Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród niby nowoczesny ale... 11:54, 22 sty 2013

Do góry
on jako średnie piętro za niski. Może być jako dywan, tylko potrzebujesz go duużo wtedy.
Chyba że go na brzegu, czy gdzieś zamiast którejś sztuki jałowca czy irgi dasz- takie plamy z carexa
Ogród niby nowoczesny ale... 11:40, 22 sty 2013

Do góry
nie, lepiej nie mieszać. To zostaw jak są, a jak Cię wkurzą to wymienisz cały pas za kilka sezonów
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:38, 22 sty 2013

Do góry
Tym razem ona mnie poddusiła.

Leć dziewczynko- juz masz ferie?
Roztoczańskie klimaty 11:36, 22 sty 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
wtawię zdjecie Tom Stuarta Smita bo widac tu efekty o których piszemy- futro z traw, w nich kule 'sypnię te' i kule ciete na 'siedząco'- widać że one one odstają od ziemi , że sa bardziej poduchami:

Miłe dla oka .
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:26, 22 sty 2013

Do góry
Ja akurat lubie trzcinniki, a poza tym ten trzcinnik nie wygląda za bardzo jak trzcinnik.
Jak wejdziesz na strony angielskie, holenderskie to tam jest go dużo.

Pomyśl, sobie na spokojnie
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:20, 22 sty 2013

Do góry
teraz doczytałam że masz już tego szarobródka.
To tez może być
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:16, 22 sty 2013

Do góry
Trzcinnik krótkowałosy pojawia się pod róznymi nazwami. To ten:

http://trawki.pl/?252,stipa-brachytricha&PHPSESSID=bbbaa738a4619e6f13c2f0b077bcbc6c
Ogród niby nowoczesny ale... 11:14, 22 sty 2013

Do góry
te tuje sa sadzone dość rzadko- co 2 metry? Może można je zagęścić- niech zrobią taki żywopłot z kul stykających się ze sobą, nawet tłoczących się, wychodzących ciut na boki.

A pod modrzewiami i przed rozplenica hameln, lub hakonechloa. Fajnie by było żeby trawa była pasem , może podwójnym.Potem dywan niski aż do samego podjazdu z niskiego bardzo jałowca- np Prince of Wales. A w jałowcu jeszcze ich troszkę, 'sypniętych' kępkami- wtedy byłoby takie naturalistyczne przejście od traw w dywan.
Można tam jeszcze sypnąć (- tak ze 250 szt) tulipany Tarda, albo Czosnki ostrowskiego

Jałowiec- ciemnozielony- Prince of Wales,jasny- Golden Carpet, albo niebieskawy o takiej leciuteńko wzniesionej formie-Blue Chip.
Zamiast jałowca może być tez dywan z żurawki- bordowej, ale tu musiałabyś dokładnie dowiedzieć się o odmiany znoszące duże słońce ( ja zwykle unikam żurawek na słońce)
I trzecia rzecz jako dywan- irga 'Major'- bardzo fajna.
Cała rabata wysypana żwirem do irgi i jałowca szczególnie.
Ze żwierem ciekawie wyglądaja takie niskie, płożące rośliny nawet jak sie ich nie dosadzi na całą rabatę, zostawi się trochę tego tła= żwiru po brzegach.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:10, 22 sty 2013

Do góry
wiesz, nie znam tego szarobródka.
jak go oglądam to ten trzcinnik i proso bardziej do mnie przemawiają.
Trzcinnik bo ma duże , jasne wiechy, a proso bo daje takie fajne chmury kwaiatostanów. szczególnie odmiany które wcześnie się przebarwiają- np Rehbarun
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:51, 22 sty 2013

Do góry
tak, wisienka w dobrym miejscu.

Jak jest cień tam to sama nie wiem- coś co by było widoczne, nie za niskie, ale tez samoobsługowe, żeby tam nie było roboty.
Może jakieś spore hosty.
Piękny byłby trzcinnik krótkowłosy, ale nie chcę Cie naciągać- on lubi cień i jest dośc wysoki, ale wolno rosnie. Proso rózgowate, ale tez chyba nie masz go.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:38, 22 sty 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
chociaż tam w głębi pewnie jest cieniście i będzie bardziej jak urośnie wiśnia, tak?

Tak, masz rację. Brzoza już daje sporo cienia.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:35, 22 sty 2013

Do góry
chociaż tam w głębi pewnie jest cieniście i będzie bardziej jak urośnie wiśnia, tak?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:33, 22 sty 2013

Do góry
super, naprawdę- bardzo.
Z tyłu pod sumakiem nasadź jakąś wysoką/średnią trawę która masz- może miskant chiński, proso rózgowate, molinia arundinacea- spora plamna która załatwi Ci pielenie tam i da tło dla rabaty z przodu
Roztoczańskie klimaty 10:26, 22 sty 2013

Do góry
magnolia napisał(a)

ładne by jeszcze były carex Frosted curls, albo carex bronze form, ale nie wiadomo jak z ich zimowaniem, no i drogie są. Wiosną będzie wiadomo jak z nimi, bo u wielu rosną

carex Frosted curls mam sporo, kupiłam u kobietki która mieszka odemnie ze 3km powiedziala, że u niej zimowały bez problemu. Skoro u niej przezimowały w donicach przykryte włókniną na placu to tymbardziej u mnie w gruncie... przynajmniej taką mam nadzieję

Ja miałam Amazon mist, niby prawie to samo co Frosted c i wymarzły. U siostry Frosted przezyły. W tym roku tez mam Frosted Curls, może wytrzymają

Ja też mam frosted curls na innej rabacie ....no zobacze czy przeżyją zimę
Roztoczańskie klimaty 10:25, 22 sty 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
wtawię zdjecie Tom Stuarta Smita bo widac tu efekty o których piszemy- futro z traw, w nich kule 'sypnię te' i kule ciete na 'siedząco'- widać że one one odstają od ziemi , że sa bardziej poduchami:

Jeszssssssss tak to nigdy nie będę mieć ....no ale cuuuudooooo teraz już dokładnie wiem o co chodziło ci z tym sypnięciem......bardzo fajna realizacja .....myślisz że z berberysami też będzie tak fajnie ....no to już zapisałam i realizacja w toku..
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:23, 22 sty 2013

Do góry
czyli tak w poprzek podzielić tę rabatę, nie wzdłuż linii?
Ogród niby nowoczesny ale... 10:21, 22 sty 2013

Do góry
narazie wejdę na poprzednie strony, popatrzeć co masz i co lubisz
Roztoczańskie klimaty 10:20, 22 sty 2013

Do góry
ana_art napisał(a)

ładne by jeszcze były carex Frosted curls, albo carex bronze form, ale nie wiadomo jak z ich zimowaniem, no i drogie są. Wiosną będzie wiadomo jak z nimi, bo u wielu rosną

carex Frosted curls mam sporo, kupiłam u kobietki która mieszka odemnie ze 3km powiedziala, że u niej zimowały bez problemu. Skoro u niej przezimowały w donicach przykryte włókniną na placu to tymbardziej u mnie w gruncie... przynajmniej taką mam nadzieję

Ja miałam Amazon mist, niby prawie to samo co Frosted c i wymarzły. U siostry Frosted przezyły. W tym roku tez mam Frosted Curls, może wytrzymają
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:18, 22 sty 2013

Do góry
U Ciebie te montany chyba lepiej się mają. Moze na cięższych glebach wolą.
Chociaż liczę że po zimie nabiorą rozpędu wszystkie. Do jesieni jedne były ładne inne paskudne
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:17, 22 sty 2013

Do góry
nie, dlaczego- pomysł dobry.
Tylko nie bardzo wiem gdzie te carexy- na granicy z rzeką, takie poletko?
Rozplenice i róże wzdłuż lini fioletowej?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies