Jak tu planować jak wkolo śniezyca? Nawet dzisiaj z powodu zagrożenia lawinowego większość wyciągów zamknięto.... Godzine odśniezaliśmy samochód i zaliczyłam jazdę na łańcuchach. Ciągle pada....
Cieszę sie, źe głosowanie na Nigrę przeprowadzono. Mam Pissardi (dla mnie nie do rozróznienia z Nigrą) i potwierdzam bezproblemowe w przeciwienstwie do wiśni , ktore u nas w okolicach również nagminnie chorują. Jej kwitnieniu mrozy w ogóle nie przeszkadzają.
Odnośnie Ice Dance potwierdzam u mnie na slońcu ma ciemną zielen z bialym paskiem a obok rosnąca variegata wybrawia się ale żóltym bym tego koloru nie nazwała.
Prognozy to sie nie mogą zdecydować.... Na accuweather pokazuja, że luty caly czas 0-2 stopni w dzien... A mi sie marzy wiosna... Mam nadzieję, ze jak zwykle sie pomylili....
Jeśli bedą stały w ciepłym pomieszczeniu a w doniczce zamiast ziemi jest torf to trzeba systematycznie sorawdzać czy nie sa przesuszone. Najlepij przy takiej ziemi zanurzyc rosline w wodzie na 15 min a potem pozowlić aby nadmiar wody splynał. Częste podlewanie torfu jest zwykle mało efektywne.
Jesli laur stoi w suchym i gorącym pomieszczeniu to dodatkowo warto im spryskiwac liście wodą. Owszem to są rosliny środziemnomorskie ale pamietajmy jakie tam sa zimy, lagodne ale mokre. Najlpiej teraz byloby go postawić w chłodniejszym ale jasnym pomieszczeniu. Moje zimują w temperaturze 5-15 stopni i mają sie świetnie już 3 sezon.
Ja bym tego laura przesadziła teraz do dobrej ziemi (kompostu) i dbała o systematyczne nawadnianie.