Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 13:31, 25 sie 2015

AgaeM napisał(a)
U mnie i stipy i szalwie slabe jakies. Dlugo nas nie bylo, na to zwale mala dorodnosc moich roslin

Ja tam nie zauważam, na Twoich zdjęciach żeby rośliny były marne - ale te upały na pewno odcisnęły piętno w wielu ogródkach.

Ja np. nie pokazuję nawet swoich Limek i Polar Bear'ów bo poprzypalane, wyłożone na ziemi - kupowałam je na początku lata, w szkółkach pewnie stały w strasznym ścisku i dlatego takie wiotkie i wrażliwe, bo akurat one linie kroplującą mają rozłożoną, więc susza ich nie dotknęła.
Liczę, że w przyszłym roku się zrehabilitują. Bo jak widzę, jakie cudaśne pokazują dziewczyny, to aż mnie coś ściska.
ren133 13:37, 25 sie 2015

lindsay80 napisał(a)

Ja tam nie zauważam, na Twoich zdjęciach żeby rośliny były marne - ale te upały na pewno odcisnęły piętno w wielu ogródkach.

Ja np. nie pokazuję nawet swoich Limek i Polar Bear'ów bo poprzypalane, wyłożone na ziemi - kupowałam je na początku lata, w szkółkach pewnie stały w strasznym ścisku i dlatego takie wiotkie i wrażliwe, bo akurat one linie kroplującą mają rozłożoną, więc susza ich nie dotknęła.
Liczę, że w przyszłym roku się zrehabilitują. Bo jak widzę, jakie cudaśne pokazują dziewczyny, to aż mnie coś ściska.

Ja też mam ten sam problem z hortkami
A może byś jednak pokazała jak wyglądają?

PS Piękne stożki kupiłaś
frezja 13:39, 25 sie 2015

lindsay80 napisał(a)

Z moich spostrzeżeń wynika, że dużo lepiej rosną te, która mają sporo wilgoci.
Mam na jednej rabacie 12 szt i te, które są pod dachem, gdzie deszczu spada mniej, a do tego jest drenaż, który wciąga wodę, są znacznie marniejsze.
Także cięcie, chyba jest tutaj drugorzedną sprawą, bo ja wszystkie tnę tak samo.

to ja już nie wiem,jak to jest z nimi..gdzieś była informacja,że nie lubią nadmiaru wilgoci...jak nisko tniesz,to polecę w deszczu ciachnąć
lindsay80 13:48, 25 sie 2015

ren133 napisał(a)

Ja też mam ten sam problem z hortkami
A może byś jednak pokazała jak wyglądają?

PS Piękne stożki kupiłaś

A zresztą, przecież nie o to tu chodzi, żeby koloryzować rzeczywistość.
Jak to w życiu, są ogrodowe sukcesy jak i porażki.

lindsay80 13:51, 25 sie 2015

Za to trawnik mam chyba niczego sobie:

nawigatorka 13:54, 25 sie 2015

Stozki super i trawnik tez i stipy tez bo takie młode... A te słupki za cisami są różnej szerokości?
paulina_ns 13:54, 25 sie 2015

lindsay80 napisał(a)
A tymczasem takie stożki cisowe sobie przywiozłam.
Będą po obu stronach furtki - zrobiłam wstępną przymiarkę.

Piękne masz ogrodzenie, stozki również ) spóźnione ale są GRATULACJE 200, nie wiem czemu Twój wątek ciągle mi umyka. Pozdrawiam.
AgaeM 13:55, 25 sie 2015

U mnie podobnie. Brak wody i dzialalnosc podziemnych zwierzatek odbiera mi ogrodniczy zapal i ochote na kolejne inwestycje.
lindsay80 13:58, 25 sie 2015

frezja napisał(a)

to ja już nie wiem,jak to jest z nimi..gdzieś była informacja,że nie lubią nadmiaru wilgoci...jak nisko tniesz,to polecę w deszczu ciachnąć

W deszczu to lepiej niczego nie ciachać, bo łatwiej się choroby grzybowe rozwijają.
Poczekaj aż wszystko dokładnie obeschnie. Generalnie to przycinam, gdzieś na wysokość 5 cm, ale jeśli widzę, że gdzieś wyżej pojawiają się zawiązki kwiatostanów to też je zostawiam.

Te moje szałwie to jakoś super wilgotno nie miały, ale wyraźnie lepsze, te co więcej wody dostawały.
Natomiast na pewno mokro nie lubią mieć przetaczniki, odsuwałam od nich nawet linie kroplującą, bo pojawił się mączniak, wszystkie porażone liście wyrwałam, mocno przycięłam i teraz szykuje się do drugiego kwitnienia.
lindsay80 14:05, 25 sie 2015

nawigatorka napisał(a)
Stozki super i trawnik tez i stipy tez bo takie młode... A te słupki za cisami są różnej szerokości?

Tak, słupki są różnej szerokości, przęsło między bramą a furtką byłoby zbyt długie, gdybyśmy nie pokombinowali z tymi szerokościami murka.
Ale myślę, że to się jakoś zgubi jak wszystkie rośliny posadzę i one się rozrosną.

Stipa też mi się podoba taka jak teraz - jakieś plusy z późnego sadzenia jednak są, do końca sezonu powinna być ładna.