz widać drewno...

Nie ukrywam, że największy problem to właśnie ten murek oporowy...Coś mi tu do końca nie gra ale nie mamy innej koncepcji jak to rozwiązać...

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:56, 17 sty 2019

Do góry
Toszka napisał(a)

Też optuję za tą wersją. Dodatkowo, jeśli by cisy zywopłotowe miały docelowo wylądować w "korytku" to trudno będzie ciąć i dbać. Zrobi się problem przy przejściu do warzywniaka.

Pmalowałam po zdjęciu, może teraz będzie coś lepiej widać
Zaraz wstawię i dokładniej wyjaśnię.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:55, 17 sty 2019

Do góry
anna_t napisał(a)
A gdyby rabate z brzozami zrobic na rowni z tarasem a sciezka i cisy nizej?

Będzie na równi Teraz jest różnica poziomów między altaną a brzozami ale specjalnie tak zrobiliśmy bo musi być jeszcze miejsce na kostkę.Rabata jest teraz równo z podłogą altany.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:53, 17 sty 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
No nie

Coś czuję, że to będzie jedyna wizja Tyko nie wiem dlaczego ale ten murek nie do końca mnie przekonuje
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:34, 17 sty 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
Ale dobrze rozumiem, że z altany będzie widać tylko górę tego murka? A potem rośliny na rabacie go zaslonia?
Zresztą, czy masz jakieś inne rozwiązanie dla tego spadku?

Tak, dobrze rozumiesz
No właśnie nie mam...a Ty nie masz jakiejś innej wizji?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:57, 17 sty 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

Po dwóch miesiącach?! To ja chyba jednak bede bawiła się z suchym. Nie mam tych carexow tak dużo, to dam rade

Laczenie kostki z płytami mnie nie przeszkadza A cisy w dołku powinny być niezauważalne jak rabata dojrzeje

Przy małej ilości można się bawić

Asia, a nie wydaje Ci się, że ten murek oporowy będzie nienaturalnie wyglądał? Bo tam nie będzie żadne przejścia itd...tylko murek i zaraz cisy...
Zielony zielonym pogania :) 17:47, 17 sty 2019

Do góry
Asiu a może przed hortensjami żywopłot z niskiej odmiany cisa i wtedy nie dawać konwalnika?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:37, 17 sty 2019

Do góry

Nadszedł czas planowania

Ceglana ściana będzie odnowiona na biało
Paleta z drewnem zniknie, cisy przed warzywnikiem również.

Podwyższone miejsce wysypane korą to przyszła rabata z brzozami i rozplenicami choć jeszcze cały czas się zastanawiam czy brzozy, czy graby...ale na bank któreś z tych drzew plus LadyU

Mam dwa problemy.
-przed altaną planujemy chodnik/ścieżkę (od początku zdjęcia do ceglanej ściany) z kostki granitowej? Czy takie połączenie płyt betonowych, które są w altanie ze średnią kostką graniową będzie ok? Dodam,że wszystkie nawierzchnie w ogrodzie planujemy właśnie z takiej kostki.

-pomiędzy cisami żywopłotowymi po prawej stronie a tą planowaną rabatą z drzewami i trawami jest różnica 30 cm. Myślimy w tym miejscu nad murkiem oporowym też z kostki granitowej tylko czy to nie będzie dziwnie wyglądać? Chodzi mi o te cisy, które będą niżej??

Co myślicie?

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:03, 17 sty 2019

Do góry
Mariposa napisał(a)
Polinko, zauroczona trawami w Waszych ogrodach (nie ukrywam, że Twój też w dużym stopniu się do tego przyczynił ), a także dzięki podpowiedziom Dziewczyn, postanowiłam posadzić u siebie kilka z nich. Mój wybór padł na: miskanta Grcillimusa, seslerię jesienną, rozplenicę Hammeln i hakonechloa.
Czy którąś z nich można wysiać i mieć swoje sadzonki? (wybacz to pytanie początkującej )

Elu, niestety żadnej z tych traw nigdy nie wysiewałam. PRobowałam kiedyś z rozplenicą ale inną niż Hameln i niestety nie powtórzyła cech rośliny matecznej.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:00, 17 sty 2019

Do góry
Aldona40 napisał(a)
Witaj Polinko

Czy ja dobrze pamiętam, że jesteś z Doliny Baryczy (bo ja też)

Ogród masz piękny, cudne hortensje i trawy. Zauważyłam, że obcinasz carexy? Ja ich jeszcze nigdy nie obcinałam, tylko wyrywałam te suche. Nie wiem czy mam je teraz obciąć czy nie?

Pozdrawiam

Cześć Aldonko Tak, dobrze pamiętasz Więcej napiszę na pw.

Carexy co roku obcinam nisko ponieważ mam ich za dużo aby wyrywać tylko te suche A tak po dwóch miesiącach od ścięcia mam nowe, piękne, zielone turzyce.

Pozdrawiam ciepło
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 16:58, 17 sty 2019

Do góry
Mira104 napisał(a)
Powiem Polinko, że jestem w lekkim szoku, że tak szybko wycinałaś miskanty i turzyce tak nisko tniesz. Ja to się bawiłam listek, po listki, ale teraz to je ciachnę. Trochę się obawiam o moje miskanty, bo żywopłot z tui jest jeszcze mały i w tamtym roku musiałam dokupić kilka sztuk, bo przemarzły.

A wiesz Mirko, że w niektórych szkółkach miskanty wycinają już na jesień?
W ramach eksperymentu w listopadzie wycięłam po jednym ML i Gracku. Zobaczymy czy przeżyją i czy może szybciej wystartują
A te swoje, młode miskanty zabezpieczyłaś na zimę? Warto choć trochę okryć korzenie grubszą warstwą kory.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 16:55, 17 sty 2019

Do góry
mikina34 napisał(a)

Poli, ten grab jest prze-pię-kny jak Wy go tniecie? kto jest taki odważny i się wdrapuje tak wysoko? z wysięgnika czy co?
O jeżu kolczasty, ja kcem wiosnę buuu...

Graba tnę ja z drabiny Mam taką wysoką i się wdrapuję na nią
Też chcę wiosny!!!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies