Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Tu ma być ogród :) 22:14, 15 wrz 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

A ja wiem..., Queeny będą ciemniejsze, może fajnie to wyjdzie.

Główkowatych 440 no mam taką długą rabatę na 20 m to ich tam nadźgam

A purple sensation kwitną już w maju?
Ogród wśród pól i wiatrów 22:12, 15 wrz 2015

Do góry
Powiesz mi gdzie znajdę tą rabatę hortensjową zaraz po sadzeniu roślin?
Jakie ona ma wymiary? Interesują mnie odległości między buksami i ile jak gęsto sadziłaś tam runiankę?
Ogród wśród pól i wiatrów 22:09, 15 wrz 2015

Do góry
bardzo fajna ta rabata z różami, a co ile sadziłaś lawendę od siebie i od murka?
Podobają mi się te Larissy, ale ktoś pisał, że bardzo krótko jest piękna, masz podobne obserwacje?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:52, 15 wrz 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

o właśnie Adagio rośnie max do 1 m wysokości i to by było optymalnie.

Moja pani bylinowa nie ma tej odmiany
Tu ma być ogród :) 21:49, 15 wrz 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Czyli nie będą pasowały do queenów? Też je mam
A gdzie Ty posadzisz tyle główkowatych? przecież Ty masz ich tam ponad 400szt?

A ja wiem..., Queeny będą ciemniejsze, może fajnie to wyjdzie.

Główkowatych 440 no mam taką długą rabatę na 20 m to ich tam nadźgam
Tu ma być ogród :) 21:46, 15 wrz 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Preparat dla nornic wsyp w małej ilości do słoiczka i na leżąco połóż blisko nory. Tak czytałam dziś wypowiedź Dorotki. Zwierzęta nie sięgną, a nornica zrobi z trutki użytek i wyniesie do nory.
Co jakiś czas dosypuj, aż przestanie podbierać. Co będzie znaczyło jej koniec.

U Joli też to ktoś napisał - właśnie tak mam zamiar zrobić
Tu ma być ogród :) 21:45, 15 wrz 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
Dobrze, stara szkoła mówi, ze wtedy zawiązują owoce i wiedzą że Buka nadchodzi

haha, tak to ujęłaś, że na pewno na długo zapamiętam
Tu ma być ogród :) 21:20, 15 wrz 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Łukasz, te tulipany były w B. zaraz na początku jak pojawiły się cebulowe, nazywają się Claudia.
One będą bardziej bordowe niż fioletowe.

Czyli nie będą pasowały do queenów? Też je mam
A gdzie Ty posadzisz tyle główkowatych? przecież Ty masz ich tam ponad 400szt?
Tu ma być ogród :) 20:56, 15 wrz 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

ups
Tu ma być ogród :) 20:53, 15 wrz 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
O sposobie mnożenia jeżówek mówiła Magnolia, jej M wtyka w ziemie kawałki, to tak w skrócie

Czosnek, cholera go wie, był w zestawach, ale ładny, to fakt. Ja zaprawiam teraz w preparacie na grzyba. Podobno nie zra wtedy

Już o tym czytałam u Ciebie, parę dni temu, a jaki to preparat, gdzie kupiłaś?

Ja dziś nakupiłam smakołyków dla nornic, jutro będę rozkładać.
Tu ma być ogród :) 20:50, 15 wrz 2015

Do góry
frezja napisał(a)
nie znam...

zebrałam porady Małej Mi i Magnolii, już kiedyś chyba wklejałam, ale nie pamiętam, gdzie tego szukać:

ABC uprawy jeżówek

Kochane moje, nauki w sprawie jezówek pobrałam u pani, która zawodowo zajmuje się uprawa jeżówek. To mi o nich powiedziała i dziele się z Wami ta wiedzą

1. Nie wolno sadzić głebko, sadzimy płytko żeby miały siłę przy wschodzeniu.
2. Korzenie nie moga stać w wodzie, wrażliwe sa na choroby grzybowe
3. Wiosną, wczesną wiosna usuwamy wszystkie zaschnięte części rosliny, zwłaszcza badyle po łodygach. W nich najszybciej rozwijaja się choroby grzybowe. Jak jezówka ładnie wychodzi wiosną i nagle pada to jest sprawka choroby grzybowej spowodowanej złym czyszczeniem rośliny
4. Trzeba te odmianowe dzielić co trzy lata bo się wyradzaja i zanikają. Nie bac się dziewczynki, ja dzieliłam i maja się dobrze.
5. Dzielimy wiosną

Urwij / utnij młode gałązki- od kępy na dole, albo rozgałęzienie z pędu. U niektórych też pęd kwiatowy się nada , tylko zetnij pączek. I do wody na dwa tygodnie, a potem do doniczki i trzymaj w wilgoci. Jak puszcza nowe listki, zmniejsz podlewanie. Jak da Ci się urwać z piętką z rosliny to od razu do ziemi. Ziemię daj neturalną jak do warzyw- źle znoszą kwaśną. Najlepiej idzie mnożenie wiosną az do lipca, późnym latem i jesienią ciut gorzej.
Tu ma być ogród :) 20:47, 15 wrz 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Czyli jezowki jak u mnie.
A co do artemis to ona jest w mocnymprzekwitnieciu taka troszke rozowawa,moze to tez od chlodu.moja corka jak chce zerwac przekwitle kwiaty i zrobic sobie "snieg" to nawet pyta czy te rozowawe moze zerwac

Ja do L mam 15 km...

Acha, no to już teraz będę wiedzieć.
Czy teraz jeszcze jakieś zabiegi wykonuje się rózom? Wcześniej jak jakiś kwiat przekwitł to obcinałam teraz już tego nie robię, tylko zostawiam - ale czy to dobrze?
Tu ma być ogród :) 20:42, 15 wrz 2015

Do góry
frezja napisał(a)

już czuję,że mój błąd,moja niewiedza

A sposób na rozmnażanie jeżówek znasz?
Tu ma być ogród :) 20:40, 15 wrz 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

U mnie intensywnie zielone liście, ale faktycznie były niskie, teraz nawypuszczały nowych wyższych pędów.

Nie wiem czemu listki u Ciebie im żółkną, czytałam tylko, że one nie lubią głębokiego sadzenia i mogą zagniwać jak zbyt głeboko są posadzone, może sprawdź czy to nie ten powód.

no to jutro biegiem do ogrodu..to może byc prawda..
Tu ma być ogród :) 20:37, 15 wrz 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Te w środkowym rzędzie pod narcyzami to Purple Sensation - też z L u nas tych było sporo w każdym sklepie.

Ensata kiedyś pokazała piękny czosnek, obstawiam, że to będzie Atropurpureum, ale ten co kupiłam może wyjdzie podobnie.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5460-w-kolorze-blue?page=219

Pytałaś o jeżówki Coconut Lime - do niedawna jeszcze byłam nimi rozczarowana, ale teraz może zmienię zdanie, nawypuszczały dożo pąków i wyższe się zrobiły, jak teraz te pąki zakwitną to powinny w końcu mi się podobać, no i krzaki wielkie się zrobiły.

Czy Twoje Artemisy przebarwiają się po przekwitnięciu na rózowo?
Bo taki widok zastałam teraz po powrocie z wakacji, może dlatego, że tak zimno było, bo wcześniej jak przekwitały to były dalej białe.

Czyli jezowki jak u mnie.
A co do artemis to ona jest w mocnymprzekwitnieciu taka troszke rozowawa,moze to tez od chlodu.moja corka jak chce zerwac przekwitle kwiaty i zrobic sobie "snieg" to nawet pyta czy te rozowawe moze zerwac

Ja do L mam 15 km...
Tu ma być ogród :) 20:34, 15 wrz 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Fiu, fiu! U Ciebie też zacne zakupy

Czosnków mam już do wiwatu - ponoć nornice ich nie lubią, więc jest szansa, że mi ich nie zeżreją.
Tu ma być ogród :) 20:33, 15 wrz 2015

Do góry
frezja napisał(a)

podczytałam też je mam i jakieś niskie,mam wrażenie jakby listki żółkły;u mnie dopiero od miesiąca niecałego..

U mnie intensywnie zielone liście, ale faktycznie były niskie, teraz nawypuszczały nowych wyższych pędów.

Nie wiem czemu listki u Ciebie im żółkną, czytałam tylko, że one nie lubią głębokiego sadzenia i mogą zagniwać jak zbyt głeboko są posadzone, może sprawdź czy to nie ten powód.
Tu ma być ogród :) 20:31, 15 wrz 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Ja tak rkąże po forum i co jedna to lepsza z tymi cebulami później się zastanawiam, że nigdzie nic nie mogę kupić
Te fioletowe tulipany po lewej strasznie ładne, u mnie ich nie widziałem.

Łukasz, te tulipany były w B. zaraz na początku jak pojawiły się cebulowe, nazywają się Claudia.
One będą bardziej bordowe niż fioletowe.
Tu ma być ogród :) 20:21, 15 wrz 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Pytałaś o jeżówki Coconut Lime - do niedawna jeszcze byłam nimi rozczarowana, ale teraz może zmienię zdanie, nawypuszczały dożo pąków i wyższe się zrobiły, jak teraz te pąki zakwitną to powinny w końcu mi się podobać, no i krzaki wielkie się zrobiły.

podczytałam też je mam i jakieś niskie,mam wrażenie jakby listki żółkły;u mnie dopiero od miesiąca niecałego..
Tu ma być ogród :) 20:18, 15 wrz 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Edyta a te czosnki fiolotowe to jakie -nie glowkowate i nie gladiatory. I one sa z L...?

Te w środkowym rzędzie pod narcyzami to Purple Sensation - też z L u nas tych było sporo w każdym sklepie.

Ensata kiedyś pokazała piękny czosnek, obstawiam, że to będzie Atropurpureum, ale ten co kupiłam może wyjdzie podobnie.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5460-w-kolorze-blue?page=219

Czy Twoje Artemisy przebarwiają się po przekwitnięciu na rózowo?
Bo taki widok zastałam teraz po powrocie z wakacji, może dlatego, że tak zimno było, bo wcześniej jak przekwitały to były dalej białe.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies