Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ja i mój ogródek, a może ogród 09:48, 03 kwi 2020

Do góry
Kolejny murek zrobiony i od razu prztestowany

Miłkowo - sezon 2016-2022 09:46, 03 kwi 2020

Do góry
Susan

Satysfaktion

Genie
Ogród na glinie 09:46, 03 kwi 2020

Do góry
Bukszpany przycięte. W sobotę pryskam lepinoxem na ćmę.
Szykuję ekobordy wokół placyku pod huśtawkę. Mam nadzieję że wreszcie uda się wyżwirkować.
Dumam też o ognisku. Znalazłam na działce tyle klocków:
Chyba kogoś zawołam żeby mi wymurował. Coraz więcej zeschniętych miskantów, zapychają tylko kompostowniki a nic do nich nie wnoszą. W tym roku po raz pierwszy je spaliłam.
Miłkowo - sezon 2016-2022 09:40, 03 kwi 2020

Do góry
Sunsation
ciut więcej zdjęć, aby lepiej pokazać

Yellow River

Sunsation

Piruette
Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 09:28, 03 kwi 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A tu inne, pojedynczy pień. Posadzone w trawniku. Tamte były wielopniowe

Chciałbym w ten sposób posadzić u siebie brzozy, w trawniku. Jak wyglada kwestia nawadniania trawnika w takim przypadku? Woda może oblewać pnie brzóz?
Rozpoznawanie chorób i szkodników 09:28, 03 kwi 2020

Do góry
Proszę o rozpoznanie w miarę możliwości co się dzieje z moją świdośliwą drzewiastą. Na wysokości 1,70 na pniu ma mocno łuszczącą się korę i jakby wżery. Tak to wygląda

Poniżej tego miejsca ma zdrowe gałązki, duże pąki. Powyżej ledwo żyje. Niby gałązki są elastyczne ale różnią się od tych niżej. Widać, że mniej w nich życia. Boję się, że może to być zaraza ogniowa
Ogród w remoncie 09:12, 03 kwi 2020

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Już w tamtym sezonie miałam podejrzenia, że coś złego dzieje się z jedną śś Robin Hill. Łuszczy jej się kora na pniu i są jakby takie wżery. Poniżej tego miejsca gałązki są ładne, mają grube pąki. Powyżej są ledwo żywe. Niby nie pękają po zgięciu ale zupełnie inaczej wyglądają niż te niżej i nie wiem czy w ogóle listki się rozwiną. Nie wygląda to dobrze. Wszystko na wysokości 1, 70.

Mam tylko nadzieję, że to nie zaraza ogniowa.

O masz, ki diabeł???
Miłkowo - sezon 2016-2022 09:06, 03 kwi 2020

Do góry
dalej Sunsation

Marie Rose z daleka

w tle widać Sunsation

kolor boski, kwiat ma około 30cm, a obok Yellow River
Ogród w remoncie 08:55, 03 kwi 2020

Do góry
Już w tamtym sezonie miałam podejrzenia, że coś złego dzieje się z jedną śś Robin Hill. Łuszczy jej się kora na pniu i są jakby takie wżery. Poniżej tego miejsca gałązki są ładne, mają grube pąki. Powyżej są ledwo żywe. Niby nie pękają po zgięciu ale zupełnie inaczej wyglądają niż te niżej i nie wiem czy w ogóle listki się rozwiną. Nie wygląda to dobrze. Wszystko na wysokości 1, 70.

Mam tylko nadzieję, że to nie zaraza ogniowa.
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:53, 03 kwi 2020

Do góry
to jeszcze poszukam zdjęcia magnolii, wg opisu

parasolowata

Sunsation

...uDany ogród 08:44, 03 kwi 2020

Do góry
Ja kolejny tydzień siedzę w domu i już wiem, że ten przedświąteczny również taki będzie
Optymistyczne jest to, że mam gdzie wracać i moje miejsce pracy nie zostanie zlikwidowane Teraz tylko pytanie kiedy to nastąpi...
Bardzo mi się już chce pojechać na jakieś roślinne zakupy...zamiast tego wkładam sobie wirtualnie cuda do koszyków w szkółkach, ale boję się takich zakupów już się tyle razy nacięłam , że chyba nie zaryzykuję, ale.... nigdy nie mów nigdy
W przyszłym tygodniu umyję okna i wysprzątam dom, by choć trochę rozgonić ten wirusowy nastrój. Dziennie się trzęsę o zdrowie moich chłopaków, którzy ciągle pracują. Ale z drugiej strony dziękuję Bogu, bo mamy co do garca włożyć.
Po tylu latach siedzenia w domu pierwszy raz mam tego dokumentnie dosyć!
Ale wierzę , że jak przyjdzie ciepło i słońce będziemy mogli wrócić do normalności
Wczoraj byłam na chwilę na działce, było zimno i wietrznie ale świeciło słońce i od razu humor miałam lepszy
Niestety miasto raczej nam nie przekwalifikuje działki, znalazłam ludzi z innej dzielnicy z identyczną sytuacją i prawomocnym wyrokiem sądu o złamaniu prawa przez miasto, jednak dla miasta nic to nie znaczy i nie zamierzają się do wyroku dostosować. Usłyszeli to samo nie, bo nie. To jakiś mur nie do przebicia. Zatem nie ma sensu tracić pieniędzy i siły na kolejną taką samą sprawę. Jedynie sprawa o odszkodowanie, ale czy to ma sens...tego nie wiem.
Nawet program w regionalnej tv był 20 marca i nasz cudowny burmistrz ciągle stoi okoniem. Zatem szansy na normalny dom w sensie normalnych gabarytów w najbliższym czasie nie ma. Teraz musimy w 100% zdecydować, czy warto stawiać to maleństwo mamy jeszcze prze półtorej roku ważne zgłoszenie i ten czas musimy wykorzystać na podjęcie decyzji.
Coraz więcej ludzi buduje w taki sposób i nawet sobie chwali, tylko jest to metraż maksymalnie dla dwóch osób, więc dopiero na emeryturę
Do tej pory czyli kolejne 20 lat będziemy chyba mieszkać u Mamy, więc czeka mnie choć delikatny remont, bo już nie wytrzymuję...
Strasznie to wszystko pogmatwane. Już nawet przeszło mi przez myśl, by sprzedać dom i działkę i kupić inny z ogrodem, ale jak ja zostawię po raz drugi miejsce które pokochałam całym sercem...

Pozdrawiam Was serdecznie i zostawiam Wam moje słoneczne włości

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:44, 03 kwi 2020

Do góry
AlinaP napisał(a)
Fabiano, czy zastosujesz szczepionego modrzewia, to zależy od Ciebie. Pamiętaj, że gubi igly i część roku będzie nie zielony. To jedna z tych roślin, których nigdy (!) nie chciałam mieć. Stan obecny- mam 2 szt, ale ile sie nabiegalam, żeby je dobrze umieścić. Pewnie do końca nie są tam, gdzie trzeba, modrzewia się raczej nie przesadza.
Na środku rabaty? Jeżeli tak chcesz, czemu nie? Tylko wtedy odpadają te whipcord na nóżce z mojej propozycji. Albo na rogu domu, tam, gdzie miskant z wersji pierwotnej. Tylko co opadające igly robią z odczynem gleby? Nie wiem.
Obwódki zielone-z cisa, żółte z cyprysika Filifera Aurea Nana.
Tuja rheingold rośnie powoli, jeżeli chcemy z niej żywopłot, trzeba ciąć systematycznie, bo urośnie ogromna. Moja nigdy nie cięta ma już ponad 3m. Szeroka jest.
Odnośnie sosen: można kupić większe już egz, bo powoli rosną. Np. Winter Gold, dezember gold. Danica też rośnie powoli.
Pozdrawiam

Też nie jestem za modrzewiem, chociaż mam wielki zastany u siebie. U mnie igly nie zmieniają odczynu gleby na kwaśny a akurat na tym by mi zależało.

Mam tuje Rheingold od 5 lat, co roku albo nawet dwa razy są ciętę i da się je jak na razie ładnie utrzymać w ryzach. Większość roślin regularnym przycinaniem można utrzymac w ryzach.
Tutaj świeżo po cięciu.

System automatycznego nawadniania 08:42, 03 kwi 2020

Do góry
Kolego Pozon

A tak wygląda projekt:

- założenie jest takie, że całość ma być zasilana pompą głębinową ze studni bez hydroforu (wydajność ok. 90l/min) - włączana dzięki zastosowaniu wyłącznika ciśnieniowego. Tylko: czy to aby na pewno dobre rozwiązanie, szczególnie zważywszy na zraszacze z dyszami dalekiego zasięgu?

Patrząc na projekt kojarzy mi się on z firmą z okolic Warszawy - przerabiałem ten temat w tamtym roku. Zleciłem projekt innej firmie i tam zasięgi zraszaczy się pokrywały.
Nawodnienie wykonałem w tamtym roku sam i działało świetnie.
Źródło wody to studnia głębinowa bez hydroforu.
Do uruchamiania systemu nie jest potrzebny włącznik ciśnieniowy - ja go nie posiadam, a nawodnienie uruchamia się samo o zadanej przez sterownik porze. Odpowiada za to przekaźnik za niecałe 40zł.
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:50, 03 kwi 2020

Do góry
Urszulla napisał(a)

A które z nichvsą póżniejsze?

Ula, najpóźniej kwitną parasolowate, konńcówka maja.
Black Tulip i Marie Rose, Sunsation, Yellow River też są późniejsze. Genie też w drugiej połowie kwietnia.
tu masz parasolowate

Miłkowo - sezon 2016-2022 07:28, 03 kwi 2020

Do góry
Milka napisał(a)
Tak, Substral o wydłużonym działaniu a po liściach leję miksturą z żelazem i przeciwko brązowieniu liści i igieł.
Ubiegłoroczna susza miała wpływ na gorszą kondycję rodków.

czekam takich widoków, mały wycinek
idę coś konstruktywnego zrobić, szyć zasłony, tzn skracać, te z pergoli.

Cudne, wielkie, imponujące
no i imponująca lista odmian.
Zaraz będziesz miała w sowim ogrodzie kolorowo z daleka
Pamiętajcie o ogrodach 07:18, 03 kwi 2020

Do góry
greg66 napisał(a)
Wprawdzie moja szkółka zamknięta ale jak zadzwoniłem to mnie wpuścili

skalnice

kalina sztywnolistna i burkwoodii

no to dziś sadzenie i powoli wyciągam balię z wodą.

Twoja wiosna już jest ładna.
A tu jeszcze nowe , piękne roślinki zawitały do twoje ogrodu.
Fajniutkie zakupy.
Same radości
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 07:12, 03 kwi 2020

Do góry
Agania napisał(a)

Wacław taka nasza natura witaj w klubie
Nad oczkiem mam większego Hicsi też go będę formować na stożek

Nigra przy wodopoju

Ładnie.
Fajne zdjątka z pijącym kotkiem
Bardzo podoba mi się ta twoja szklarenka
Dębowe zakątki 07:04, 03 kwi 2020

Do góry
Waclaw napisał(a)
A co robisz Aniu aby dalie stały? U mnie zawsze się pokładają. Daje podpory z listewek ale mimo to - kładą się. Już myślałem aby im taką szachownicę zrobić z dwupiętrowymi podporami ale boję się, że więcej będzie podpór niż dalii.

Mam różne dalie od maluchów po średnie do wysokich .
Zazwyczaj tym większym daję jakieś paliki , jeden lub dwa i podwiązuję je.
Te dalie , które rośna przy siatce , czy tez przy drzewkach.
Bo ja dalie sadzę po prostu w różne miejsca.Czasami gdzie się da.
Takich podwiązań w moich daliach nie widać. To chyba lepsze niż podpory, a i mniej pracy.

Róże rosną

Narcyzki niestety z roku na rok gdzieś mi przepadają.Coraz skąpsze w kwitnieniu.

Goście ogrodowi

One też lubią wygrzewać się na słoneczku
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 07:01, 03 kwi 2020

Do góry
Agania napisał(a)

Dereń kwiecisty Cherookie Chief,
To zależy szałwię, kosmosy, ślazy wiesiołka wysieję wprost do gruntu i maki też, resztę
w rozsadniku w szklarni, zawsze szybciej wykiełkują
Tutaj za tym igliwiem będą rosły między innymi hortensje

Jejku jejku.., Taka szklarenka z rozsadnikiem ze oczu nie można oderwać
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 06:58, 03 kwi 2020

Do góry
Agania napisał(a)
Rozglądałam się w szkółkach za cisami na stożki i masakra nie ma nic
W sprzedaży tylko cis Hicksi, Hilli, sprzedawane cisy piękne na żywopłoty.

Wybrałam na siłę 2 sztuki, żeby mieć zajęcie

a to pierwsze strzyżenie, będę się bawić w stożkowanie

Ładne
U mnie cisy się wysiewają, zbieram te siewki i lokuję w docelowe miejsca.
Ale teraz zacznę hodować cisy, mam 2 wspaniałe odmiany, jedna ta najlepsza bez nazwy
Powinno się udac i takiej wielkości, to chyba po 2 latach się doczeka
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies