Ja też nie uważam się za fachowca, chodzi tylko o to, żebyśmy jako ogrodnicy-amatorzy byli bardziej świadomi i zaczęli się szanować wobec tego co nam proponują polscy szkółkarze (nie wszyscy). Inaczej co rusz będą nas spotykać takie historie jak tu opisywane, np. na pytanie "jaka to brzoza" pada odpowiedź "biała". Przecież po takiej odpowiedzi do takiej szkółki nikt nie powinien już nigdy więcej przyjeżdżać.
Stąd moje uwagi, które poniżej rozwinę w garść, amatorskiej rzecz jasna, wiedzy

Pierwotnie betula jacquemontii była uważana za odrębny gatunek od betula utilis (brzoza pożyteczna). Później jednak zaczęto ją traktować jako podgatunek brzozy pożytecznej i jest ona oznaczana obecnie jako b. utilis ssp. jacquemontii, natomiast ta pierwotna forma jest oznaczana jako b. utilis ssp. utilis.
Po przewiezieniu obu podgatunków do Europy zaczęto je selekcjonować i w ten sposób powstało szereg kultywarów (odmian hodowlanych), przy czym w wypadku kultywarów b.u. ssp. jacquemontii różnice między niektórymi z nich są bardzo nieznaczne (to temat na oddzielną dyskusję).
Poniżej wykaz kultywarów, które są mi znane (w wypadku niektórych daję odnośnik do załączonego zdjęcia):
I) kultywary betula utilis ssp. jacquemontii (u wszystkich biała kora):
- "Doorenbos" = "Snow Queen"
- "Grayswood Ghost" (1)
- "Silver Shadow" = "Inverleith" (2)
- "Jermyns"
- "Knightshayes" - pokojem zbliżona do brzozy brodawkowatej
- "Trinity College" - węższy pokrój niż u innych kultywarów b.u. ssp. jacquemontii
- "Kashmir White"
- "Ramdana River" - biała kora, ale miedziane przetchlinki
II) kultywary betula utilis ssp. utilis:
- "Wakehurst Place Chocolate" (3)
- "Bhutan Sienna" (4)
- "Chris Lane" (5) - wg mnie najbardziej spektakularna
- "Mt. Luoji" (6)
- "Dark Ness" (7)
- "Forrest Blush" (8)
- "Nepalese Orange" (9)
- "Sichuan Red"
- "Buddha"
III) kultywary betula utilis ssp. albosinensis (wg niektórych jest to odrębny gatunek - betula albosinensis):
- "Bowling Green"
- "Fascination"
- "Chinese Ruby"
- "Chinese Garden"
- "China Rose"
- "Kansu"
- "Pink Champagne"
- "Red Panda"
IV)kultywary innych podgatunków:
- s.u. ssp. yunnanensis "Park Wood" (10)