Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 13:08, 13 kwi 2020

Do góry
ciasteczka

a na portfel czeka Emus
Pszczelarnia 13:08, 13 kwi 2020

Do góry
agata19762 napisał(a)
Ewa uwielbiam Twoje dekoracje ogrodowe
mam wrażenie, że jestem w angielskim ogrodzie.
Bratki masz cudaśne

pozdrówka

Angielskie są zrównoważone pod względem dzindzibałów, mój przeładowany jak holenderskie martwe natury.

Martwa natura:

Pszczelarnia 13:04, 13 kwi 2020

Do góry
sierika napisał(a)
Wszystko dokładnie obejrzałam mlaskając, z zachwytu można wciąż zadziwia mnie skąd wyczarowujesz nowe rabaty i zakątki, tym bardziej cierpię, że było tak blisko by ujrzeć na własne oczy....

Ewo, jeszcze w zielone gramy i mam nadzieję, że się spotkamy, nie podpadając pod paragrafy.

Łaka narcyzowa:

Nie mam już miejsc na czarowanie. Przestrzeń się kurczy.

Mam jeszcze takie skarpy. Wyjątkowo strome (jak można tak regulować potok górski?). Tam tylko kontroluję rozrastanie się jeżyn i samosiewy drzew - poruszanie się wymaga sprawności "alpinistycznych".

Zrobiłam ziołową- wonną rabatę przy ulach (przy okazji ule przestawiliśmy troszkę do przodu w stronę sadu). Jak się przyjmie i uda mi się ją pielęgnować, to ją poszerzę troszkę . Jest wyściółkowana trocinami. Trawnik do naprawy. I widać ławkę w sadzie. Do przemalowania, nie jest to kolor kwiatu jabłoni. Nie umiem wybrać kolorów ze wzornika Tikurilli.

Sezon 2017 u Hanusi 13:03, 13 kwi 2020

Do góry
Te z otwartymi płatkami, to teraz hit sezonu. Mnie się trafiła przypadkiem w niespodziance. Kupowałam pełne.

Ale cieszę się z tej niespodziewajki, bo i kolor fantastyczny!
System automatycznego nawadniania 12:53, 13 kwi 2020

Do góry
Witam. Planuję nawodnienie ogrodu, zrobiłem prowizoryczny plan. Jestem zupełnym laikiem więc proszę Was o uwagi. 1 kratką to 1 metr działki
Założenia są takie:

1. Najlepiej jakby zraszacze były położone obrzeżami rabaty i opaski domu bo mam już założony trawnik. W ostateczności przez środek trawnika. Bez względu na koszty rur itd.

2.czerwonym kolorem jest zaznaczona rura z wodą, biegnąca wzdłuż obrzeża rabaty.

3. W rabatach nic nie posadzone, można kopać do woli

4. W planach jest wykopanie w przyszłości studni i ewentualne podłączenie z niej wody do systemu nawadniania. Dlatego chciałabym, żeby była wyprowadzona rura, która w przyszłości zasili system. Czy jest wogóle taka możliwość?

5. W rabatach chcę zrobić nawadnianie kropelkowe

Wybrałem osprzęt Hunter np rotator.

Zraszacze dla ułatwienia oznaczyłem numerami.

Pytania:

1. Na prawą część działki nie mam pomysłu - wąsko na 2 i 3 m - zraszacze paskowe?

2. Pomożecie podzielić zraszacze na sekcje?
Pszczelarnia 12:48, 13 kwi 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Warzywnik z poziomu gleby.

Zafiksowanie się na warzywa to dobra rzecz.

Co masz przy tych palikach w tulipanach?
Pszczelarnia 12:46, 13 kwi 2020

Do góry
Milka napisał(a)
Tak, rabata na bogato, też mi się podoba

Na bogato, na ścisk.

Tutaj przesadziłam, posadziłam chyba jedne tulipany na drugich i sa różne.

Sezon 2017 u Hanusi 12:45, 13 kwi 2020

Do góry
Jak dużo gości u mnie. Witajcie, kochane dziewczynki: Jola, Ewa, MałaMI, Izabela, Oliwka. Miło Was gościć, dziękuję za miłe słowa i życzę Wam szybkiego ocieplenia.
W przyrodzie oczywiście. Bo gdzie indziej raczej na rewolucje się zanosi.

Ale nam rewolucje nie straszne, my umiemy z lewej na prawą flankę i odwrotnie.
Zdrowia Wam życzę!

I coś na niebiesko.

Ogród bez reguł 12:45, 13 kwi 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
Mam zagwozdkę - naparstnica wysiała mi się w róży Obawiam się, że próba eksmisji zakończy się zgonem - jednej lub drugiej. Dadzą radę w tak bliskiej symbiozie ???

Ciekawe jeszcze tak nie miałam. Jeśli siewka jest tegoroczna to próbowałabym ją jednak przesadzić. U mnie kępy naparstnic w pobliżu róż są duże, bo dobrze nawożone, razem z różami

Pszczelarnia 12:43, 13 kwi 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Śliczna ta rabata Ewcia Fajnie pomyślana. Nad tymi zadarniaczami myslę bo ja pod jabłonia dałam jako zadarniacz runiankę i teraz się zastanawiam czy dobrze zrobiłam, bo przylaszczki i przebisniegi pewnie zje

Trzeba ograniczać. U mnie runiankę skutecznie ograniczyło słońce. Zatrzymała się.

Kilka dalii w donicach na spacerze słonecznym.

Sezon 2017 u Hanusi 12:41, 13 kwi 2020

Do góry
U mnie nie pada, ale jest sztorm na morzu i u mnie wieje jak sto diabłów. A ja w domku zapylam georginię.

Posadziłam pod koniec lutego w doniczki 3 karpy, z oznaczonym kolorem niby/kupiłam po przecenie w markecie/ t, kolory jak to u dalii zmienne. Ta co miała być biała okazała się czerwona.

jedna nie pokazała jeszcze koloru/może fiolet/, a ta co miała być różowa? Zobaczymy jaka będzie. Na razie pączek się otwiera.

No to dziś otwieram sezon daliowy, 13 kwiecień, w poprzednich latach jeszcze nawet nie myślałam o wysadzaniu ich z piwnicy. W tym roku, też jeszcze w piwnicy siedzą, ale już będę je eksmitować, Najbliższe 2 tygodnie zapowiadają dobre pogodowo u mnie. Może się uda wyjazd do ogrodu, to będę zapełniać puste miejsca.

U Przemka widziałam, też odpalone donice z daliami. Zobaczymy jak długo będzie czekał na kwiaty. Ja w domu 2 miesiące.
Pszczelarnia 12:40, 13 kwi 2020

Do góry
Magleska napisał(a)
Ewa
ślicznie u Ciebie -donice z bratkami i stokrotkami cudne ….

a najbardziej podoba mi się Twój warzywnik,szklarnia i wszystko mogłabyś więcej fotek wstzawić warzywnikowy ,pliss

zafiksowałam się na warzywa teraz

i fajny pomysł na dalie w sadzie ….może też kilka posadzę w moim mokro sadzie

Warzywnik z poziomu gleby.

Zafiksowanie się na warzywa to dobra rzecz. I widok ze strychu.

Ogród bez reguł 12:38, 13 kwi 2020

Do góry
Mam zagwozdkę - naparstnica wysiała mi się w róży Obawiam się, że próba eksmisji zakończy się zgonem - jednej lub drugiej. Dadzą radę w tak bliskiej symbiozie ???

Ogrodowe dylematy, czyli jak stworzyć mały ogródek 12:38, 13 kwi 2020

Do góry
Ciemierniki kwitną początku lutego nieprzerwanie. Jestem nimi zauroczona
Ogrodowe dylematy, czyli jak stworzyć mały ogródek 12:36, 13 kwi 2020

Do góry
Klon shirasawy rusza, niestety mszyce też już są

Parocja coraz bardziej mi się podoba
Pszczelarnia 12:35, 13 kwi 2020

Do góry
Mgduska napisał(a)
Niezwykle piękna ta Twoja wiosenna!

To są niezwykłe wiosenne piękności. Tulipan botaniczny (zapomniałan nazwy), Już myślałam, że je zmroziło po ostatnim -7.

Ogród bez reguł 12:34, 13 kwi 2020

Do góry
Chaber górski Centaurea montana Amethyst in Snow - napięcie rośnie

brunnera

tulipany botaniczne

Ogrodowe dylematy, czyli jak stworzyć mały ogródek 12:33, 13 kwi 2020

Do góry
Pszczelarnia 12:32, 13 kwi 2020

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Można się rozmarzyć nad tymi donicami z bratkami ...

Ewa jaki masz patent na podpieranie dalii ? W ubiegłym roku tyczkowałem pojedynczo ale za dużo zachodu. Szukam dobrego rozwiązania ?

Nie mam patentu, sadzę na prostokątnym poletku jedna koło drugiej, wzajemnie się podpierają a zewnętrzne podpieram takimi metalowymi obejmami (półkoła).

Ciemierniki rekordziści w ilościach kwiatów.

Ogrodowe dylematy, czyli jak stworzyć mały ogródek 12:32, 13 kwi 2020

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies