Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 22:12, 29 sty 2015

Amatorom bieli zostawiam białe obrazki z lipcowych Wojsławic.

Agania 23:14, 29 sty 2015

mira napisał(a)

Ale się narobiło z tak banalnego powodu jak ograniczenie gatunków. Wszyscy o tym wiedzą a to tak trudno w sobie wyegzekwować zwłaszcza jak chciałoby się wszystkiego spróbować.
Wtedy jest kara za przejedzenie czyli naćpany ogród a potem odchudzanie
Myślę, że do pewnych spraw w ogrodzie trzeba dojrzeć po prostu dlatego stale coś zmieniamy i nigdy końca nie ma.
Ewa idziesz w dobrym kierunku brawo.

Akurat w moim ogrodzie goszczą tawuły i to mi pasuje do mojego ogrodu. Ta tawuła Anthony rośnie bardzo wolno a jak ma sporo cienia to nie jest dobre miejsce. Ja ją mam w przedogródku i kupię kolejną.

pozdrawiam

A ja wciąż zapycham dziury, pustki i niedobory....brakuje sporo do przesytu, a przesyt jest, już się zatrzymuję, w niektórych
gatunkach, bo miejsca już nie ma.....tak to jest trudne wyzwanie dla miłośników ogrodów

Dziękuję Ewa za biel z Wojsławicna dobranockę
Madzenka 00:39, 30 sty 2015

To Wojsławice mają biel???
Mariusz 06:58, 30 sty 2015

Słowo Wojsławice i zaraz jestem, będę obok końcem maja na irysach, to obowiązkowo wstąpię. Dostrzegam kasztanowiec drobnokwiatowy, bardzo go lubię, w słońcu zakwita obficie, bajkowo.
Pszczelarnia 09:42, 30 sty 2015

Madzenka napisał(a)
To Wojsławice mają biel???

Mam wrażenie, że cała dolina hortensjowa (drzewiaste i wiechowate) - ta z altaną koło stawu, niedaleko punktu gastronomicznego jest w bieli. Na obrzeżach zaś mocne czerwienie tawułek. Wczoraj oglądałam sobie zdjęcia dokładniej i tak jakoś to zobaczyłam.
Pszczelarnia 16:47, 30 sty 2015

Wrzucam sobie ku pamięci od Mazana z wątku warzywnego. Na problemy zdrowotne roślin należy spojrzeć od podstaw, czyli:

"Odpowiadając zapytam czy masz w pobliżu topole? To ulubione drzewa połyśnicy. Jako że muszka nie lubi przewiewu i nasłonecznienia należy zadbać o takie stanowisko, następnie - dla pewności - zlać ziemię wywarem z wrotyczu lub Bioczosu czy też kostki HIMAL /2 szt./1 l wody/ co 7 dni trzykrotnie i współrzędny wysiew z cebulą (z cebuli nic nie będzie), a także można dodatkowo co dwa tygodnie polewać gnojówką z cebuli.
Zasilanie to przede wszystkim dla korzeniowych nawozy organiczne z wyłączeniem marchwi. Seler natomiast lubi dodatek sodu - zwykle dobre jest polewanie wodą po ugotowanych ziemniakach - dużo dodatkowych mikro. Buraki też za ten gest Cię pochwalą. Na koniec: nie zapomnij o octanie wapnia i herbatce tymiankowej jako ochronie, a o wyciągu ze skrzypu, żywokostu, pokrzywy i mniszka. Skrzyp działa wybitnie przeciwstresowo i wzmacniająco, pokrzywę znasz, pozostałe chyba też."

Pszczelarnia 17:21, 30 sty 2015

I jeszcze wrzucę raz, żebym miała "na świeżo":

"Dekalog ogrodniczy

1. Konsekwencja w kolorystyce

2. Ograniczona ilość gatunków

3. Duże ilości jednakowych roślin w grupach

4. Zgrane duety (jedna roślina podkreśla urodę drugiej) - szukaj takich i spisuj

5. Jak coś zaczniesz - skończ, bo się rozmyślisz i będziesz stała w miejscu

6. Jak coś zmieniasz., nie żałuj, zmieniaj i idź do przodu

7. Niezawodne rośliny kupuj

8. Zrób listę gatunków i tego się trzymaj

9. Nie biadol, jak coś padnie - masz miejsce na coś lepszego

10. Pogódź się z tym, że będziesz ciężko pracować, aby osiągnąć efekt. Ogrodnictwo nie jest zawodem dla leniwych, samo się nie zrobi."

Mala_Mi 17:27, 30 sty 2015

Przykazanie 1,2,8 .... grzeszę...
Za to bardzo przykładnie staram się pozostałe punkty
makkasia 14:07, 31 sty 2015

Ania to Ty jesteś Janioł w porównaniu do mnie ja za to w 4 punktach nie grzeszę
5,6,9, 10 kurcze z tą moją konsekwencja straszliwie jest
Wkleję u siebie !!!
miłego weekendu życzę
WilczaGora 14:58, 31 sty 2015

ach jak mi ta biel dobrze zrobiła
ratuje się hiacyntami, a u Ciebie taka piękna paleta białych roślin ....
i dekalog po raz kolejny przeczytany i chyba zapamiętany