O matko,Ania
Obchodzę go z każdej strony i wracam do kompa. Przecież to taki stres jak przestać być dziewicą
Chyba, że teraz to jest inaczej
Idę dalej go zaklinać. Gałązki pionowe ma blisko siebie. Będzie go chyba potem poodginać ...
Pewnie, że się nie gniewam. Zobaczyłam, że akurat walczysz z tym samym tematem, więc przybiegłam. Mam nadzieję, że cokolwiek pomogłam. Ja tam dalej nad moim dumam.
MAD, dziękuję za inspirację, dla mnie akurat w dobrym momencie. Cieszę się, że zajrzałaś do mnie. Mam nadzieję, że za skopiowanie posta się nie gniewasz?
Iwonko ja mam jeden stożek i koło niego dwie kulki.
Teraz w drugiej częsci ogrodu, na łezce tez tak będę powtarzać. Choć to będzie stożek plus dwie nieokreślone figury, bo kulki tez chcę sama z cisów formować. Zresztą z małych sadzonek bukszpanów w zeszłym roku cięłam kulki i w tym, juz fajne się robią
Ja bym nie robiła z niego pojedynczej kuli na 3 nogach bo to będzie wyglądało dziwnie. Raczej poszłabym w 3 poduchy na różnych wysokościach. Ale to ja. Ja lubie poduchy. Lubię wyzwania i libie bawić sie w formowanie. Chodź do mnie i sama zobacz jak "skrzywdziłam" ostatnio zdobyczny krzaczor bukszpana. I jak wyglądają takie, którymi bawię się już od nastu lat.
Ja robię tak, że wycinam najpierw wszystkie drobniutkie gałązki i zostawiam same grube. Wtedy lepiej ocenić gdzie zrobić poduchę/kulę. Potem decyzja odnoście miejsca, wysokości chapnięcia poszczególnych gałęzi i formowanie kulek. Spokojnie możesz chapnąć gałąź do łysego. Tak i tak odbije na końcu gałęzi. Znając bukszpany to odbije po całości.
Polinko, to tylko na transport M w donicę wcisnął, więc dziś muszę go koniecznie wysadzić, potrzebuję szybkiej decyzji. Idę przygotować mu miejsce, a ciąć go mogę później, jak będzie posadzony. W donicy jest w glinie i jest podlany.
Z dalszej perspektywy brakuje tam pionu, wszystko jest płaskie. Na dodatek wygoliłam przy płocie stary berberys, zanim ruszy, też czegoś brakuje. Wokół koła posadziłam bukszpan na powtórzenie obwódki. W tej chwili rośnie na rabacie sedum i żurawki. Sedum dam na inną rabatę, a żurawki zrobią tło w nogach. Co myślicie?
Mad, poleciałam zrobić fotki jeszcze raz. Chyba jesteś najbliższa prawdy, a ja nigdy tego nie robiłam, buuuuuu
Wklejam różne ujęcia tego bukszpanu, on jest większy, niż płot:
Widok ogólny:
Dół z bliska, odchyliłam trochę gałązki, aby zobaczyć przewodnik. Są trzy główne.
I myślałam, żeby dać go tutaj, a w nogi dosadzić 3 kulki.
Reniu, to jest na rabacie, jeśli o te linki chodzi. Czy może podejrzałaś co innego na pincie? Chciałabym uzyskać podobny efekt, tylko zdjęcia czasem przekłamują i ja użyłam ciut innych roślin. Doszły np. żółte róże. Inny miskant, poczekam, aż się wszystko rozrośnie