Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 00:11, 12 mar 2017

Do góry
Świerki kupowałam w zeszłym roku u Zamojskich, mają ok. 1,5 m uwielbiam świerki niebieskie. Mam jeszcze kilka innych ale musze znaleźć zdjęcia.
Świerk jak się już rozgości w ziemi to szybko rośnie wiosną ma przepiękne przyrosty seledynowe prawie białe.

Ten też "hoopsii" zdjęcie z 2015 r. tylko mniejszy, jeden najbliższy jałowiec już przekopany.
Ten na drugim zdjęciu nie wiem jaki.

Ogród z uśmiechem 00:00, 12 mar 2017

Do góry
Jola bardzo ładne choiny naprawdę. Widzę, że już posadziłaś, dobrze zrobiłaś, ze to choiny posadziłaś od tego płotu, szkoda zasłaniać ten las.
Podlej je dobrze, bo choina lubi wilgotno.
Po ile płaciłaś i gdzie kupowałaś.

Widzę, że te ciski małe ładnie rosną. Nie obcinaj ich już w tym roku. niech sobie rosną na wysokość. Przeglądaj, aby czerwce się nie zasiedliły.

Jola pokaż tego twojego świerka srebrnego. U góry jest jakiś mały element świerka czy to ten.
Ptasi gaj 22:03, 11 mar 2017

Do góry
Dzisiaj tez robilam siewy do kuwetki werbena patagonska stoi na balkonie, a do doniczek heliotrop.
Posadzilam do doniczek tez lilie. Niech sobie rosna potem wysadze do gruntu jak bedzie cieplo.

Wyrastaja po kilku dniach "posadzone" w srode do wody lotosy maja 2 cm kielki. Tak sie ciesze, bo bylam sceptycznie nastawiona, ze w ogole cos wypuszcza kielki.
Ogrodowe kreacje 21:56, 11 mar 2017

Do góry
Aurelia nie jest tak zle, wyrosna. Jak masz przykrywke to je przykryj, lub zrob z folii z dziurkami.
Ja tez dzisiaj sialam werbene i heliotropa. Werbena na balkonie bo musi byc pare dni w chlodzie.
Ogrodowe kreacje 21:51, 11 mar 2017

Do góry
Wsadzac do donic, poniewa byliny ktore kupilas nie wiadomo w jakiej temperaturze rosly lub byly przechowywane. Jak posadzisz do tej gleby zimnej to dostana szoku termicznego, i zgnija.
Aurelia nie ucz sie na wlasnych bledach chociaz te najdluzej sa zakodowane w pamieci i juz sie ich nie popelnia.
Pozdrawiam
Ogrodula 21:34, 11 mar 2017

Do góry
U was to chyba zimy nie bylo. U nas znowu chyba nigdy sie nie skonczy buro i ponuro. Ja o takich paczusiach tylko moge pomarzyc, u nas jeszcze wszystko spi.

Lubie begonie, ale z przetrzymaniem to tez klopot jak z daliami.
Ladnie juz u ciebie urosly.
Anna i Ogród 21:23, 11 mar 2017

Do góry
Elegantisima ma najbardziej czerwone lodygi. Aby pedy derenia mialy czerwony kolor- trzeba je obcinac i przezedzac poniewaz to mlode odrosty sa bardzo czerwone. Czym wiekszy mroz tym bardziej czerwono.
Inne gatunki tez czerwone, ale zaden nie jest tak czerwony jak elegantisima.
Anna i Ogród 21:10, 11 mar 2017

Do góry
Na dzisiejszym obchodzie tez zauwazylam derenie samosiejki czekam az liscie wypuszcza. Mam derenia bialego i elegantisime.
Rozsialy sie tez berberysy i tuje w jesieni jeszcze bardzo malenkie.
Ptaki roznosza owoce wszedzie.
Ptasi gaj 21:01, 11 mar 2017

Do góry
Ponizej dwa swierki srebrne po lewej "hoopsii" po prawej "omega", ktore dostaly pieknego koloru, czyzby soki juz ruszyly.

Krecie domy po zimie

Byle do wiosny

Ptasi gaj 20:36, 11 mar 2017

Do góry
Bylam zwiedzalam moja dzialke w dalszym ciagu bardzo mokro. Mimo zapowiedzi synoptykow, ze bedzie po polydniu sloneczko świecilo, bylo szaro, buro i ponuro.
Krety w swoim zywiole.
Nie mam juz lodu na oczku. Ryby plywaja chyba wszystkie. Przyplynely jak mnie zobaczyly, czyli znak, ze chcialy pokarmu, ale jeszcze sie wstrzymalam w karmieniu.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:43, 11 mar 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witam sylwia bylam na watku Mariusza tam wpisalas sie w lutym, ze twoje nasionko lotosu nic nie wypuscilo. Mariusz nie odpowiedzial. Moze za malo starlas strone owalna to nawet trzeba kilka razy zetrzec bo skorupa twarda jak diabli.
Ja mam 7 sloikow "posadzilam" do wody w srode i juz wypuszczaja oprocz jednego. Tam gdzie kupowalam to otrzymalam instrukcje, ze w razie nie wypuszczania zalazka to trzeba przetrzec jeszcze raz.
Ciesze sie, ze wypuscily, bo to moja pierwsza uprawa, nigdy sie tymi roslinami nie zajmowalam.

Masz chęci do uprawy, ale i jest gdzie sadzic. Jakbys miala wszystko kupic to fortuna.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich.

Elu dzięki , że pamietałas o mnie Ale już się wyjaśniło czemu nie wzeszły - puste nasiona miałam. Powinny być okrąglutkie jakby pękate , a moje wąskie i podłużne były to dlatego nici z siania.
Sporo roślin kupiłam, rozmnożyłam co mogłam, ale bardzo dużo dostałam od znajomych, również Tych z O.. Wdzięczna jestem Wszystkim, bo bardzo mi pomogli
Ptasi gaj 15:09, 11 mar 2017

Do góry
Kasiu wlasnie bylam na tej stronie.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 14:33, 11 mar 2017

Do góry
Witam sylwia bylam na watku Mariusza tam wpisalas sie w lutym, ze twoje nasionko lotosu nic nie wypuscilo. Mariusz nie odpowiedzial. Moze za malo starlas strone owalna to nawet trzeba kilka razy zetrzec bo skorupa twarda jak diabli.
Ja mam 7 sloikow "posadzilam" do wody w srode i juz wypuszczaja oprocz jednego. Tam gdzie kupowalam to otrzymalam instrukcje, ze w razie nie wypuszczania zalazka to trzeba przetrzec jeszcze raz.
Ciesze sie, ze wypuscily, bo to moja pierwsza uprawa, nigdy sie tymi roslinami nie zajmowalam.

Masz checi do uprawy, ale i jest gdzie sadzic. Jakbys miala wszystko kupic to fortuna.
Pozdrawiam zerdecznie wszystkich.
Ptasi gaj 10:45, 11 mar 2017

Do góry
Kasia bo tak napisalas, ze nie zaskoczylam, jakbys wstawila cudzyslow to co innego. Nie znam tej mieszanki zobacze w internecie.
Pewnie znowu przez trzy dni przybylo kopcow. Wyglodniale po zimie to buszuja gdzie sie da.
Ogród do odnowy 00:58, 11 mar 2017

Do góry
Witam. Zabieram głos w sprawie wycinki.
Co zrobić jak mamy takich ustawodawców nocnych, takie sa efekty. Brzydkie słowa się ciśną na usta.
Właściciele się nie zastanawiają im forsa oczy zasłania. Głąby wycinają, nie rozumieją, że to przyroda ile czasu trzeba aby wyrosło wielkie.
Najlepszy jest widok drogi z Góry Kalwarii do Piaseczna. Co druga posiadłość zdrowe drzewa wycięte.
Palą byle czym. Mało tego tyle się mówi, żeby traw nie palić dalej palą.
Ciemnota i nic więcej.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 00:36, 11 mar 2017

Do góry
Witam. I ja nie za bardzo za bratkami byłam, ale od kiedy pokazały się te małe kwiatuszki pachnące pnące, tez kupuję i sadzę ale na rabaty dłużej się trzymają i przy okazji się wysiewają.
W doniczce szybciej przekwitają. Bratki jak nie dostaną szarej pleśni to kwitną długo i się same rozsiewają.
Moje ulubione to niebieskie i żółte, lubie kontrasty.
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:13, 10 mar 2017

Do góry
Witam. Nie wiem od kogo przyszlam, bo juz dlugo ogladam twoj watek, majpierw zaczelam ogladac od poczatku doszlam do srt 50, potem do wizytowki zajrzalam, z powrotem wrocilam do watku podstawowego. Zakonczylam na str 150 i wrocilam na koniec aby ogladac od konca.

Piekny ogrod. Duzo rozmaitosci, roz, ktore tez bardzo libie nawet sobie wynotowałam zakupy ktore zrobilas jesienia w 2012 r. I zaraz bede w internecie ogladac.
Malopolska to ladny teren z pieknymi widokami.
Ogladajac twoja wizytowke zatrzymalam sie na wpisie z 4.02.17 r. Rabata chyba z wisnia i dookola jest zywoplocik czy to jest pieciornik bialy, jesli nie to napisz co to jest za krzew, bardzo ładnie wyglada. Ja tez mam pieciorniki ale źolte i rozowe jestem bardzo z nich zadowolona
Te twoje krzaczki maja duzo kwiatow.
Na tym samym zdjeciu po prawej rosnie bordowy krzew co to jest.

U nas tez mokro i zimno. Jutro ma byc lepiej.
Pozdrawiam.

Elu witaj!
Jest tak dużo wątków że ja nie ogarniam - uświadamiasz mi co jest oczywiste że ludzie czytają co tu piszemy - to taki kopniak żeby się starać pisać kokretniej co sobie stale obiecuję.

Ten żywopłocik to jest pięciornik biały - wymyśliłam sobie taki żywopłot pod wpływem jakiegoś wyjazdu gdzie widziałam całe połacie pięciorników
to było po zakończeniu budowy a one były po 5 zł no i je chciałam
przez kilka lat były cięte w przeróżny sposób - a to na prosto a to półkoliście a to każdy krzak w takie jakby fale - i w końcu na wiosnę nie przycięliśmy
i tak zakwitł pełną "piersią " bo przez cięcia kwitł tak troszkę

pięciorniki jakoś nie są uznane a ja je lubię - mam ochotę na różowego, kiedyś miałam przecudną morelę - już takiego nie widziałam

To po prawej to buk.

pozdrawiam

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:02, 10 mar 2017

Do góry
Witam. Nie wiem od kogo przyszlam, bo juz dlugo ogladam twoj watek, majpierw zaczelam ogladac od poczatku doszlam do srt 50, potem do wizytowki zajrzalam, z powrotem wrocilam do watku podstawowego. Zakonczylam na str 150 i wrocilam na koniec aby ogladac od konca.

Piekny ogrod. Duzo rozmaitosci, roz, ktore tez bardzo libie nawet sobie wynotowałam zakupy ktore zrobilas jesienia w 2012 r. I zaraz bede w internecie ogladac.
Malopolska to ladny teren z pieknymi widokami.
Ogladajac twoja wizytowke zatrzymalam sie na wpisie z 4.02.17 r. Rabata chyba z wisnia i dookola jest zywoplocik czy to jest pieciornik bialy, jesli nie to napisz co to jest za krzew, bardzo ładnie wyglada. Ja tez mam pieciorniki ale źolte i rozowe jestem bardzo z nich zadowolona
Te twoje krzaczki maja duzo kwiatow.
Na tym samym zdjeciu po prawej rosnie bordowy krzew co to jest.

U nas tez mokro i zimno. Jutro ma byc lepiej.
Pozdrawiam.
Mój własny kawałek klepiska 22:10, 10 mar 2017

Do góry
Czy ten grzybek nadal jest u ciebie, czy nie. Piszesz, ze byl przez 2 lata u ciebie. Napisz jak on wyglada albo jak masz zdjecie to wstaw na watku.

Sprzedają je w sklepach ogrodniczych, niestety nie mam zdjęć, ale w internecie znalazłam podobny

Mój własny kawałek klepiska 21:42, 10 mar 2017

Do góry
Czy ten grzybek nadal jest u ciebie, czy nie. Piszesz, ze byl przez 2 lata u ciebie. Napisz jak on wyglada albo jak masz zdjecie to wstaw na watku.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies