Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

A miało być tak pięknie.... 18:16, 27 paź 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
myślę że to ma potęgować wrażenie wgłębienia wokół lustra- na stalowym ruszcie czy siatce pnącze będzie jakby głębiej niż na drewnianej ramie. Bardzo dobry trik.
Przynajmniej ja tak interpretuję ten rysunek.
Na siatce czy cienkim stalowym ruszcie pnącze jest bliżej ściany, świetnie to wygląda. Może tak jest tez taniej i łatwiej? Tylko siatka musi być albo sztywna,albo napięta ładnie.

Ja chyba jednak wolę drewno dla roślin jako podporę,jest cieplejsze w zimie.
Przynajmniej ja mam takie wyobrażenie,że stal potęguje zimno.
A mój bluszcz tak się mocno trzyma muru,aż trudno oderwać.Bez podpórek.
Przedtem walczył o miejsce z winobluszczem,teraz kiedy sam króluje na murze,myśle że szybko sie rozrośnie na całej ścianie

Metalowe kontowniki mogą być jako podtrzymanie drewnianej ramy lustra,
Muszę to jeszcze przedyskutować z wykonawcą
A miało być tak pięknie.... 17:51, 26 paź 2012

Do góry
myślę że to ma potęgować wrażenie wgłębienia wokół lustra- na stalowym ruszcie czy siatce pnącze będzie jakby głębiej niż na drewnianej ramie. Bardzo dobry trik.
Przynajmniej ja tak interpretuję ten rysunek.
Na siatce czy cienkim stalowym ruszcie pnącze jest bliżej ściany, świetnie to wygląda. Może tak jest tez taniej i łatwiej? Tylko siatka musi być albo sztywna,albo napięta ładnie.
A miało być tak pięknie.... 16:48, 26 paź 2012

Do góry
Propozycja Ani Monte- bardzo fajna. Szczególnie podoba mi się rama wokół lustra, o które zreszta pisałam wyżej.
Renatko- lepiej wybierz 1 gatunek, będzie lepiej.
Teraz jeszcze możesz sadzić.
A miało być tak pięknie.... 15:47, 25 paź 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
ja nie znam się na różach za bardzo. O nie pytaj np. AnięDS - to specjalista w tej dziedzinie.

A drzewka- może być dereń jadalny, miłorząb, klon ginnala podgatunek tatarski, grusza drobnoowocowa 'Chaticleer', sliwa wiśniowa "Pissardii' czy 'Nigra'

Mam ochotę i na klon i na miłorząb, chętnie bym już teraz je kupiła,tylko czy nie jest za późno.
A miało być tak pięknie.... 22:49, 24 paź 2012

Do góry
ok, rozumiem. Najlepiej w realu popróbować, przy montażu
A miało być tak pięknie.... 22:42, 24 paź 2012

Do góry
najpierw wybierz dzrewko i róże- potem dobierzemy resztę.
Lustro na dół i na prawo?- tego nie rozumiem. Normalnie przyczepione. Jak dasz na dół to perspektywa będzie troszkę dziwna.
A miało być tak pięknie.... 22:26, 24 paź 2012

Do góry
ja nie znam się na różach za bardzo. O nie pytaj np. AnięDS - to specjalista w tej dziedzinie.

A drzewka- może być dereń jadalny, miłorząb, klon ginnala podgatunek tatarski, grusza drobnoowocowa 'Chaticleer', sliwa wiśniowa "Pissardii' czy 'Nigra'
A miało być tak pięknie.... 22:07, 24 paź 2012

Do góry
pamietaj tylko że lustro powinno albo miec ramy z kantówki, najlepiej wystające bardziej niż lustro. A jak bez ram to niech pnacze zachodzi aż na nie, tak żeby zamaskować ramy.
Najlepiej wg mnie żeby zamskowac pnączem- np bluszczem ramy, ale na górze lustra dać jednak kantówkę jako mały okapik- tak powinno być zrobione .
Tuje przesadź.
A róże pnące które masz to są odmiany o wiotkich pędach? Chyba byłoby najlepiej, wtedy by się je przywiązało do podpór jak chcemy.
Z boków, albo z jednego dobrze byłoby posadzić jakieś drzewko, żeby zamaskować troszkę kształt tej budowli, i dodać jeszcze głębi lustru.
A miało być tak pięknie.... 21:05, 24 paź 2012

Do góry
czyli jak?
Może nie jest to zły pomysł.
Pod starą jabłonią 20:25, 24 paź 2012

Do góry
Moniko, na chwilkę ale zaglądam na Ogrodowisko Spotyka mnie tutaj wiele miłych słów. Dziękuje Ci Haniu za piękny wierszyk. Wybacz, nie zdążyłam jeszcze do Ciebie zaglądnąć. Praca zarobkowa, później dom i syn który czeka na obiad, na wszystko nie wystarcza czasu Jeśli decyduję się na komentarz, to najpierw chcę przeczytać cały wątek, a to jednak troszkę trwa.
Ewalm - z ogrodem poczekam do wiosny. Mam już pewne plany, Magnolia mój Anioł od ogrodów podpowiada, co z czym się je . Pisałam już o tym wcześniej, założenie było inne, marzył mi się wiejski ogród, ale realia też są inne. Trawy i iglaki to będzie podstawa ogrodu. Ogród powstał po to, żebym miała gdzie odpoczywać po ciężkiej fizycznej pracy, a narazie cięzko tam pracuje. Na ogród też trzeba mieć czas, a u mnie z czasem bywa ciężko. Jutro jadę sprzątać apartament a później 300m kamienicę. Wrócę około 20 do domu, a uwierz mi po takiej pracy nie chce się ruszać ani ręką ani nogą . Eliza - dziękuje, to miło przeczytać, że kogoś mój blog zainteresował. Dzisiaj na blogu spróbuję opisać co spotkało mnie po powrocie do domu od M. Kto to "M"? - ktoś z Ogrodowiska

W sobotę przesadzę tulipany do donic i do ziemi. Dziękuje Wam jeszcze raz
A miało być tak pięknie.... 19:26, 24 paź 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
przyszła mi na myśl jedna myśl- Twój M. mnie nie polubi. A gdyby tak wziął wiertarkę i przywiercił kilka kantówek poziomo do tej ściany? Tylko na takich kołkach z podkładakami czy na klockach od sciany, żeby między ścianą a kantówką był odstęp, tak ok 2 cm.
Byłoby pięknie i trwale.

A może zamiast nowych kantówek ,przymocuję te kraty które stoją, w poziomie ? Na mijankę .

Pszczelarnia 15:05, 24 paź 2012

Do góry
asc napisał(a)
Magnolia wkracza do akcji.... teraz już podwójnie mus być na bieżąco....

No Będzie sie działo!

Pszczółko, buziam
Pszczelarnia 14:57, 24 paź 2012

Do góry
dzięki za książkę też jestem ciekawa co podpowie Magnolia
Pszczelarnia 12:27, 24 paź 2012

Do góry
Magnolia wkracza do akcji.... teraz już podwójnie mus być na bieżąco....
Pszczelarnia 11:28, 24 paź 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
Ja zacznę jak zwykle, od zadań.
Pszczólko trudno się zorientować w szczegółowej lokalizacji i kształcie rabaty. Machniesz planik? A może już go masz?
i zaznacz plamy gatunkowe.

Zrobi się wieczorem szczegółowo: rysunek i wykaz roślin.
Ania i róże i cała reszta :) 11:00, 24 paź 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
pokażę Wam moją owieczkę- ja je baardzo lubię ( teraz wsadziłam kilka do donic, jako zimową dekorcję- zobaczymy czy się sprawdzą)

Tylko co ok 3 lata warto ja wyjąć i podzielić , bo jak jest stara to dziura jej się robi w środku. Na wiosnę wyczesać ze starych liści, albo nawet ściąć krótko. I najlepiej nie dać jej kwitnąć, ściąć kłosy- wtedy jest ślicznie zielona, nie podsycha. Sadź ją rzadko- co 40 cm, bo inaczej nie widać jakie ma ładne kępy.

Białe to floksy, zapomniałam.
Aniu , generalnie to podwójne rzędy, ale mogą być miejsca gdzie jest grubiej, bardziej operuj plamami niż rzędami.
Kostrzewy ułóż sobie tak żeby było ładnie, może 6szt obok siebie, może 8-9 .
Owies - jak poukładasz, to poprzymierzaj go, czy nie może gdzieś być jako akcent, czy ozdoba. Nawet na brzegu kostrzew, jako kontrast-ale sprawdź czy nie gryzą się faktura, miękkością
( nie zestawiałam nigdy tak)

Ta kostrzewa jest wyższa od sinej?
Bardzo ładnie wygląda.
Wskazówki zapamiętałam, czekam na kostrzewy i na resztę róż, jak przyjdą to zrobię wszystko na raz.
Oby wyszło dobrze .
Pszczelarnia 10:17, 24 paź 2012

Do góry
Ja zacznę jak zwykle, od zadań.
Pszczólko trudno się zorientować w szczegółowej lokalizacji i kształcie rabaty. Machniesz planik? A może już go masz?
i zaznacz plamy gatunkowe.

Pod starą jabłonią 07:29, 24 paź 2012

Do góry
musisz je zadołować, tylko szkoda kurcze, bo się zniszczą w ziemi.
Może warto kupić koszyczki do cebulkowych, to mały koszt , albo wyszperać doniczki plastikowe , odpowiednie rozmiarem do koszy i zrobić jeszcze przesadzanie. Wtedy doniczki/koszyczki do ziemi, a kosze do domku lub chociaż na taras, pod dach. A wczesną wiosną doniczki/koszyczki do koszy.
Kosze z ziemi po zimie będą w kiepskiej kondycji.

Świetnie Ci wychodzi domek z tarasem, bardzo ładnie.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 07:20, 24 paź 2012

Do góry
a Wasz park śliczny
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 07:19, 24 paź 2012

Do góry
zdjęcia piękne, dla mnie zdjęcia to wielkie wyzwanie. Do takiego poziomu nie wiem czy kiedyś dojdę.

Tez gratuluję 300.
I trzymam kciuki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies