Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 15:16, 11 maj 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

O matko,Ania
Obchodzę go z każdej strony i wracam do kompa. Przecież to taki stres jak przestać być dziewicą
Chyba, że teraz to jest inaczej
Idę dalej go zaklinać. Gałązki pionowe ma blisko siebie. Będzie go chyba potem poodginać ...

Wytnij najpierw wszystkie cieniuteńkie gałązki odchodzące od pieńków głównych. Trochę Ci się prześwietli. Wrzuć zdjęcie. Może coś się doradzi.
Ogródek Iwony 15:15, 11 maj 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Głos na niwaki .. ma kilka fajnych pieńków.. a stożek to możesz kiedy kupić, a niwaki już nie .

O matko,Ania
Obchodzę go z każdej strony i wracam do kompa. Przecież to taki stres jak przestać być dziewicą
Chyba, że teraz to jest inaczej
Idę dalej go zaklinać. Gałązki pionowe ma blisko siebie. Będzie go chyba potem poodginać ...
Ogródek Iwony 14:42, 11 maj 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Wielkie dzięki, dobra kobieto, zajrzałam, zobaczyłam, idę do mojego bukszpana

Powodzenia, czekam z niecierpliwością na rezultat golenia.
To tu... 14:40, 11 maj 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
MAD, dziękuję za inspirację, dla mnie akurat w dobrym momencie. Cieszę się, że zajrzałaś do mnie. Mam nadzieję, że za skopiowanie posta się nie gniewasz?

Pewnie, że się nie gniewam. Zobaczyłam, że akurat walczysz z tym samym tematem, więc przybiegłam. Mam nadzieję, że cokolwiek pomogłam. Ja tam dalej nad moim dumam.
Ogródek Iwony 14:36, 11 maj 2015

Do góry
Wielkie dzięki, dobra kobieto, zajrzałam, zobaczyłam, idę do mojego bukszpana
To tu... 14:35, 11 maj 2015

Do góry
MAD, dziękuję za inspirację, dla mnie akurat w dobrym momencie. Cieszę się, że zajrzałaś do mnie. Mam nadzieję, że za skopiowanie posta się nie gniewasz?
Ogródek Iwony 14:33, 11 maj 2015

Do góry
bdan napisał(a)

Iwonko ja mam jeden stożek i koło niego dwie kulki.
Teraz w drugiej częsci ogrodu, na łezce tez tak będę powtarzać. Choć to będzie stożek plus dwie nieokreślone figury, bo kulki tez chcę sama z cisów formować. Zresztą z małych sadzonek bukszpanów w zeszłym roku cięłam kulki i w tym, juz fajne się robią

Danusiu, ja też z małych sadzonek robię kulki, a raczej mam zamiar. Pokażesz swoje ? Razem z tym stożkiem proszę .
Ogródek Iwony 14:32, 11 maj 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
też tak myślę!

Dziękuję za głos Ana.
Ogródek Iwony 14:31, 11 maj 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Podejrzałam ciut więcej

Reniu, a co ci się spodobało? Możesz zalinkować
Ogródek Iwony 14:30, 11 maj 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
jestem za wersją MAD
jak nie 3 poduchy na różnych wysokościach to więcej tych kulek lub spodków

O, było mi trzeba Małgoś twojego głosu rozsądku.
Zatem ze stożka nici, z kulki nie bardzo, niwaki może być.
Wklejam jeszcze od MAD jej bonzaje:
MAD napisał(a)

...Pokazywałam te stare ale chętnie się pochwalę raz jeszcze. One były kształtowane przeze mnie od wielu lat. Ponad 10 na pewno. Jak nie 15. Było warto moim zdaniem. A ten nowy szarakuł to gwiazda w porównaniu z tym jak wyglądały kiedyś te dwa.

Zmieniłam mu też miejsce żeby miał od kogo czerpać dobre wzorce... Tam trochę rzuca się w oczy.

Ogródek Iwony 14:24, 11 maj 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Mad, utknełam u ciebie na dobre, rabata rozkopana, czeka na bukszpana, a ja filmik, co Madżenka wkleiła oglądam:
https://www.youtube.com/watch?v=iktsIBZRQec&app=desktop

Filmik fajny. Tylko, że ja nie lubię takich małych kuleczek. Dla mnie ten okaz ma tego za dużo i za małe.
Ogródek Iwony 14:23, 11 maj 2015

Do góry
Wklejam od MAD, żeby nie umknęło.
MAD napisał(a)
Ochłonęłam trochę, ... mogę Wam zdać relację z bukszpanowej akcji.

Rósł sobie pewien nieborak w przydomowym ogródku moich Rodziców. Rósł długo. Bardzo długo. Pamiętam jak jako dziecko obcinałam z małego krzaczka gałązki do święconki...

Rodzice się przeprowadzili, krzak został. Dzisiaj wrócił "do domu". Do mnie. Zobaczymy jak silną ma wolę walki. Przyjechał niestety z niewielką bryłą korzeniową ale może da radę.

Okazanie po przytaszczeniu. Możecie wierzyć lub nie ale za krzaczorem stoi dorosły mężczyzna.

Potem szukanie na szybko miejsca. Nie wiem czy miejsce trafione. Pewnie nie. Będę się tym martwiła jak krzaczor przeżyje.

Potem nastąpiło ostre cięcie bo na nic innego poza bonsaiem się nie nadawał. Ciekawe ile lat mu zajmie dojście do wyglądu zbliżonego do pozostałych 2 ogrodowych bonsaiów...

Muszę na spokojnie zastanowić się, które chmurki odgiąć, a które usunąć. Jest ich zdecydowanie za dużo ale na wariata wolałam nie wycinać...

Szkaradek mój...
Ogródek Iwony 14:22, 11 maj 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Danusiu, pojedynczy stożek nie ma racji bytu. Musiałabym zaplanować miejsce na 3 stożki i pomyśleć o reszcie
Do kulki na pniu zawsze można dosadzić kulki. Nie miała baba kłopotu, poprosiła o bukszpana

Iwonko ja mam jeden stożek i koło niego dwie kulki.
Teraz w drugiej częsci ogrodu, na łezce tez tak będę powtarzać. Choć to będzie stożek plus dwie nieokreślone figury, bo kulki tez chcę sama z cisów formować. Zresztą z małych sadzonek bukszpanów w zeszłym roku cięłam kulki i w tym, juz fajne się robią
Ogródek Iwony 14:19, 11 maj 2015

Do góry
MAD napisał(a)

Ja bym nie robiła z niego pojedynczej kuli na 3 nogach bo to będzie wyglądało dziwnie. Raczej poszłabym w 3 poduchy na różnych wysokościach. Ale to ja. Ja lubie poduchy. Lubię wyzwania i libie bawić sie w formowanie. Chodź do mnie i sama zobacz jak "skrzywdziłam" ostatnio zdobyczny krzaczor bukszpana. I jak wyglądają takie, którymi bawię się już od nastu lat.

Ja robię tak, że wycinam najpierw wszystkie drobniutkie gałązki i zostawiam same grube. Wtedy lepiej ocenić gdzie zrobić poduchę/kulę. Potem decyzja odnoście miejsca, wysokości chapnięcia poszczególnych gałęzi i formowanie kulek. Spokojnie możesz chapnąć gałąź do łysego. Tak i tak odbije na końcu gałęzi. Znając bukszpany to odbije po całości.

Mad, utknełam u ciebie na dobre, rabata rozkopana, czeka na bukszpana, a ja filmik, co Madżenka wkleiła oglądam:
https://www.youtube.com/watch?v=iktsIBZRQec&app=desktop
A tu u MAD zaczyna się akcja formowania niwaki, na kilku stronach dalej też :
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4551-to-tu?page=123
Ogródek Iwony 14:12, 11 maj 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Reniu, to jest na rabacie, jeśli o te linki chodzi. Czy może podejrzałaś co innego na pincie? Chciałabym uzyskać podobny efekt, tylko zdjęcia czasem przekłamują i ja użyłam ciut innych roślin. Doszły np. żółte róże. Inny miskant, poczekam, aż się wszystko rozrośnie

Podejrzałam ciut więcej
Ogródek Iwony 13:36, 11 maj 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Mad, poleciałam zrobić fotki jeszcze raz. Chyba jesteś najbliższa prawdy, a ja nigdy tego nie robiłam, buuuuuu

Dół z bliska, odchyliłam trochę gałązki, aby zobaczyć przewodnik. Są trzy główne.

I myślałam, żeby dać go tutaj, a w nogi dosadzić 3 kulki.

Ja bym nie robiła z niego pojedynczej kuli na 3 nogach bo to będzie wyglądało dziwnie. Raczej poszłabym w 3 poduchy na różnych wysokościach. Ale to ja. Ja lubie poduchy. Lubię wyzwania i libie bawić sie w formowanie. Chodź do mnie i sama zobacz jak "skrzywdziłam" ostatnio zdobyczny krzaczor bukszpana. I jak wyglądają takie, którymi bawię się już od nastu lat.

Ja robię tak, że wycinam najpierw wszystkie drobniutkie gałązki i zostawiam same grube. Wtedy lepiej ocenić gdzie zrobić poduchę/kulę. Potem decyzja odnoście miejsca, wysokości chapnięcia poszczególnych gałęzi i formowanie kulek. Spokojnie możesz chapnąć gałąź do łysego. Tak i tak odbije na końcu gałęzi. Znając bukszpany to odbije po całości.
Ogródek Iwony 13:32, 11 maj 2015

Do góry
Polinko, to tylko na transport M w donicę wcisnął, więc dziś muszę go koniecznie wysadzić, potrzebuję szybkiej decyzji. Idę przygotować mu miejsce, a ciąć go mogę później, jak będzie posadzony. W donicy jest w glinie i jest podlany.
Ogródek Iwony 13:28, 11 maj 2015

Do góry
Z dalszej perspektywy brakuje tam pionu, wszystko jest płaskie. Na dodatek wygoliłam przy płocie stary berberys, zanim ruszy, też czegoś brakuje. Wokół koła posadziłam bukszpan na powtórzenie obwódki. W tej chwili rośnie na rabacie sedum i żurawki. Sedum dam na inną rabatę, a żurawki zrobią tło w nogach. Co myślicie?
Ogródek Iwony 13:22, 11 maj 2015

Do góry
MAD napisał(a)

Sprawdź dokładnie jaki ma pieniek. Wtedy łatwiej będzie podjąc decyzję. Niwaki?

Mad, poleciałam zrobić fotki jeszcze raz. Chyba jesteś najbliższa prawdy, a ja nigdy tego nie robiłam, buuuuuu
Wklejam różne ujęcia tego bukszpanu, on jest większy, niż płot:
Widok ogólny:

Dół z bliska, odchyliłam trochę gałązki, aby zobaczyć przewodnik. Są trzy główne.

I myślałam, żeby dać go tutaj, a w nogi dosadzić 3 kulki.

Ogródek Iwony 13:15, 11 maj 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Iwonko
Masz śliczną inspirację z donicami ... podejrzałam sobie Planujesz coś takiego u siebie?

Reniu, to jest na rabacie, jeśli o te linki chodzi. Czy może podejrzałaś co innego na pincie? Chciałabym uzyskać podobny efekt, tylko zdjęcia czasem przekłamują i ja użyłam ciut innych roślin. Doszły np. żółte róże. Inny miskant, poczekam, aż się wszystko rozrośnie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies