Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

To będzie zaczarowany ogród 21:09, 20 kwi 2020

Do góry
greglis napisał(a)

A! I pokaż to miejsce z ostatniego lata Jestem bardzo ciekawa
Kosaćce, irysy (Iris) 21:02, 20 kwi 2020

Do góry
Czy możecie pomóc w zidentyfikowaniu gatunków irysów ze zdjęć? To zdjęcia z artykułów Danusi, niestety nie wszystkie gatunki nie były podpisane a te mi szczególnie przypadły do gustu

Tutaj chodzi mi zarówno o syberyjskiego, jak i bródkowego (jasny fiolet, prawie biały z ciemnym środkiem):

Poniżej podobny, ale chyba inny?

W kamiennym kręgu od początku 20:58, 20 kwi 2020

Do góry
W kamiennym kręgu od początku 20:57, 20 kwi 2020

Do góry
Żółta....zaczęłam dzisiaj podlewanie, bo sucho
[/img]

W kamiennym kręgu od początku 20:55, 20 kwi 2020

Do góry
W kamiennym kręgu od początku 20:52, 20 kwi 2020

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
Ania jest kolorowo i tak trzymaj , moje tulipany mizernie a niektóre dostały mrozem po liściach tak jak liliowce i paprocie

Zbyszku, u mnie dopiero się rozkręca
Dzisiaj
Podmiejski ogródek 20:44, 20 kwi 2020

Do góry
Kasiu, zaraz zajrzę, tylko najpierw rzucę bombę u siebie

Albowiem słuchajcie, słuchajcie: wielkie dyskusje sprzed miesiąca nie poszły w zapomnienie i wydały owoc. Jak Iwonka przyjechała po kompost, to zrobiłyśmy jeszcze krótką burzę mózgów i powstał kolejny pomysł: żeby pod świerkiem zrobić podniesione rabaty. Dwustopniowe: wyższe piętro pod samym świerkiem, a niższe - trochę szersze. Byłaby wtedy szansa, że coś urośnie w tej dziurze w samym środku, która mnie strasznie denerwuje.

Rabaty byłyby zrobione z podkładów ogrodowych: dwie warstwy w środku, jedna na zewnątrz.

Do tego pomysłu byłam w końcu przekonana, tylko nie wiedziałam jak sprzedać temat mężowi, który wiecie jakie ma podejście do moich 'wymysłów'.
W końcu zagaiłam i słuchajcie - cud się zdarzył!
Nie dość, że klepnął ten pomysł bez marudzenia, to w dodatku wykopał lilaka, który w realizacji tego pomysłu przeszkadzał (lilak i tak był coraz bardziej duszony przez świerka, więc w ciągu najbliższych paru lat byłby wykopany).
Tego samego dnia! Rano powiedziałam, a wieczorem lilaka nie było!
Żadne pandemie ani kryzysy światowe nie przekonały mnie, że świat się kończy ale TO - tak.

Przygotowałam wstępny rysunek, jakbym to widziała:
Nie mam pod ręką zdjęć. Kto nie pamięta, ten jest proszony cofnąć się o kilka stron, tam gdzie była dyskusja i wrzucałam zdjęcia.
W kamiennym kręgu od początku 20:42, 20 kwi 2020

Do góry
Borbetka napisał(a)
Cudne łany cebulowych! To kolejne pokolenia? Czy wykopujesz i sadzisz na nowo? Ja się bardzo zniechęciłam. Nie wykopywałam z braku czasu i po nich. W tym roku mam jednego żonkila
Borbetko, to są już kolejne pokolenia tulipanów. Wykopuję je corocznie i przechowuję przez lato, a jesienią wsadzam na rabaty, w różnych konfiguracjach
To przykład jak wydlądała rabata z dzbanami na przestrzeni kilku lat.

2016

2017

2018

2019

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:29, 20 kwi 2020

Do góry
Co roku jesienią wypatruję starych odmian narcyzów. Z niewielką trąbką i białymi płatkami. Tylko raz mi się udało na nie trafić. Wsadzone w miejscu, które przechodziło rewolucje nasadzeniową, gdzieś się zapodziały.
Ta odmiana miała więcej szczęścia. Ładnie się mnoży.

Zapach mahonii i tawuł zdominował tę część ogrodu.
Migawki z ogródka 20:20, 20 kwi 2020

Do góry
Pieczone bez foremki, takie fajne bochenki mi wyszły

A tu kwitnące...

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:19, 20 kwi 2020

Do góry
Szafirkowe rzeczki cieszą się dużą popularnością, więc póki ich czas nie przeminie warto je uchwycić w obiektywie.

W słońcu tulipany EE kończą już kwitnienie. W półcieniu jeszcze dają radę błysnąć urodą.

Moja bajka 20:16, 20 kwi 2020

Do góry
Katkak napisał(a)

Pewnie, patrz co się działo wczoraj Kasiuka
Emuś w pachnących świeżością woderach odwala kawał dobrej roboty i jeszcze dobrze się przy tym bawi
ja pracowałam na brzegu, odbierając chociażby wyłowiony muł

Normalnie raj dla wędkarza - wcale mu sie nie dziwię siedzenia w wodzie

Oczko pięknie teraz wygląda, bardzo jet naturalne. Młoda skąd zna takie kung fu? Narzekałaś na wolna wiosnę a tu już tyle kwiecia
Choroby i szkodniki cisów, cis - Taxus 20:16, 20 kwi 2020

Do góry
Załączam zdjęcia, wcześniej nie przeszły.
Pozdrawiam
Tu na razie jest klepisko.... 20:15, 20 kwi 2020

Do góry
I tutaj wrzucam jak ja mysle ze będzie w miarę.

1- rabata ktora zasloni widok od ulicy. Sasiedztwo wscibskie zaglada i kuka ile się da... Innej opcji nie ma dopoki na froncie nie pojawią sie drzewa
2- studnia która chcialam wciagnac w rabatę wzdłuż ścieżki

3- placyk zwirowy w otoczeniu zwiewnych traw i bylin i nie wiem czy lepiej zrobić z paleniskiem czy tylko na lezaczki (?)
4- miejsce wśród traw na hamak
5- domek i piaskownica
6- trampolina wkopana w ziemie. Zastanawiam sie czy nie lepiej zrobic na zamianę z domkiem i piaskownica i wtedy te elementy zrobione wzdluz ogrodzenia (?)
7- ścieżka krawężniki w trawniku

Jeszcze konieczne jest miejsce na basen na czesci dzieciecej
Juka proszę o pomoc 20:14, 20 kwi 2020

Do góry
Załączone zdjęcia, wcześniej nie przeszły.
Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies