Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Tu ma być ogród :) 16:20, 25 sie 2015

Do góry
magdziam napisał(a)
"brzydki" patrzeć nie mogę!

hihi - Twój też się zbierze, dzisiejszy deszczyk na pewno mu dobrze zrobi

Gdybym zrobiła zdjęcie z góry, byłoby widać miejsce, o którym Ci pisałam, a ono też psuje efekt całości.
Tu ma być ogród :) 16:18, 25 sie 2015

Do góry
Mysza napisał(a)

Trawniczek ładniutki, ale Umbrelki w tle super się prezentują

A dziękuję, na razie Umbrelki to młodziaki, ale myślę, że w kolejnych latach będą piękną ozdobą ogrodu.
Tu ma być ogród :) 15:01, 25 sie 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Za to trawnik mam chyba niczego sobie:

Trawniczek ładniutki, ale Umbrelki w tle super się prezentują
Tu ma być ogród :) 14:49, 25 sie 2015

Do góry
AgaeM napisał(a)

Takiej wiedzy nie posiadam. Kępy nie dzieliłam.
Ja nasiona kupowałam w ogrodniczym. Tegoroczne pozbierałam i odpowiem ci za rok )

A to się wymienimy doświadczeniami - też spróbuję jeśli uda mi się zebrać nasiona.

Mam 4 odmiany szałwii i stwierdzam, że najsłabiej kwitnie biała, ale z pozostałymi mogę spróbować, fajnie jest mieć swoje sadzonki.
Tu ma być ogród :) 14:48, 25 sie 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Faktycznie, dawno Cię jakoś nie było u mnie Paulinko, a ja regularnie podglądam Twoje poczynania
Ale to pewnie dlatego, że przez kila tygodni nie pokazywałam prawie swojego ogródka.

Obiecuję poprawę A Ty pokazuj jak najwięcej zdjęć, bo masz cudnie
Tu ma być ogród :) 14:45, 25 sie 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Cenne informacje, to znaczy, że jak pozbieram nasiona z tych swoich to mam szansę wychodować sadzonki, które będą kwitły tak samo jak rośliny macierzyste?
Ja chyba gdzieś czytałam, że najlepiej dzielić kępę.

A na tej odmianie szczególnie by mi zależało, bo ma ładny kolor kwiatów i idealną wysokość.

Takiej wiedzy nie posiadam. Kępy nie dzieliłam.
Ja nasiona kupowałam w ogrodniczym. Tegoroczne pozbierałam i odpowiem ci za rok )
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:38, 25 sie 2015

Do góry
Kasiu, ale krajobraz księżycowy na tym trawniku się pokazał.
Ale pocieszę Cię, on się zregeneruje i jeszcze będzie piękny.
Pamiętasz mój po Yara Mila? Dwa miesiące dochodził do siebie, potem susza mu jeszcze dokuczyła, ale teraz jest już całkiem niezły!
Tu ma być ogród :) 14:35, 25 sie 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)

A jak wyglądał? Bo ja też tego używałem i mi się nie podobało, miał takie plamy innego koloru i takie tam..

No dokładnie, tam gdzie siewnik rozsiał więcej nawozu trawa była żółta i się przerzedziła.

Fotka była tutaj i nie tylko ja miałam taki problem po zastosowaniu tego produktu, na kolejnych stronach była dyskusja na ten temat.
Tyle, że problem najpewniej wynikał ze zbyt słabego rozpuszczenia granulek.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=79
Tu ma być ogród :) 14:25, 25 sie 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Ale uczciwie przyznaję, że był regularnie podlewany - całe szczęście, że pod koniec czerwca wierciliśmy studnię i mieliśmy darmową wodę - to znaczy ona będzie darmowa, jak spłaci się ten odwiert

Poza tym jak ktoś śledził mój wątek to może pamięta jak wyglądał nasz trawnik po Yara Mila - teraz to na szczęście już tylko wspomnienie

A jak wyglądał? Bo ja też tego używałem i mi się nie podobało, miał takie plamy innego koloru i takie tam..
Tu ma być ogród :) 14:20, 25 sie 2015

Do góry
AgaeM napisał(a)
Ja mam tegoroczne szalwie z trzech zrodel. Te kupowane w ogrodniczym kwitna drugi raz ale slabo. Przyciete pod koniec lipca. Te kupione na bazarze prawie calkiem uschly. Nie kwitna wcale. Dbam o nie identycznie.

Piekne sa jedynie te ktore sama wysialam wiosna. Kwitnienie pierwsze od poczatku sierpnia. To dla mnie nauka aby w przyszlym roku wylacznie sama zajela sie szalwiami.

Cenne informacje, to znaczy, że jak pozbieram nasiona z tych swoich to mam szansę wychodować sadzonki, które będą kwitły tak samo jak rośliny macierzyste?
Ja chyba gdzieś czytałam, że najlepiej dzielić kępę.

A na tej odmianie szczególnie by mi zależało, bo ma ładny kolor kwiatów i idealną wysokość.
Tu ma być ogród :) 14:17, 25 sie 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)

Jak ten jest niczego sobie, to mojego nie sposób opisać taki jest suchy

Ale uczciwie przyznaję, że był regularnie podlewany - całe szczęście, że pod koniec czerwca wierciliśmy studnię i mieliśmy darmową wodę - to znaczy ona będzie darmowa, jak spłaci się ten odwiert

Poza tym jak ktoś śledził mój wątek to może pamięta jak wyglądał nasz trawnik po Yara Mila - teraz to na szczęście już tylko wspomnienie
Tu ma być ogród :) 14:14, 25 sie 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Jak ten jest niczego sobie, to mojego nie sposób opisać taki jest suchy
Tu ma być ogród :) 14:13, 25 sie 2015

Do góry
paulina_ns napisał(a)

Piękne masz ogrodzenie, stozki również ) spóźnione ale są GRATULACJE 200, nie wiem czemu Twój wątek ciągle mi umyka. Pozdrawiam.

Faktycznie, dawno Cię jakoś nie było u mnie Paulinko, a ja regularnie podglądam Twoje poczynania
Ale to pewnie dlatego, że przez kila tygodni nie pokazywałam prawie swojego ogródka.
Tu ma być ogród :) 14:10, 25 sie 2015

Do góry
AgaeM napisał(a)
U mnie podobnie. Brak wody i dzialalnosc podziemnych zwierzatek odbiera mi ogrodniczy zapal i ochote na kolejne inwestycje.

Widziałam te zdjęcia z cebulkami.

Mi jakiś czas temu coś wciągnęło "dosłownie" dwa wielkie liliowce.
W jeden dzień zobaczyłam, że jakoś zagłebione są, a obok duża dziura, kupiłam sobie jakieś kapsułki, żeby włożyć w tą dziurę, ale jak przyszłam na drugi dzień to całej rośliny już nie było.
Jeśli kolejna zima będzie łagodna, to nam te zwierze wszystko zeżreją!
Tu ma być ogród :) 14:05, 25 sie 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Stozki super i trawnik tez i stipy tez bo takie młode... A te słupki za cisami są różnej szerokości?

Tak, słupki są różnej szerokości, przęsło między bramą a furtką byłoby zbyt długie, gdybyśmy nie pokombinowali z tymi szerokościami murka.
Ale myślę, że to się jakoś zgubi jak wszystkie rośliny posadzę i one się rozrosną.

Stipa też mi się podoba taka jak teraz - jakieś plusy z późnego sadzenia jednak są, do końca sezonu powinna być ładna.
Tu ma być ogród :) 13:58, 25 sie 2015

Do góry
frezja napisał(a)

to ja już nie wiem,jak to jest z nimi..gdzieś była informacja,że nie lubią nadmiaru wilgoci...jak nisko tniesz,to polecę w deszczu ciachnąć

W deszczu to lepiej niczego nie ciachać, bo łatwiej się choroby grzybowe rozwijają.
Poczekaj aż wszystko dokładnie obeschnie. Generalnie to przycinam, gdzieś na wysokość 5 cm, ale jeśli widzę, że gdzieś wyżej pojawiają się zawiązki kwiatostanów to też je zostawiam.

Te moje szałwie to jakoś super wilgotno nie miały, ale wyraźnie lepsze, te co więcej wody dostawały.
Natomiast na pewno mokro nie lubią mieć przetaczniki, odsuwałam od nich nawet linie kroplującą, bo pojawił się mączniak, wszystkie porażone liście wyrwałam, mocno przycięłam i teraz szykuje się do drugiego kwitnienia.
Czasem słońce czasem deszcz 13:58, 25 sie 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Ja lubię bardzo ten żółty kolor przebarwiających się miłorzębów, ale może faktycznie warto się jeszcze zastanowić nad innym gatunkiem drzewa, a jakiś buk pendula, który z czasem wytworzy fajny parasol?
Jesteś szczęściara jeśli jeszcze żadne wrzosy Ci nie wypadły, ja trochę straciłam przez chorobę grzybową.

O buku nic nie wiem, muszę doczytać pierwsze wrażenie jest takie że to duże drzewo ale nie wiem na pewno
Wrzosy też mi wypadły ale trzy sztuki na ponad setkę to nie dramat, grzyba się boję ale jeszcze nie miałam z nim do czynienia
Tu ma być ogród :) 13:54, 25 sie 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
A tymczasem takie stożki cisowe sobie przywiozłam.
Będą po obu stronach furtki - zrobiłam wstępną przymiarkę.

Piękne masz ogrodzenie, stozki również ) spóźnione ale są GRATULACJE 200, nie wiem czemu Twój wątek ciągle mi umyka. Pozdrawiam.
Tu ma być ogród :) 13:51, 25 sie 2015

Do góry

Tu ma być ogród :) 13:48, 25 sie 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Ja też mam ten sam problem z hortkami
A może byś jednak pokazała jak wyglądają?

PS Piękne stożki kupiłaś

A zresztą, przecież nie o to tu chodzi, żeby koloryzować rzeczywistość.
Jak to w życiu, są ogrodowe sukcesy jak i porażki.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies