Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

Milka 07:59, 09 maj 2020

Wzajemnie
No tak, chciejstwa stale mamy.
Też już rodki kwitną, pewnie ten sam, co u mnie też zaczyna. Nazwy mi umknęły.
ElzbietaFranka 09:00, 09 maj 2020

Haniu jak masz gdzieś fotkę róży winchester.... To pokaż też bardzo ładna.
hankaandrus_44 10:43, 09 maj 2020

Elu, na życzenie róża Winchester Catedrale inaczej zwana White Mary. Ona na początku ma różowy pąk, otwiera się na biało, z domieszką bladego różu. Wynika to z krzyżówki, czasami więcej tego różu w niektórych kwiatkach. Ale ja ją bardzo lubię.
hankaandrus_44 10:52, 09 maj 2020

Najważniejsze, że kwitnie prawie bez zatrzymania, przez całe lato.

Joku 11:18, 09 maj 2020

Też ją mam ale nie jest taka chętna do rozwoju i kwitnienia. Pewnie warunki jej nie pasują. Twoja wygląda pięknie.
hankaandrus_44 11:40, 09 maj 2020

Moja w pełnym słońcu, może dlatego? Z białych to mam jeszcze Virgo, i biała okrywowa. akurat wszystkie już dłuższy czas u mnie są, i sprawdziły się, Wszystkie niewysokie.

Jeszcze mam Chopina i Edenkę. Do tych różne mam odczucia, ale rosną, może tylko do zaniku?
Poza tym jakieś róże z patyczków, ale już mi się nie chce bawić w rozmnażanie. Typowej różanki nie mam, róże są rozrzucone po całym ogrodzie.
Chyba po to, żeby nie stać czy siedzieć w jednym miejscu, tylko żeby chodzić i patrzeć, czy mszyca nie grasuje i na liliach poskrzypka.

Milka 13:11, 09 maj 2020

Też ją mam, ale coś kiepsko u mnie się spisuje.
Joku 20:27, 09 maj 2020

Słońca ma dosyć, wystawa pd- wsch. Myślę że problem w podłożu. Przy sadzeniu dałam jej trochę nawozu, obornika ale pod spodem piach. Niektóre dziewczyny na forum kopią przy sadzeniu duże doły i wymieniają ziemię. Mnie się tego nie chce robić więc efekt jest jaki jest. Edenkę też mam , sadzona w byle jaką ziemię. Rośnie, ale szału nie ma. Dzisiaj przy pieleniu przyglądałam jej się z bliska, liście jakieś wymęczone pewnie przez przymrozki.
Ja też sadzę róże na rabatach pomiędzy innymi roślinami bo tak wolę. Typowej różanki nie chcę, jakoś nie mam do nich przekonania.
oliwka 21:53, 09 maj 2020

hankaandrus_44 napisał(a)
Elu, na życzenie róża Winchester Catedrale inaczej zwana White Mary. Ona na początku ma różowy pąk, otwiera się na biało, z domieszką bladego różu. Wynika to z krzyżówki, czasami więcej tego różu w niektórych kwiatkach. Ale ja ją bardzo lubię.

Haniu jakoś pierwszy raz słyszę o tej róży, a ma wszystkie cechy, których szukam: kolor kwitnienie i krój. Czy ona jest pełna filiżankowata, tak widze na zdjęciach?jeśli tak to idealnie, będę jej szukać
hankaandrus_44 22:04, 09 maj 2020

Skomponować różankę to trzeba być mistrzem, albo tylko jeden gatunek sadzić, A my na tak niewielkiej przestrzeni chcemy i róże i trawy, i lawendę i inne byliny, a jeszcze drzewa i krzaki. Sporo chciejstw.

No i dobrze, że tak mamy, przynajmniej nie jest nudno. Jak napisałam, trzeba pochodzić po ogrodzie, żeby znaleźć coś do zachwytu w każdym miejscu.

Dziś było uroczyste odpalenie sezonu grillowego u mnie.
A ja w międzyczasie ruszyłam wejściową, rabatę przy bramce, Już tak mi zarosła krokusami, że połowę wywalam, Ale kopać to, to gorzej niż darń, Całości nie ogarnęłam, ale przynajmniej ruszyłam pokłady. Następnym razem przetrzepię cały szajs, i pomyślę co tam posadzić, albo wywalić.
Mam tam 2 miskanty, 1 hortensję polarny miś, wrzosy na brzegu i nachyłki, pod samą szklarnią bez lilak i czarny Eva i pigwowiec, i 2 liliowce. i piwonia zwykła i drzewiasta, i jakieś hosty, i ciemierniki Sporo tego i ogólny chaos.

Hosty to pójdą do doniczek, chociaż nie będą chciały. Piwonie muszą zostać i miskanty, Nie ruszę też bzów i pigwowca. Wiem, jeszcze mam do wywalenia kępę berberysa. Jest ścięty dp ziemi, i zarośnięty tymiankiem, Całość pójdzie precz. No i już jest metr kwadratowy do odzysku. .