Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 22:16, 24 lut 2017

Do góry
Bazanty tez u mnie sa stalymi bywalcami szczegolnie pod karmikami na kompostowniku, tam wyrzucam skorupy z jajek i wszelkiego rodzaju obierki.
W listopadzie bylo duzo polowan, myslałam ze wszystko wybili, a tu zdziwienie jeszcze ptakow wiecej niz w zeszlym roku. Maja gniazda w czerninie trudno dostepne miejsca.
Piekne te amarylisy, z jednej cebuli az tyle kwiatow to jakies GMO.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 22:02, 24 lut 2017

Do góry
Kto ma prad z Konstancina to tragedia. Chmura nadchodzi a oni prad wylaczaja, jakies stare transformatory maja taka dziadowszczyzna. Potrafia codziennie wylaczac.
Ptasi gaj 18:13, 24 lut 2017

Do góry
Wszyscy sie chwala nasionami ja tez kupilam na poczatku lutego, zapomnialam o nich to kwiat lotosu. Poniedzieli zanurzam w wodzie.

bold text
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 11:59, 24 lut 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Agata doszłam do 7 strony przejrzałam wizytówkę, ale ona nie oddaje tego pięknego ogrodu więc na dzisiaj kończę bo trzeba iść spać. Będę jutro dalej oglądała
Te siedem stron - to uczta dla ducha tylko tyle i nic więcej.

Elu miło mi, że się zaczytujesz...zapraszam
Agata doszłam do 440 strony, obejrzałam zdjęcia - pięknie. Ogród bardzo ładny a te widoki żyć nie umierać na str. 122. Róża przepiękna ta New Down... czy to jeden krzak czy więcej.
Powiedz ponieważ nie czytałam wpisów wszystkich tylko te które mnie zainteresowały ze zdjęcia i nie do czytałam ile metrów ma twój ogród. Wydaje się jakby to był duży park. Iglaki, w to wkomponowane klony palmowe i nie tylko - przecudnie.
Widziała zdjęcia w Bole..... z Mariuszem który rozpisuje się na forum o lotosach to on m.in. mnie zaraził nimi. Już kupiłam nasiona muszę posadzić, jest trochę więcej słońca to rozpocznę hodowlę może się uda.
Te oczka masz piękne, podoba mi się ta kępa tataraku w jednym z nich.
Mój ogród ma dopiero tak prawdę mówiąc nie całe 4 lata oczywiście brzozy i tuje były wcześniej posadzone.
Masz pięknie bardzo mi się podoba masz dużo unikatów, ale możesz sobie pozwolić bo u Was jest zawsze cieplej niż u nas w centralnej.

Co do widoków, jako wspomnienie pamiętam, kiedy byliśmy oglądać działkę pod zakup, była mgła i nic nie było widać, a decyzję trzeba było szybko klepnąć

New Down to dwa krzaki, jeden po każdej ze stron na pergoli, wiem, że śmieciuch, ale jak zakwitnie to daje czadu

Nasz ogród ma 28 arów z domem, długi prostokąt i każdy kawałeczek mam już zagospodarowany i obsadzony, trawnik ograniczyłam do max na korzyść rabat
...lotosy planuję mieć razem ze Sylwią i teraz z Tobą...zobaczymy, której się uda

Ogrodów nie da się porównać, nasze oczka nie są niestety doskonałe, ale fajnie, że są, u mnie inne i Ciebie inne, za mamy wspólnie życie szuwarkowe...trochę kolekcjonuję rośliny, ale już dużo mniej, a nowinki zawsze kuszą

Agata to jest magnolia ale nie znam nazwy. Była przesadzana i trochę nie za bardzo kwitnie, bo magnolii się nie przesadza chyba z dużą karpą, bo ma bardzo delikatne korzenie, jak się połamią to potem magnolia musi odchorować. Ma bardzo piękne liście, ale też muszę ją od grzyba pryskać i pomaga, jakbym nie pryskała to czepia się szara pleśń.
Mam jeszcze jedną różową, ale taka pyciunka mała, nie mam ręki do magnolii. Inna sprawa piękne drzewo ale tydzień kwitnie i potem tylko liście, więc nie specjalnie przepadam za nimi.
Z wiosennych krzaków lubię rododendrony i azalie kwitną dosyć długo.

Agatko odnośnie roślin w oczku koło oczka, na pewno mam krwawnicę, tojeść wysoka i rozesłaną, niezapominajki, kaczeńce, wszelkiego rodzaju siny, tataraki, lilie wodne. Mam piękną ciborę wysoką na 1,5 m teraz przechowują ją w domu, pałkę wodną, jeszcze muszę dokupić kilka roślin mam gdzieś zapisane.
Nie wiem czy pisałam będę w tym roku sadziła lotosy już mam nasiona muszę posadzić w wodzie.
Żebym ja to wiedziała, że będę na ogrodowisku to bym porobiła zdjęcia więc trzeba czekać do lata.
Mam zamiar w tym roku porobić pływające donice, mam doniczki ażurowe do tulipanów, styropian do środka i w to wsadzę tojeść płożącą bardzo ładnie wygląda taki wieniec na wodzie.
Jak ja magnolii mogłam nie poznać, teraz to ona mi wygląda na M. Sieboldii...magolii nie da się nie kochać...ja nie przepadam za roślinami z kolcami, ale jak tu berberysów nie kochać

Ciborą mnie zaciekawiłaś i tymi pływajacymi donicami...dokumentuj wszystko i fajnie, że jesteś z nami na ogrodowisku
Ranczo Szmaragdowa Dolina 11:54, 24 lut 2017

Do góry
Sylwia można się upić na samą myśl o balonikach - to taki gryps.

Ale jaki to fajny stan rozluźniający
Miłkowo - sezon 2016-2022 11:53, 24 lut 2017

Do góry
Bierzesz kamerę wiosna-lato filmujesz ogród w tle ptactwo śpiewa. Ranek też ładny jak się budzą.
Ten polobin rzeczywiście maluśka koronka, ale za dwa trzy lata bedzię już w pełni sił witalnych. Powinien w tym roku jeszcze kwitnąć. Posadź na słońcu i daj obornika lub kompostu.
Ptasi gaj 11:51, 24 lut 2017

Do góry
Milka idziesz wiosna przez ogród i filmujesz wszystkie ptaki śpiewają to jest coś.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 11:49, 24 lut 2017

Do góry
Sylwia można się upić na samą myśl o balonikach - to taki gryps.
Ptasi gaj 11:48, 24 lut 2017

Do góry
Milka nazwa watku powstala od treli jakie kazdego roku odbywaja sie na mojej dzialce i kepie drzew obok dzialki. Ptactwo ma tu swietne warunki, cisza spokoj i blogostan. Zawsze maja wode i krzaki, trawa, zboza do okola. W moich tujach powstaje kazdego roku ptasie osiedle. Piekne widoki jak mlodziez uczą sie fruwac.
Spiew ktory od wiosny przez lato sie roznosi jest uczta dla ucha nie odda tego zadna opera swiata.

Mam nagranie ogrodu z trelami ale nie ma mozliwosci wstawienia tego filmiku.
Sa tez i zagrozenia dla mniejszego ptactwa wieksi ich kuzyni jastrzebie.

Mam identycznie, ale nie pomyślałam aby to nagrać, zrobię to teraz
Ptasi gaj 11:46, 24 lut 2017

Do góry
Wiśniowe bardzo dobre. Piękny klar. Można się upić na samą myśl. Miałam kiedyś kilka baloników, teraz robię sporadycznie. Jest lepsze bo swojskie, nie przelewane z konwi do kanwi, robione wg swojej receptury.
Ogród leniwej o. 00:46, 24 lut 2017

Do góry
Witam Sylwio. Następna Ślązaczka spod Rybnika.
Sylwio proszę powiedz ile m2 ma działka podaj wymiary działki i domu w jakiej odległości jest od drogi czy jest na środku działki między lewa i prawą stroną płotu.
Napiszę na pw zobacz.
Rytlogród na 18 stóp -hop siup! 00:34, 24 lut 2017

Do góry
Rytla już chyba byłam na twoim wątku, alez masz fajną tą piwniczkę ten skalniak na tej piwniczce, można zdziałać cuda.
Te dzici to twoje, same chłopaki - oszaleć pewnie można jak wariują.
Powoli będziesz wszystko zrobisz, jak są dzieci to wiesz trzeba im poświęcić więcej czasu a następnie ogród. Chyba, że jesteś w gorącej wodzie kąpana.
Ja dziewczyna jak wlazłam na wiśnię, to do dzisiaj mam ślady, takie są dzieci wszędobylskie.
Pozdrawiam i wytrwania życzę.
Ptasi gaj 00:20, 24 lut 2017

Do góry
Z każdego owocu można zrobić wino byle nie trującego. Mówię z doświadczenia.
Kasia piłaś kiedyś wino z żyta, ryżu, z jabłek przedestylujesz i masz goldwaser. Żebyś ty wiedziała jakie można eksperymenty winne robić. Zbierałaś kiedyś zacier z podłogi bo butla pękła z buzowania. Jak sobie przypomnę to były lata.
W zeszłym roku M posadził trzy krzaki winorośli, jeden krzak miał owoce ciemne jakie dobre sama słodycz. Owoce jeszcze małe bo to młode, ale niebo w gębie.
Róże też mam i chyba nasadzę więcej miedzy płotem a tujami nie sa kłopotliwe.
Ogród Małej Mi 2017 00:03, 24 lut 2017

Do góry
Witam. Nie wiem czy byłam na twoich wątkach, ale zawsze odwiedzam tych, którzy dopiero co rozpoczynają swoje życie na ogrodowisku.
Jak spojrzałam, a ty masz taki wypasiony ogród, zobaczyłam wizytówkę to się za głowę złapałam taki piękny ogród, przestrzeń, wszystko na swoim miejscu kompozycja, kwiaty dobrane niby taki misz masz ale jaki elegancki.
Perspektywa daje odczucie ogrodu dużego - ile masz metrów/
Piękny skalniak to co mnie najbardziej interesuje, juz zagospodarowany pełen kwiatów skalnych i nie tylko.
Bardzo ładnie naprawdę nie kadzę.
Ogród do odnowy 19:37, 23 lut 2017

Do góry
Gosiu bylam na tej stronie to Dawidy. Te prymulki po 1 zl to,dla,hurtownikow a nke w detalu. Przy Dawidach jest sklep i nigdy nie widzialam takich cen.
Ptasi gaj 19:19, 23 lut 2017

Do góry
Dzisiaj na dworze juz cieplej, ale wiatr huraganowy. Teraz pada, temperatura 7 na plusie. Woda opada, jestem zaskoczona jak szybko, za to male rzeczki przybieraja i wylewaja.
Ogród nowoczesny w pradolinie Warty 00:57, 23 lut 2017

Do góry
Jestem na 6 stronie twojego watku i patrze na ta skarpe,az sie dziwie, ze nie zrobilas tej skarpy na zasadzie tarasow. Trzy tarasy, kazdy tara mozna bylo zabezpieczyc palami drewnianymi i obic drewnem z ktorego robisz taras. Trzeba zrobic wtedy rynienki i odwodnienie. Poniewaz jest to strona poludniowa nasadzenia zrobic z roslin (hyzop, lawenda, kocimietka biala i niebieska, berberysy rozne kolory, tawuly ktore masz.
Nie powinnas sie tak trzymac tej nowoczesnosci aby nie przesadzic. Zawsze musi byc jakis kontrast.
O ile dobrze widze jest tam murek oporowy przesun skarpe az do murku a kamienie otoczaki po ukladaj na tarasy.
Nie boj sie roz, roslin kwit acych. Masz duzo lupka wiec trzeba szarosc czyms rozswietlic.
Chcialas porad wiec napisalam tak ja bym widziala tą skarpe, ale to ty jestes decydentem.
Poza tym dom ladny, pokaz go jak wykonczony z zewnatrz bo to tez wazne w aranzacji ogrodu.
Pozdrawiam
Ogród nowoczesny w pradolinie Warty 00:39, 23 lut 2017

Do góry
Jestem i witam.
Ogrodowe kreacje 21:17, 22 lut 2017

Do góry
Dobrze jest lawende wysiac na zime i wschodzi na wiosne.
Anna i Ogród 21:13, 22 lut 2017

Do góry
Aniu o jakiej scianie piszecie na watku twoim nie moge sie doczytac, moze ja tez bede chciala.

O ścianie wodnej takiej jak ma Madżenka, Ola i teraz Renia sobie robi.
Mój eM przyuważył jak przeglądałam takie ściany w weekend i spodobała mu się na tyle że postanowił taką zrobić.
No i teraz szperam w necie i podpytuję dziewczyny co i jak.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies