Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:51, 19 lis 2012

Do góry
świetny wybór! Do wysokich donic wysokie , smukłe rosliny wygladają fajnie- nowocześnie i wyraziście.
Super!
A Ty jeszcze biegasz, działasz? Masz parę?
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 20:11, 17 lis 2012

Do góry
marzena napisał(a)
olbrzymia ponad stuletnia magnolia w Parku Królewskim w Pradze

i info o niej...
Fascynujące drzewa... 20:09, 17 lis 2012

Do góry
olbrzymia ponad stuletnia magnolia w Parku Królewskim w Pradze

i info o niej...
Magnolia parasolowata - Magnolia tripetala 18:40, 17 lis 2012

Do góry
Niesamowita historia, magnolia z nasion
Magnolia parasolowata - Magnolia tripetala 18:27, 17 lis 2012

Do góry
Magnolia parasolowata
(Magnolia tripetala)
Duże drzewo, o pokroju stożkowym, dorastające w naszych warunkach do 10 metrów.
Jej cechą charakterystyczną są wyjątkowe dłuże, jasnozielone liście, osiągające do 60 cm długości, które na wierzchołkach rosną parasolowato (nazwa).
Na uwagę zasługują również bardzo duże białe/kremowe kwiatostany o średnicy 25 cm.
Najlepiej czuje się na stanowiskach osłoniętych, półcienistych.
Nie lubi przesadzania, należy rozważnie wybrać jej stałe miejsce.
Glebę preferuje żyzną, lekko kwaśną (można poznać, odpowiedni odczyn po pojawiającej się na jej liściach lekko pomarańczowym błyszczącej poświacie).
Młode egzemplarze na zimę należy okryć. Strefa 6B.

rozwijają się pączki, Tripetala kwitnie od czerwca do początku lipca

charakterystyczny układ lisci

piękne, duże kwiatostany pojawiają się na wierzchołkach pędów

Jesienią liście przebarwiają się na żółto

odsłonę wzbogacają również piękne rubinowe owoce

Moje maleństwo

Szybko rośnie

Według mnie jedna z najpięniejszych magnolii. Zdecydowanie o egzotycznym wygladzie. Rosnąca u mnie roślina została wyhodowana z nasion pobranych z tripetali rosnącej w Wojsławickim arboretum.
I ja podzielę się z Wami moim ogrodem... 23:44, 16 lis 2012

Do góry
Plany na wiosnę w ogrodzie...
Postanowiłem sobie zrobić szkic jakby ewentualnie wyglądała moja rabat przy domu od strony południowej. Aktualnie znajduje się tam Magnolia 'Susan' i jałowce pospolite kolumnowe (zawarte są w projekcie). Na altanie bym widział pnącą się glicynie chińską... w rogu po lewej stronie patrząc na projekt, byłaby podwyższona rabata z cegieł, a w niej ostnice, werbeny, jeżówka, krwawnik, bergenia, trytoma, szałwie i przywrotniki... przy magnolii natomiast, turzyce, hakonechloa, przywrotniki i jeszcze się zastanawiam jakie ewentualne rośliny by jeszcze dodać Zamierzam jeszcze wykonać ścieżki z płyt kamiennych, prowadzące do altany i kominka. Z prawej strony altany myślę jeszcze posadzić róże pnącą i powojnika
Legendę jeszcze dodam jak spiszę wszystko

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:53, 16 lis 2012

Do góry
ewalm napisał(a)

M. przypomniał sobie że jako dzieciak biegał po swoich okolicach ( Warszwa- Stegny, Służew) i że tam były smaczne, wielkie wiśnie. Na wiosnę tam pojechaliśmy i wykopaliśmy sporo odrostów z wiśni które ostały się nad terenami zielonymi przy rzeczce nazywanej w okolicy Smródką ( M. 20 lat temu pływał na niej na styropianie i popijali tę wodę bo super się po niej odbijało benzyną).

Ta woda potrafiła mienić się wszystkimi kolorami tęczy A do której podstawówki chodził? 107, 46 czy 320?

Do tej przy Dominikanach. To chyba 107, tak?
A Ty tez stamtąd?
Biały domek pod lasem 22:52, 16 lis 2012

Do góry
nie, chyba nie skręcaja się jak się spodziewałam. Ale może jeszcze młode, albo coś. A były zielone czy przebarwiały się na złotawo?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 20:24, 16 lis 2012

Do góry
magnolia napisał(a)

M. przypomniał sobie że jako dzieciak biegał po swoich okolicach ( Warszwa- Stegny, Służew) i że tam były smaczne, wielkie wiśnie. Na wiosnę tam pojechaliśmy i wykopaliśmy sporo odrostów z wiśni które ostały się nad terenami zielonymi przy rzeczce nazywanej w okolicy Smródką ( M. 20 lat temu pływał na niej na styropianie i popijali tę wodę bo super się po niej odbijało benzyną).

Ta woda potrafiła mienić się wszystkimi kolorami tęczy A do której podstawówki chodził? 107, 46 czy 320?

kule, kulki i kuleczki...kiedyś będę miała 19:51, 16 lis 2012

Do góry
...ja też zakochałam się w morwch Leny....też mi się marzą.....
Magnolia dobrze radzi...im wyższa tym ładniejsza dla mnie...
Selizo, odpowiedziałam.................w końcu na Twoją prośbę....u mnie na wątku,ale najlepiej będzie jak przyjedziesz i zobaczysz...
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:47, 16 lis 2012

Do góry
co do aparatu- nie wiem czy to dobry wybór, muszę zaufać.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:46, 16 lis 2012

Do góry
jak będziecie jechać do nas, to wysmażę Ci mapkę i traficie.

Tak, mój M. ma masę takich wspomnień, o wiele więcej niż ja i napewno niż nasze dzieci będą miały. Tego te żałuję i czasem pozwalam im na małe, nieodpowiedzialne zachowania ( za co mój M. bardzo mnie krytykuje- zapomniał już że najfajniej się sika z drzewa, a najsmaczniejsza cebula jest z działki u sąsiada)
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:21, 16 lis 2012

Do góry
śliczne zdjęcia. Masz oko dziewczyno.
Ostatnio M. kupił nam aparat, chyba dobry ( nie znam się wcale)- canon eos 550. Ciesze się, i marzę że kiedyś będą mi wychodziły też takie piękne zdjęciaZ tymi wiśniami jest dziwna sprawa- u nas tez nie rodzą, jedynie Sabina wydaje się obiecująca. Rosną jak wściekłe, kwitną a potem 5 owoców na krzyż.

Pytaliśmy sadowników- mówią że teraz nowe odmiany tak mają- całe sady się nie udają, są mało plenne. Co któreś drzewko się sprawdza i że często nie zależy to od odmiany.
Polecał szukac starych wiśni, silnie rosnących, takich co daja odrosty korzeniowe.

M. przypomniał sobie że jako dzieciak biegał po swoich okolicach ( Warszwa- Stegny, Służew) i że tam były smaczne, wielkie wiśnie. Na wiosnę tam pojechaliśmy i wykopaliśmy sporo odrostów z wiśni które ostały się nad terenami zielonymi przy rzeczce nazywanej w okolicy Smródką ( M. 20 lat temu pływał na niej na styropianie i popijali tę wodę bo super się po niej odbijało benzyną). Wszystkie sadzonki się przyjeły, miały ładne liście i 1 drzewko nawet owocowało. Dla nas zostawiamy 2 drzewa, reszta idzie do rodziców i znajomych. Jak coś zostanie, mogę się podzielić
Od biedy moge tez powtórzyć kopanie na d Smródką, ale troche się tego boję, bo spacerowicze patrzyli na nas jakbyśmy zakopywali tam jakiś zwłoki. Spodziewaliśmy się Straży Miejskiej na horyzoncie.
Biały domek pod lasem 21:08, 15 lis 2012

Do góry
Betysiu - ja nie widzę sensu w hodowaniu owoców z chemią - takie kupię bez trudu, więc po co się męczyć. Jeśli hodować, to zdrowe.
Magnolia, miło Cię widzieć w moich skromnych progach Muszę się przyjrzeć mojej trawce, ale to już nie dziś, bo ciemno i mgła okropna.
Agniecha już idę poczytać u Ciebie.
Urszulla ja nie oczekuję idealnych owoców, ale też szkoda mi miejsca, na drzewka, które bez oprysków miałyby nie dać owoców. Jak to jest, że dawniej nikt nie pryskał, nie przycinał, a owoce były.
Ogródek na trzy lata 16:46, 15 lis 2012

Do góry
zajrzałam- podglądam czasami.
Ale tu ciepło i miło.
Musicie mieć wielkie okna na zachód w nowym domu- tu zachody też piękne, tylko rzecz w tym żeby ich nie zasłonić niczym ( choć czasem to nie my, a komin sąsiada czy podobne).

Ogród Leny. 12:34, 15 lis 2012

Do góry
Moja wyobraźnia ruszyła dopiero jak Magnolia czarnym po białym lub zielonym jak kto woli ...
Rób,twórz,zawsze ładnie to robisz i z wyczuciem
Ogród Leny. 09:53, 15 lis 2012

Do góry
chodzi o coś takiego?
Ogród Leny. 09:50, 15 lis 2012

Do góry
Lenko, pomysł brzmi fajnie ie, ale nie wiem czy dobrze go rozumiem. najlepiej narysuj to - rzut z góry. Wtedy będzie klarownie a łatwo będzie zobaczyć proporcje jakie powinny być. Z 'przodu' zdjecia , gdzie jest żwir to podjazd, czy ścieżka ?
Ogród Leny. 07:56, 15 lis 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
ja tez lubię jak takie dominanty nie są na środku, ale nie wszystkim to odpowiada.

pomyślałam, że ciekawiej wygląda jak nie ma takiej symetrii, ale to ogród Lenki więc to jej musi się podobać
Ogród Leny. 07:54, 15 lis 2012

Do góry
ja tez lubię jak takie dominanty nie są na środku, ale nie wszystkim to odpowiada.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies