on jako średnie piętro za niski. Może być jako dywan, tylko potrzebujesz go duużo wtedy.
Chyba że go na brzegu, czy gdzieś zamiast którejś sztuki jałowca czy irgi dasz- takie plamy z carexa
Ja akurat lubie trzcinniki, a poza tym ten trzcinnik nie wygląda za bardzo jak trzcinnik.
Jak wejdziesz na strony angielskie, holenderskie to tam jest go dużo.
te tuje sa sadzone dość rzadko- co 2 metry? Może można je zagęścić- niech zrobią taki żywopłot z kul stykających się ze sobą, nawet tłoczących się, wychodzących ciut na boki.
A pod modrzewiami i przed rozplenica hameln, lub hakonechloa. Fajnie by było żeby trawa była pasem , może podwójnym.Potem dywan niski aż do samego podjazdu z niskiego bardzo jałowca- np Prince of Wales. A w jałowcu jeszcze ich troszkę, 'sypniętych' kępkami- wtedy byłoby takie naturalistyczne przejście od traw w dywan.
Można tam jeszcze sypnąć (- tak ze 250 szt) tulipany Tarda, albo Czosnki ostrowskiego
Jałowiec- ciemnozielony- Prince of Wales,jasny- Golden Carpet, albo niebieskawy o takiej leciuteńko wzniesionej formie-Blue Chip.
Zamiast jałowca może być tez dywan z żurawki- bordowej, ale tu musiałabyś dokładnie dowiedzieć się o odmiany znoszące duże słońce ( ja zwykle unikam żurawek na słońce)
I trzecia rzecz jako dywan- irga 'Major'- bardzo fajna.
Cała rabata wysypana żwirem do irgi i jałowca szczególnie.
Ze żwierem ciekawie wyglądaja takie niskie, płożące rośliny nawet jak sie ich nie dosadzi na całą rabatę, zostawi się trochę tego tła= żwiru po brzegach.
wiesz, nie znam tego szarobródka.
jak go oglądam to ten trzcinnik i proso bardziej do mnie przemawiają.
Trzcinnik bo ma duże , jasne wiechy, a proso bo daje takie fajne chmury kwaiatostanów. szczególnie odmiany które wcześnie się przebarwiają- np Rehbarun
Jak jest cień tam to sama nie wiem- coś co by było widoczne, nie za niskie, ale tez samoobsługowe, żeby tam nie było roboty.
Może jakieś spore hosty.
Piękny byłby trzcinnik krótkowłosy, ale nie chcę Cie naciągać- on lubi cień i jest dośc wysoki, ale wolno rosnie. Proso rózgowate, ale tez chyba nie masz go.
super, naprawdę- bardzo.
Z tyłu pod sumakiem nasadź jakąś wysoką/średnią trawę która masz- może miskant chiński, proso rózgowate, molinia arundinacea- spora plamna która załatwi Ci pielenie tam i da tło dla rabaty z przodu
wtawię zdjecie Tom Stuarta Smita bo widac tu efekty o których piszemy- futro z traw, w nich kule 'sypnię te' i kule ciete na 'siedząco'- widać że one one odstają od ziemi , że sa bardziej poduchami:
Jeszssssssss tak to nigdy nie będę mieć ....no ale cuuuudooooo teraz już dokładnie wiem o co chodziło ci z tym sypnięciem......bardzo fajna realizacja .....myślisz że z berberysami też będzie tak fajnie ....no to już zapisałam i realizacja w toku..
ładne by jeszcze były carex Frosted curls, albo carex bronze form, ale nie wiadomo jak z ich zimowaniem, no i drogie są. Wiosną będzie wiadomo jak z nimi, bo u wielu rosną
carex Frosted curls mam sporo, kupiłam u kobietki która mieszka odemnie ze 3km powiedziala, że u niej zimowały bez problemu. Skoro u niej przezimowały w donicach przykryte włókniną na placu to tymbardziej u mnie w gruncie... przynajmniej taką mam nadzieję
Ja miałam Amazon mist, niby prawie to samo co Frosted c i wymarzły. U siostry Frosted przezyły. W tym roku tez mam Frosted Curls, może wytrzymają
U Ciebie te montany chyba lepiej się mają. Moze na cięższych glebach wolą.
Chociaż liczę że po zimie nabiorą rozpędu wszystkie. Do jesieni jedne były ładne inne paskudne