Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Marzenia i plany vs. rzeczywistość

Marzenia i plany vs. rzeczywistość

Rench 20:41, 15 lut 2013

Czy o tym Basiu mówisz ?

http://wiecek.prv.pl/

Byłaś tam,sprzedają w detalu ?

butterfly 21:02, 15 lut 2013

Dziewczyny, ja w Stobiernej byłam właśnie tam u Więcka - akurat byłam na etapie szukanie konkretnych roślin - wchodziłam, pytałam czy maja i wychodziłam - ale u niego kupiłam hortensje.
Kwitły w tamtym roku, kwiaty miały takie jakie powinny mieć, nie było pomyłki w odmianie więc dobrze
Tylko jak pytałam o rabat to nic nie chciał spuścić
Odp. że jak następnym razem coś kupię to dostanę rabat - a ja raczej już do niego nie zajrzę bo już tą odp. mnie do siebie zraził...

W Stobiernej kupiłam tez takie małe bukszpaniki ( to te małe kulki przy aktualnie omawianej rabacie) ale tam babka ma mało, przy domu.
Rench 18:58, 16 lut 2013

A znalazłaś już zawilce ?
Tutaj mają różne i wiele innych bylin.
http://www.zieloneprogi.pl/oferta.htm

Chyba gdzieś na ogrodowisku ktoś wspominał o tym nazwisku .
Pozdrawiam
Basia_1987 12:26, 17 lut 2013

W takim razie ja chyba też u tego Więcka byłam i rabatu na zachętę tez nie dostałam,Rh miał drogie dosyć, dużo bylin ma na warszawskiej za torami byłyście tam może?
butterfly 20:23, 17 lut 2013

Witajcie dziewczyny

Rench, zawilce już zanabyłam , jesienią udało mi się kupić całkiem tanio przez allegro. Sprawdzałam niedawno i już zielone listki się pojawiają

Basia, ta szkółka na Warszawskiej to Zielona Dolina - byłam tam parę razy, kupiłam tam większe ilości runianki, dostałam rabat od pierwszego zakupu - tak że polecam

Z większych szkółek to jeszcze w Trzebownisku - sa dwie, obie Tomaka, ja zaczynałam zakupy od tej mniejszej, w większej (ona jest bliżej Rzeszowa) w tamtym roku udało mi się lawendę kupić.
I mieli trochę żurawek, 5-7 odmian, niestety niepodpisane, może w tym roku sie poprawią..

A, przypomniałam sobie - co do żurawek - całkiem przypadkiem znalazłam małą, przydomową szkółkę w Rakszawie (miedzy Leżajskiem a Łańcutem). Mieli też trochę żurawek i tez bez nazwy, ale pani mówiła, że na wiosnę będą mieć więcej odmian i obiecała, że będą podpisywać

Musze jutro dokładnie pomierzyć rabatę bliżej furtki, zaplanować linie i nasadzenia.
Bo pasowałoby już obliczyć dokładniej ilości roślinek.

Widziałam ostatnio w sklepiku takie fajne puszki-skarbonki. Po bliższym obmacaniu znalazłam tylko mały otworek na wrzucanie gotówki - ale żadnego większego na wyjmowanie.
Gdy zapytałam się sprzedawczyni jak to-to się otwiera to odp. że otwieraczem do konserw

To dopiero sposób, co nie?
ja codziennie sprawdzam portfel i wrzucam wszystkie "2" i "5" do dzbanuszka.
Nie liczyłam ale... grosik do grosika...
butterfly 17:27, 18 lut 2013

Czas najwyższy zakończyć prace przygotowawcze tej rabaty

Mam trochę problem z miejscem gdzie jest właz do szamba.

Na zdjęciach wszystkie wymiary - właz ma średnicę 90 cm

Miedzy wiśniami, które tam rosną jest 3 m

A wiśnie są odsunięte od muru 1 m - niestety tam nic nie mogę posadzić bo ten rowek, który tam powstał jest wysypany piaskiem i jest to miejsce trochę obniżone od poziomu. Chyba zrobię jak to kiedyś napisała mi Magnolia - wysypię żwirkiem.

adom1206 17:39, 18 lut 2013

Beatko ja też miałam taki sposób dopóki starszy syn nie odkrył skarbonki i jak mamusia zapomniała kasy zostawić to korzystał z drugiego źródełka.Tym sposobem zaskórniaczki szybko zniknęły.
butterfly 17:39, 18 lut 2013

Tu mniej więcej wrysowałam plan w zdjęcie rzeczywiste - rośliny wybrane, jeszcze dokładnie musze te plamy roślin rozplanować.

Do rzeczy - kiedyś myślałam żeby dookoła wiśni posadzić żywopłocik bukszpanu - ale to nie wypali - bo wiśnia rośnie prawie na skraju obniżenia w stronę muru...

Strasznie podoba mi sie kolor lawendy na tle tego muru - i może posadzić pas tejże, od wiśni do wisni.

I na tym moje pomysły się kończą...
Mus zakryć to wieko od szamba - cis płożący 'Repandens'? Irga?
Musi się to komponować z pozostałymi roślinami z tej rabaty...
I nie wiem jak zakończyć ten pas trawy z jeżówkami...?
Basia_1987 19:31, 18 lut 2013

Jeszcze jest jedna od warszawskiej skręca się w lewo przejeżdża przez tory i pod mostkiem- na Miłocińskiej- ma tam dużo bylin, żurawki tanie tez były i znał ich nazwy Rabat też dostałam http://www.byliny-rzeszow.pl/
. A ta Zielona Dolina to jest przy samej ulicy Warszawskiej? Tam też byłam,ale jak dla mnie było drogo.

Te dwie w Trzebownisku też znam w tej pierwszej większej przy drodze dają rabat powyżej 200 zł a w tej drugiej małej pani nie dała się tknąć,ale niektóre roślinki miały fajne ceny.
Edi00 17:21, 19 lut 2013

Kobieto! Ile ty pracy wykonałaś w tamtym roku
Wszystko tak perfekcyjnie zaprojektowane, przemyślane i ta konsekwencja...Jesteś niesamowita
Tym bardziej nie mogę się doczekać wiosny, żeby zobaczyć jak będą wyglądać rabaty z tamtego roku i jak obsadzisz te z tego roku
I cieszę się, że jedziesz z nami na zakupy w kwietniu- ja potrzebuję dużego wsparcia doświadczonych ogrodniczek