Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Kiedy, jak i czym pryskać.... 17:19, 14 lut 2017

Do góry
Mazan napisał(a)
Anbu

Opryski należy wykonywać gdy temperatury nie spadają poniżej zera ze względu na działanie - rozcieńczalnik czyli woda zamarzając unieruchamia substancję czynną, a światło ją rozkłada.
System nawadniania Piotrek 16:55, 14 lut 2017

Do góry
To tylko zastanawiam się nad celowością oddzielnego wątku, bo za chwilę zrobi się tu o wszystkim a o wszystkim to już mamy tutaj sporo wątków. Jak chcesz prowadzić ten wątek?
System nawadniania Piotrek 16:52, 14 lut 2017

Do góry
Koszt studni bardzo drogo. Bardzo. Nam wyszło 220 zł, ale ze wszystkim, pompa, hydrofor, kręgi itd. U ciebie 400zł.

Co to za studniarze?że nie trafili wody od razu?

Ten teren można było dokładniej podlać mniejszymi zraszaczami i w większej ilości, ale biorąc pod uwagę wystawę słoneczną może być. Skwaru tu nie ma, bo na skwarze byłyby zapewne martwe pola.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:47, 14 lut 2017
Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wklejam najpierw nowy artykuł, który wysmarowałam wczoraj z Kreską razem Ona chrapała, ja pisała

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/500-romantyczna-lawka-w-zacisznym-zakatku

Zapraszam do komentowania, szczególnie nowych bywalców Ogrodowiska, żeby wiedzieli że jest też strona główna, a ja będę wiedziała, że nie piszę tego sobie a muzom. A więc komentujcie, szczególnie Ci, którym ostatnio pomagam

Danuś ja właśnie mam temat na tapecie, ławka w planach, wprawdzie już plan tego miejsca zrobiony ale wciskam dodatkowo derenia kousa w nową rabatkę przy ławce. Jeszcze raz dziękuje za inspirację

Gardenarium napisał(a)
Stipa strasznie mnie rozbawiła jako fryzura. Wiało wtedy strasznie, mało głowy nie urwało, co widać. Jak tylko wychyliłam głowę znad samochodu, to włosy stanęły dęba.

Ja najpierw pomyślałam, że przez okno wyglądałaś jadąc autem.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:41, 14 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wklejam najpierw nowy artykuł, który wysmarowałam wczoraj z Kreską razem Ona chrapała, ja pisała

Zapraszam do komentowania, szczególnie nowych bywalców Ogrodowiska, żeby wiedzieli że jest też strona główna, a ja będę wiedziała, że nie piszę tego sobie a muzom. A więc komentujcie, szczególnie Ci, którym ostatnio pomagam

Danusiu nigdy nie piszesz "sobie a muzom". Jesteś źródłem inspiracji dla nas wszystkich. Artykuł o ławeczce bardzo pomocny, mam już z tyłu głowy gdzie ją umieścić na przyszłych rabatach.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:39, 14 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dziękuję za kolejne wpisy "pieskowe", jeśli choć jeden pies znajdzie dzięki temu nowy dom, to będę szczęśliwa. A wiem, że chyba znajdzie bo Rosa pisała Na FB też wkleiłam link do schroniska, może to im pomoże.

A teraz kochani odpowiadam, będę formowała kurę, to serduszko z wystawy, zaciekawiło mnie, ale takiej formy nie mam. Mam kurę i zmierzam jej użyć

Nie pojechałam, stchórzyłam. Ja bym pół schroniska wzięła, wiem jaka jestem. Jako dziecko wszystkie staruszki spod kościoła do domu bym przyprowadziła .
Pojechała córka z menem. Suczka nie zwracała nawet na nich uwagi. Nie reagowała na przywoływania, ciągnęła na spacerze. Jest dominująca a w domu jest już suczka. Szukają dalej .

A kiedy przyjdzie czas na formowanie pieska?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:22, 14 lut 2017

Do góry
Stipa strasznie mnie rozbawiła jako fryzura. Wiało wtedy strasznie, mało głowy nie urwało, co widać. Jak tylko wychyliłam głowę znad samochodu, to włosy stanęły dęba.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:21, 14 lut 2017

Do góry
Dziękuję za kolejne wpisy "pieskowe", jeśli choć jeden pies znajdzie dzięki temu nowy dom, to będę szczęśliwa. A wiem, że chyba znajdzie bo Rosa pisała Na FB też wkleiłam link do schroniska, może to im pomoże.

A teraz kochani odpowiadam, będę formowała kurę, to serduszko z wystawy, zaciekawiło mnie, ale takiej formy nie mam. Mam kurę i zmierzam jej użyć
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:20, 14 lut 2017

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:35, 14 lut 2017

Do góry
Nadmieniam,że awatar pochodzi z zeszłego roku Teraz nie narażam się na takie doznania Ale znalazłam go i pomyślałam żeby zmienić. Niebawem wiosna będzie i zamienię na jakiś cieplejszy Jesień odeszła w niepamięć.

A dla Was serducho Walentynka

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:59, 13 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Sprawić, że gleba zostanie rozluźniona, wzbogacić kompostem, wiercić dziury pod rośliny i sypać kompost. Co prawda korzenie wrosną błyskawicznie, ale to zawsze coś.

Bardzo dziękuję Danusiu będę wiercić dziury, dodam granulowanego obornika (kompostu nie mam) i dobrej ziemi.
Mam jeszcze pytanie czy jest sens na jednej rabacie sadzić kilka różnych roślin okrywowych np. bluszcz i trzmielinę. Można by w ten sposób rabatę trochę urozmaicić, ale czy nie będzie trudniejsza w utrzymaniu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:26, 13 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Awatarek stosowny do pory roku Zmienię, jak przyjdzie odwilż

Danusia niesiona wiatrem, upojona szczęściem
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:25, 13 lut 2017

Do góry
Alicja169 napisał(a)
Danusiu, czy ten projekt ma sens?
Chodzi o fragment przylegający do ogrodu zimowego, długość 3,40 x 1,20 w najwęższym miejscu, i ok. 3m przy schodach po prawej.
Pozostałe miejsca są w miarę ok.
Jak wypełnić miejsce przy różach (żólte), chciałabym aby było zimozielono. Może być mahonia?

Nie, mahonia odpada. Za duża, za cmentarna i w ogóle beee.
Jak wysokie są róże? To już raczej trzmielina Sunspot. Plus czosnki, albo tulipany w niej. Turzyce.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:24, 13 lut 2017

Do góry
maed napisał(a)

Dokładnie chodzi o zieleń między budynkami. Jak widać warunki są kiepskie, bo ze wszystkich stron są budynki, a na dodatek rosną tam potężne drzewa. Pod nimi są ogryzki trawnika, a całość jest otoczona zniszczonym żywopłotem chyba z ligustru.
Najgorzej wyglądają placki gołej ziemi bezpośrednio pod koronami drzew.
Pomyślałam, żeby wyznaczyć wokół pni koła i obsadzić zimozielonymi roślinami zadarniającymi np. trzmieliną, bluszczem czy barwinkiem.
Nie wiem jednak czy to się uda, bo oczywiście ziemia jest bardzo zbita i nie do skopania z uwagi na poprzerastane korzenie drzew.
Co robić?

Edyta

Sprawić, że gleba zostanie rozluźniona, wzbogacić kompostem, wiercić dziury pod rośliny i sypać kompost. Co prawda korzenie wrosną błyskawicznie, ale to zawsze coś.
Zakładanie trawnika na zachwaszczonej, zaniedbanej działce 19:17, 13 lut 2017

Do góry
Powyżej masz odpowiedź, polecam też artykuł

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/298-trawnik-z-siewu-krok-po-kroku

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/300-przygotowanie-gleby-pod-ogrod

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/295-jak-poprawic-zdrowotnosc-gleby-w-ogrodzie
Zakładanie trawnika na zachwaszczonej, zaniedbanej działce 19:13, 13 lut 2017

Do góry
Kalinka napisał(a)
Witam! Chciałabym poprosić bardziej doświadczonych o radę. Kupiliśmy z mężem dom na 16a działce. Planujemy wysiać trawnik, posadzić parę drzewek, krzewów tej wiosny. Teren nie jest równy i zarośnięty chwastami. Gdzieś w połowie marca jak gleba rozmarznie planujemy wziąć się za teren wokół domu.

Na zdjęciach widnieje opinia geotechniczna z trzech mało-średnicowych otworów badawczych. Znawców proszę o interpretację i komentarze: czy gleba jest żyzna czy trzeba ją szczególnie nawozić itd.

Pierwszy raz zabieram się za takie rzeczy i nie za bardzo ogarniam co i jak po kolei. Generalnie planujemy najpierw oczyścić teren z kamieni oraz pozostałości po budowie. Chcemy przekopać ziemię spacjalną maszyną (nie pamiętam nazwy), powyciągać te większe wykopane chwasty widłami. W tracie przekopywania może warto rozrzucić już nawóz, jaki? Jestem świadoma, że powyciąganie widocznych chwastów nie spowoduje ich całkowitego usunięcia. Nie chcemy jednak używać oprysków typu Randup bo po ogrodzie będą biegać dzieci. Trzeba będzie chyba cierpliwie i systematycznie wycinać z korzeniami to co odbije.

Potem teren wyrównać koparką (od razu po przekopaniu ogrodu?) na zasadzie tu sypnąć ziemi, tam sypnąć w zależności gdzie będą doły. I co dalej? Rozrzucić jakiś humus/nawóz/obornik…a potem wysiać trawę, rozgrabić i zwalcować całą ziemię? Proszę o radę, chcemy to zrobić porządnie od początku żeby nie zmagać się co roku z łysymi plackami na trawniku i innymi zmorami.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:07, 13 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Awatarek stosowny do pory roku
Fajny Jesteś niesamowita Danusiu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:06, 13 lut 2017

Do góry
Awatarek stosowny do pory roku Zmienię, jak przyjdzie odwilż
Donica wewnątrz domu w podłodze 18:13, 13 lut 2017

Do góry
Paproci drzewiastych nie sadź, padną zapewne a kosztują kilkaset zł. Szkoda kasy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies