Dziękuję za rady i odwiedziny. Jesteśmy jakby zawieszeni w codzienności ale czas i tak pędzi. Nie nadążam za niczym w związku z naszą nową organizacją życia zawodowego i rodzinnego.
Pewne rzeczy w kalendarzu są niezmienne, przyroda się budzi i nastają Święta.
Wszystkie musi być gęsto mam całą doniczkę cebulek
Po prostu je wyciągam na jesieni z doniczką , zostawiam w piwnicy i na wiosnę idą znów do ziemi, czasem w doniczce, czasem bez, bez żadnego rozdzielania, bo małe są.
Mam takiej wielkości doniczkę, co mogę w niej posadzić? Mam cebulki szczawik deppei- będzie pasował? Średnica to 40 cm, ilesztuk cebulek posadzić do niej? Że 3?
Pierwiosnki w ogrodzie teraz są w modzie!
Z ogonkami czy też bez, świetnie wyglądają!
Najlepiej rosną przy wodzie. Ale i zawilce im się nie poddają. Czuję się jak w gaju.
A szafirki? Mnie się podobają.
Witam Wszystkich.
Jest to mój pierwszy post tutaj wiec proszę o wyrozumiałość
Wczoraj poddałem mój trawnik wertykulacja (pionowo i poziomo) ponieważ chce zregenerować koj trawnik który niestety za ładnie nigdy nie wyglądał ;(w tamtym roku scinalem trawnik bez kosza bo ktoś mądry powiedział mi żebym tak robił bo zrobi się naturalny nawóz...... no i niestety zrobił się taki filc, ze nawet po tej wertykulacji nie zszedł a trawy już całkiem nie ma ;( Dodam, ze trawnik ma drugi rok i jest w miejscu nasłonecznionym. Podam kilka zdjęć podgladowych mojego trawnika przed i po. Pozdrawiam i proszę o pomoc ;( to jest zdjęcie po skoszeniu trawy a następne wstawię po wertykulacji
ponieważ u mnie totalna rozpierducha, byliny dzielone, wszędzie przekopane i nie ma nic do pokazania zostawiam wiosenne kwiatuszki z rabatki którą rewolucja ominęła
rabaty przekopane obsadzone, tym co miałam na resztę zamówionych roślin trzeba poczekać , na drzewa też - bo sytuacja jest jaka jest co również finansowo się na nas odbiło ale co tam byle zdrowie było
Witajcie
Potrzebuję Waszej pomocy. Chciałabym przerobić zakątek, na który spoglądam codziennie przez okno w kuchni. Moje przemyślenia naniosłam na zdjęcia, ale mam wątpliwości i już sama nie wiem czy idę właściwym tropem. Jako główny punkt wstawiłam wiśnię umbraculifera, która ma choć częściowo zasłonić widoki (czy szczepiona na wysokości 2m będzie odpowiednia). Ekran z cisa Hilli - czy da się prowadzić tak, by nie przekraczał 40-50 cm szerokości? Stożek i kule z cisa, podsadzone żurawkami i konwalnikiem. Nie wiem czym podsadzić wiśnię i co w samym rogu - hortensję jedną? Nie za dużo tego cisa tutaj? Będę wdzięczna za wszelkie sugestie, pomóżcie proszę.
Forsycje szaleją na rabatach.
Kora kupiona i trzeba rozsypać jak co roku. Wertykulacja trawnika za nami, liliowce i kocimiętki wsadzone. Czyli coś tam działamy. Jest makabrycznie sucho więc czekam na deszcz. W lesie strumień, który zwykle wartko płynął o tej porze roku teraz jest ledwie widoczny. W obecnej sytuacji pracuję z małymi dziećmi z domu więc ogród poraz kolejny przynosi ukojenie i wytchnienie.