Możnaby, tylko nie pamiętam czy tam nie zapuszczają się kostrzewy owcze?- jak ich nie ma blisko, żeby konkurowały ze sobą w sąsiedztwie o uwagę, to można.
wtawię zdjecie Tom Stuarta Smita bo widac tu efekty o których piszemy- futro z traw, w nich kule 'sypnię te' i kule ciete na 'siedząco'- widać że one one odstają od ziemi , że sa bardziej poduchami:
bardzo fajny pomysł.
Tylko nie jestem pewna czy trzy rodzaje nasadzeń? Czy zmieszczą się tam?. karmnika bym nie sadziła raczej, bo za duzo z nim roboty będzie- skubanie go jak przerasta to tylko na małe powierzchnie. Może niski jałowiec, żeby dał wrażenie dywanu? Potem może pas rozplenicy i róże?
napisz mi jaką masz ziemię- jaki rodzaj, jak trzyma wodę. To jest miejsce bardzo słoneczne, tak?
I jakie to są jałowce- chyba jakieś silnie rosnące, tak?
ładne by jeszcze były carex Frosted curls, albo carex bronze form, ale nie wiadomo jak z ich zimowaniem, no i drogie są. Wiosną będzie wiadomo jak z nimi, bo u wielu rosną
Dzieki jesteś wielka .....zapisuję grubym drukiem...w moim ogrodowym dzienniku... wiosną jak zrealizuję się pochwalę.....mam już plany na donice Madzeny i rabatę Magnolii hahahaha
little Bunny potrafia wymarznać, little Boy byc może lepsze, tzreba spytac producentów, bo to polska odmiana, a ja jej nie znam osobiście.
Te kulki berberysy -na całym obszarze przeznaczonym dla nich sadzić je ( najpierw wysadzić) nierówno, jakby ktoś sypnął, gdzieś gromadkę, potem jakiś 1-2, itd
można zrobić tak jak radzą dziewczyny i chłopaki- kulki tawuły, w łezce kulki -berberysy, wszystko to w futrze z trawy. Tu można wrzucic stożki, ale wg mnie nie jest to konieczne, nie dodadzą dużo. Albo zamiast stożków pionowe akcenty z berberysa wąskiego , np Helmond Pillar, Orange rocket- wtedy jest nawiązanie kolorem i liśćmi do berberysów -kulek
Tawuły można posadzić jak są - gęsto, ciąć na nierówną wysokość, ale bardziej na siedząco, czyli na takie półkule, nie zwężąć ich od dołu, a berberysy jakby 'sypnąć' w trawki nierówno, gdzieś gęściej, gdzieś rzadziej, wtedy posadzić je w łezce i w miejscu begonii.
Zastanawiam się czy zamiast traw mogą być żurawki- ale jasnym będzie za jasno i zleja się w kolorem tawuł, a z ciemnymi nie będzie dobrze berberysom.
Może z herbacianymi ale chyba kontrasty lepsze z zielonym kolorem jednak.
A czy te rozplenice nie marzną te little bunny??
Nie bardzo rozumiem o tych berberysach jak je sypnąć ?? Chodzi Ci o te kuleczki czerwone berberysy?? Co sa już posadzone?? Tzn dosadzić równo w lezce aż do kostki tungdzie begonie były ?? A trawy jak ?