Zaszkodzi, a raczej nie zmieści się. Ja nie napisałam że mieszać. Wyjąć zawartość i złożyć gdzie indziej, a jak dojrzała to wykorzystać do donic lub na rabaty.
Następnie przestawić kompostownik i zapełniać od pustego od nowa .
Na podstawie także własnych błędów i doświadczeń uczysz się rozpoznawać potrzeby trawnika. Każdy trawnik jest inny, na innej glebie rośnie, inne mogą być gatunki traw. Na piaszczystej glebie najlepiej zastosować przesypywanie kompostem, aby poprawić zasobność gleby i sprawić, aby lepiej zatrzymywała wodę. Na piaszczystej możesz częściej stosować nawozy sztuczne, bo są szybciej wypłukiwane.
Na gliniastej, zlewnej z kolei nie. Tak więc widzisz, że to nie takie proste. Kalendarz i już.
Trzeba poszukać zdjęć, no bo jak wytłumaczyć jak zebrać nasiona.
Zasady zbioru nasion:
- przygotowujemy ostre nożyczki lub sekator i koperty oraz długopis
- zbieramy z roślin okazałych, nie "zapyziałych", co zapewni wigor
- zbieramy w czasie suchej pogody
- nasiona szybko dojrzewają i mogą się wysypać (na kwiatostany pękające zakładamy torebki zapobiegające temu)
- zbieramy nasiona dojrzałe i suche, wyjątkiem jest nagietek, Ranunculus i Aneomone nemorosa, które powinny być zielone
- obserwujemy czy są dojrzałe, objawia się to zmianą koloru z zielonego na brązowy/beżowy
- nie mieszamy gatunków
- każdy gatunek wkładamy do torebki papierowej, opisujemy nazwą i datą zebrania
- przechowujemy w suchym chłodnym (lodówka) miejscu temp. 5 ' C.
- możemy włożyć do słoika, ale wtedy należy dodatkowo włożyć tam malutką torebkę z osuszaczem. Jest nim chlorek wapnia lub żel krzemionkowy (takie torebki często są w skórzanych butach lub innym towarze)
- nasiona magnolii dla odmiany przechowujemy w woreczku plastikowym z wilgotnym piaskiem, te nie mogą wyschnąć
- najbardziej płodne nasiona są jednoroczne
- niektóre nasiona trzeba wysiewać tuż po zebraniu (ciemiernik)
- nasiona z jagód lub innych owoców pozyskujemy rozgniatając je i przelewając wodą przez gęste sito, potem suszymy
- strąki - nie zgniatamy od razu, tylko czekamy aż wyschną, dopiero wtedy otwieramy i pozyskujemy nasiona
Witamy Aurelko
Agnieszko, póki co nie mam więcej obowiązków oprócz pracy wiec czasu na zabawę z siewkami mi nie brak, za to widzę po avatarku że ty masz kogo zabawiać
Bardzo proszę Gardenarium o przeniesienie wątku do odpowiedniego działu gdyż ja niestety nie bardzo potrafię:/ z góry dziękuję
Zrezygnuj z grabów bo oszaleć można od tego. Ja bym w każdym razie wycięła w pień. Jak się poczyta ten wątek no to normalnie grab to chyba najgorsze co można posadzić co, kiedy, jak czym, normalnie obłęd jakiś.
Jezu, no jest za późno, a nawet za wcześnie biorąc pod uwagę posadzenie tulipanów kupionych na giełdzie już kwitnących. Posadź hosty, hortensje, Astilbe, pierwiosnki.
Różne sprawy się ludziom zdarzają, zamieszczają coś, co nie może być zamieszczone, np. info że wyjechali, albo dom sąsiada zamieścili, albo dzieci itd itp. A ja "siedzę i zawijam te sreberka godzinami" czyli kasuję, przenoszę, łączę zdublowane wątki itd itp.
Po wysianiu nowego trawnika od nowa i tak wzejdą chwasty, bo herbicyd nie działa na nasiona, a one leżą w glebie i wzejdą wraz z nasionami traw właściwych.
Ja już pisałam wcześniej, kilka razy wspomniałam o Yarze i po prostu tak się czepnęliście tego nawozu, jakby innych na swiecie nie było. Jakie??? Multum nawozów do trawników, specjalistycznych..Wpisz w google nawóz do trawnika i wejdź w grafiki.
Podstawą ładnego trawnika oczywiście jest m.in, jego odżywienie, ale niekoniecznie musi wynikać z walenia nawozów co 3 tygodnie, bo w końcu dojdzie do zasolenia gleby.
Wszystko z umiarem, a nie na przepis i na datę. Obserwuj trawnik. Koś i podlewaj. Wszystko inne z wyczuciem i umiarem stosuj.
Każdy ma ten problem, każdemu się to pokazuje, a jest to z powodu przenoszenia postów do innych wątków, albo kasowania postów. Czasem ktoś mnie o to prosi, a ostatnio mieliśmy sporo spamów, po kilka, kilkadziesiąt nawet stron i musieliśmy spamy usuwać. Stąd stron "brakuje". Trzeba kliknąć na pierwszą stronę, a potem na ostatnią i nie będzie takiego komunikatu. Każdy to ma, gdy trafia na taki wątek. Ja np. przenosiłam kilka stron gdy Kropka umarła do wątku cztery łapki i brakuje mi stron.
Czasem jest tak, że piszecie posty nie na temat danego wątku, muszę je przenosić.
Np w wątku o herbicydach było chyba z 30 stron o ekologicznych opryskach hmm, no to jak mogły być w herbicydach??