Bazanty tez u mnie sa stalymi bywalcami szczegolnie pod karmikami na kompostowniku, tam wyrzucam skorupy z jajek i wszelkiego rodzaju obierki.
W listopadzie bylo duzo polowan, myslałam ze wszystko wybili, a tu zdziwienie jeszcze ptakow wiecej niz w zeszlym roku. Maja gniazda w czerninie trudno dostepne miejsca.
Piekne te amarylisy, z jednej cebuli az tyle kwiatow to jakies GMO.
Kto ma prad z Konstancina to tragedia. Chmura nadchodzi a oni prad wylaczaja, jakies stare transformatory maja taka dziadowszczyzna. Potrafia codziennie wylaczac.
Co do widoków, jako wspomnienie pamiętam, kiedy byliśmy oglądać działkę pod zakup, była mgła i nic nie było widać, a decyzję trzeba było szybko klepnąć
New Down to dwa krzaki, jeden po każdej ze stron na pergoli, wiem, że śmieciuch, ale jak zakwitnie to daje czadu
Nasz ogród ma 28 arów z domem, długi prostokąt i każdy kawałeczek mam już zagospodarowany i obsadzony, trawnik ograniczyłam do max na korzyść rabat
...lotosy planuję mieć razem ze Sylwią i teraz z Tobą...zobaczymy, której się uda
Ogrodów nie da się porównać, nasze oczka nie są niestety doskonałe, ale fajnie, że są, u mnie inne i Ciebie inne, za mamy wspólnie życie szuwarkowe...trochę kolekcjonuję rośliny, ale już dużo mniej, a nowinki zawsze kuszą
Bierzesz kamerę wiosna-lato filmujesz ogród w tle ptactwo śpiewa. Ranek też ładny jak się budzą.
Ten polobin rzeczywiście maluśka koronka, ale za dwa trzy lata bedzię już w pełni sił witalnych. Powinien w tym roku jeszcze kwitnąć. Posadź na słońcu i daj obornika lub kompostu.
Wiśniowe bardzo dobre. Piękny klar. Można się upić na samą myśl. Miałam kiedyś kilka baloników, teraz robię sporadycznie. Jest lepsze bo swojskie, nie przelewane z konwi do kanwi, robione wg swojej receptury.
Witam Sylwio. Następna Ślązaczka spod Rybnika.
Sylwio proszę powiedz ile m2 ma działka podaj wymiary działki i domu w jakiej odległości jest od drogi czy jest na środku działki między lewa i prawą stroną płotu.
Napiszę na pw zobacz.
Rytla już chyba byłam na twoim wątku, alez masz fajną tą piwniczkę ten skalniak na tej piwniczce, można zdziałać cuda.
Te dzici to twoje, same chłopaki - oszaleć pewnie można jak wariują.
Powoli będziesz wszystko zrobisz, jak są dzieci to wiesz trzeba im poświęcić więcej czasu a następnie ogród. Chyba, że jesteś w gorącej wodzie kąpana.
Ja dziewczyna jak wlazłam na wiśnię, to do dzisiaj mam ślady, takie są dzieci wszędobylskie.
Pozdrawiam i wytrwania życzę.
Z każdego owocu można zrobić wino byle nie trującego. Mówię z doświadczenia.
Kasia piłaś kiedyś wino z żyta, ryżu, z jabłek przedestylujesz i masz goldwaser. Żebyś ty wiedziała jakie można eksperymenty winne robić. Zbierałaś kiedyś zacier z podłogi bo butla pękła z buzowania. Jak sobie przypomnę to były lata.
W zeszłym roku M posadził trzy krzaki winorośli, jeden krzak miał owoce ciemne jakie dobre sama słodycz. Owoce jeszcze małe bo to młode, ale niebo w gębie.
Róże też mam i chyba nasadzę więcej miedzy płotem a tujami nie sa kłopotliwe.
Witam. Nie wiem czy byłam na twoich wątkach, ale zawsze odwiedzam tych, którzy dopiero co rozpoczynają swoje życie na ogrodowisku.
Jak spojrzałam, a ty masz taki wypasiony ogród, zobaczyłam wizytówkę to się za głowę złapałam taki piękny ogród, przestrzeń, wszystko na swoim miejscu kompozycja, kwiaty dobrane niby taki misz masz ale jaki elegancki.
Perspektywa daje odczucie ogrodu dużego - ile masz metrów/
Piękny skalniak to co mnie najbardziej interesuje, juz zagospodarowany pełen kwiatów skalnych i nie tylko.
Bardzo ładnie naprawdę nie kadzę.
Gosiu bylam na tej stronie to Dawidy. Te prymulki po 1 zl to,dla,hurtownikow a nke w detalu. Przy Dawidach jest sklep i nigdy nie widzialam takich cen.
Dzisiaj na dworze juz cieplej, ale wiatr huraganowy. Teraz pada, temperatura 7 na plusie. Woda opada, jestem zaskoczona jak szybko, za to male rzeczki przybieraja i wylewaja.
Jestem na 6 stronie twojego watku i patrze na ta skarpe,az sie dziwie, ze nie zrobilas tej skarpy na zasadzie tarasow. Trzy tarasy, kazdy tara mozna bylo zabezpieczyc palami drewnianymi i obic drewnem z ktorego robisz taras. Trzeba zrobic wtedy rynienki i odwodnienie. Poniewaz jest to strona poludniowa nasadzenia zrobic z roslin (hyzop, lawenda, kocimietka biala i niebieska, berberysy rozne kolory, tawuly ktore masz.
Nie powinnas sie tak trzymac tej nowoczesnosci aby nie przesadzic. Zawsze musi byc jakis kontrast.
O ile dobrze widze jest tam murek oporowy przesun skarpe az do murku a kamienie otoczaki po ukladaj na tarasy.
Nie boj sie roz, roslin kwit acych. Masz duzo lupka wiec trzeba szarosc czyms rozswietlic.
Chcialas porad wiec napisalam tak ja bym widziala tą skarpe, ale to ty jestes decydentem.
Poza tym dom ladny, pokaz go jak wykonczony z zewnatrz bo to tez wazne w aranzacji ogrodu.
Pozdrawiam
O ścianie wodnej takiej jak ma Madżenka, Ola i teraz Renia sobie robi.
Mój eM przyuważył jak przeglądałam takie ściany w weekend i spodobała mu się na tyle że postanowił taką zrobić.
No i teraz szperam w necie i podpytuję dziewczyny co i jak.