Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 14:10, 25 sie 2015

AgaeM napisał(a)
U mnie podobnie. Brak wody i dzialalnosc podziemnych zwierzatek odbiera mi ogrodniczy zapal i ochote na kolejne inwestycje.

Widziałam te zdjęcia z cebulkami.

Mi jakiś czas temu coś wciągnęło "dosłownie" dwa wielkie liliowce.
W jeden dzień zobaczyłam, że jakoś zagłebione są, a obok duża dziura, kupiłam sobie jakieś kapsułki, żeby włożyć w tą dziurę, ale jak przyszłam na drugi dzień to całej rośliny już nie było.
Jeśli kolejna zima będzie łagodna, to nam te zwierze wszystko zeżreją!
AgaeM 14:12, 25 sie 2015

Ja mam tegoroczne szalwie z trzech zrodel. Te kupowane w ogrodniczym kwitna drugi raz ale slabo. Przyciete pod koniec lipca. Te kupione na bazarze prawie calkiem uschly. Nie kwitna wcale. Dbam o nie identycznie.

Piekne sa jedynie te ktore sama wysialam wiosna. Kwitnienie pierwsze od poczatku sierpnia. To dla mnie nauka aby w przyszlym roku wylacznie sama zajela sie szalwiami.
lindsay80 14:13, 25 sie 2015

paulina_ns napisał(a)

Piękne masz ogrodzenie, stozki również ) spóźnione ale są GRATULACJE 200, nie wiem czemu Twój wątek ciągle mi umyka. Pozdrawiam.

Faktycznie, dawno Cię jakoś nie było u mnie Paulinko, a ja regularnie podglądam Twoje poczynania
Ale to pewnie dlatego, że przez kila tygodni nie pokazywałam prawie swojego ogródka.
Karol99 14:14, 25 sie 2015

lindsay80 napisał(a)
Za to trawnik mam chyba niczego sobie:

Jak ten jest niczego sobie, to mojego nie sposób opisać taki jest suchy
lindsay80 14:17, 25 sie 2015

Karol99 napisał(a)

Jak ten jest niczego sobie, to mojego nie sposób opisać taki jest suchy

Ale uczciwie przyznaję, że był regularnie podlewany - całe szczęście, że pod koniec czerwca wierciliśmy studnię i mieliśmy darmową wodę - to znaczy ona będzie darmowa, jak spłaci się ten odwiert

Poza tym jak ktoś śledził mój wątek to może pamięta jak wyglądał nasz trawnik po Yara Mila - teraz to na szczęście już tylko wspomnienie
lindsay80 14:20, 25 sie 2015

AgaeM napisał(a)
Ja mam tegoroczne szalwie z trzech zrodel. Te kupowane w ogrodniczym kwitna drugi raz ale slabo. Przyciete pod koniec lipca. Te kupione na bazarze prawie calkiem uschly. Nie kwitna wcale. Dbam o nie identycznie.

Piekne sa jedynie te ktore sama wysialam wiosna. Kwitnienie pierwsze od poczatku sierpnia. To dla mnie nauka aby w przyszlym roku wylacznie sama zajela sie szalwiami.

Cenne informacje, to znaczy, że jak pozbieram nasiona z tych swoich to mam szansę wychodować sadzonki, które będą kwitły tak samo jak rośliny macierzyste?
Ja chyba gdzieś czytałam, że najlepiej dzielić kępę.

A na tej odmianie szczególnie by mi zależało, bo ma ładny kolor kwiatów i idealną wysokość.
Karol99 14:25, 25 sie 2015

lindsay80 napisał(a)

Ale uczciwie przyznaję, że był regularnie podlewany - całe szczęście, że pod koniec czerwca wierciliśmy studnię i mieliśmy darmową wodę - to znaczy ona będzie darmowa, jak spłaci się ten odwiert

Poza tym jak ktoś śledził mój wątek to może pamięta jak wyglądał nasz trawnik po Yara Mila - teraz to na szczęście już tylko wspomnienie

A jak wyglądał? Bo ja też tego używałem i mi się nie podobało, miał takie plamy innego koloru i takie tam..
lindsay80 14:35, 25 sie 2015

Karol99 napisał(a)

A jak wyglądał? Bo ja też tego używałem i mi się nie podobało, miał takie plamy innego koloru i takie tam..

No dokładnie, tam gdzie siewnik rozsiał więcej nawozu trawa była żółta i się przerzedziła.

Fotka była tutaj i nie tylko ja miałam taki problem po zastosowaniu tego produktu, na kolejnych stronach była dyskusja na ten temat.
Tyle, że problem najpewniej wynikał ze zbyt słabego rozpuszczenia granulek.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=79
AgaeM 14:45, 25 sie 2015

lindsay80 napisał(a)

Cenne informacje, to znaczy, że jak pozbieram nasiona z tych swoich to mam szansę wychodować sadzonki, które będą kwitły tak samo jak rośliny macierzyste?
Ja chyba gdzieś czytałam, że najlepiej dzielić kępę.

A na tej odmianie szczególnie by mi zależało, bo ma ładny kolor kwiatów i idealną wysokość.

Takiej wiedzy nie posiadam. Kępy nie dzieliłam.
Ja nasiona kupowałam w ogrodniczym. Tegoroczne pozbierałam i odpowiem ci za rok )
paulina_ns 14:48, 25 sie 2015

lindsay80 napisał(a)

Faktycznie, dawno Cię jakoś nie było u mnie Paulinko, a ja regularnie podglądam Twoje poczynania
Ale to pewnie dlatego, że przez kila tygodni nie pokazywałam prawie swojego ogródka.

Obiecuję poprawę A Ty pokazuj jak najwięcej zdjęć, bo masz cudnie