Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

bdan 12:37, 11 maj 2015

Iwk4 napisał(a)

Decyzja dość istotna, bo w zależności od formy podejmę decyzję, gdzie go posadzić .

A co byś wolała mieć?
Iwk4 12:37, 11 maj 2015

Anabell napisał(a)
Iwonko -
moja rada też stożek
Ja wczoraj przycinałam cisy w stożek i w kulki. Pierwsze ciecie wyjdzie jeszcze bez efektu, ale nada formy, kiedyś trzeba zacząć.
U mnie musi dużo dorosnąć.
Konsekwentnie dopieszczasz rabaty, kibicowałam Ci

Haniu, dziękuję za dobre słowo.
Świadoma jestem, że ten bukszpan nie będzie od razu piękny. Wymaga czasu i umiejętności. A tak bardzo namawiałam męża, żeby poprzedni właściciel mu go dał. Rósł zaniedbany i mimo, że wygląda zdrowo, to jednak sporo przy nim będzie pracy.
Ps. Byłam u ciebie, super zmiany, choć muszę dokładniej poczytać, bo wczoraj padłam
Iwk4 12:40, 11 maj 2015

zabaewa napisał(a)
A może kula na pniu ? Ja tam się nie znam... zresztą... Jeszcze żadnego nie ciachałam

Luki napisał(a)
Iwonko jak dla mnie z takiego bukszpanu stożka nie będzie, za rzadki i za wiotki na dole, a za gęsty na górze, czyli całkowite przeciwieństwo do cięcia stożka bo musiałoby być odwrotnie, jest jeszcze opcja dosadzenia dużej ilości sadzonek na dole, ale wtedy musiałby powędrować w docelowe miejsce i pokazywać swoją niedoskonałość przez co najmniej 4 sezony.
Tak jak pisze zabaewa ja wyciąłbym kule na pniu. Oczywiście, jeżeli pień jest w miarę równy i jest jeden, dwa pieńki też mogą być, ale proste i blisko siebie

Za kulą na pniu jest mniej osób, jednak sugestie Łukasza są dość istotne. Łuki, chyba w zeszłym roku miałeś dylemat z takimi dziwnymi, zaniedbanymi bukszpanami. Ten ma chyba kilka przewodników, dziś mu przygotuję miejsce i obejrzę jeszcze raz.
Dosadzenie kilku bukszpanów wkoło dołoży kosztów, a tego nie chcę
ren133 12:42, 11 maj 2015

Iwk4 napisał(a)

Ewuniu, posadziąłm część werbeny na rabatę z różami i perovską. Trochę jeszcze mi zostało do posadzenie i nie wiem, czy dosadzić jeszcze tam, czy na inną rabatę? Wysadziłam też część stipy i białe jeżówki. Przez pewien czas hartowałam wszystko na tarasie.
Wiesz, że cała moja perovska się obudziła? Mimo przesadzania, wszystkie mają nowe gałązki, ale i tak w plecy róż dosadziłam dwa nowe krzaczki. Chciałabym otrzymać podobny efekt na rabacie: Od tyłu mam miskant, perovska i werbena, żółte róże, stipa, lawenda, obwódka z bukszpanu.
https://www.pinterest.com/pin/529876712384627652/
https://www.pinterest.com/pin/213146994841239092/
Drugą fotkę wszyscy znają, pierwsza, to ta sama rabata, tylko inne ujęcie

Iwonko
Masz śliczną inspirację z donicami ... podejrzałam sobie Planujesz coś takiego u siebie?

MAD 12:54, 11 maj 2015

Iwk4 napisał(a)
E-muś przywiózł mi taki duży bukszpan. Potrzebuję porady. Jak go ciąć? Na kulkę na kilku nogach, czy spróbować zrobić stożka ? Dołem może sporo brakować.

Sprawdź dokładnie jaki ma pieniek. Wtedy łatwiej będzie podjąc decyzję. Niwaki?
Iwk4 13:12, 11 maj 2015

bdan napisał(a)

A co byś wolała mieć?

Danusiu, pojedynczy stożek nie ma racji bytu. Musiałabym zaplanować miejsce na 3 stożki i pomyśleć o reszcie
Do kulki na pniu zawsze można dosadzić kulki. Nie miała baba kłopotu, poprosiła o bukszpana
Iwk4 13:15, 11 maj 2015

ren133 napisał(a)

Iwonko
Masz śliczną inspirację z donicami ... podejrzałam sobie Planujesz coś takiego u siebie?

Reniu, to jest na rabacie, jeśli o te linki chodzi. Czy może podejrzałaś co innego na pincie? Chciałabym uzyskać podobny efekt, tylko zdjęcia czasem przekłamują i ja użyłam ciut innych roślin. Doszły np. żółte róże. Inny miskant, poczekam, aż się wszystko rozrośnie
Iwk4 13:22, 11 maj 2015

MAD napisał(a)

Sprawdź dokładnie jaki ma pieniek. Wtedy łatwiej będzie podjąc decyzję. Niwaki?

Mad, poleciałam zrobić fotki jeszcze raz. Chyba jesteś najbliższa prawdy, a ja nigdy tego nie robiłam, buuuuuu
Wklejam różne ujęcia tego bukszpanu, on jest większy, niż płot:
Widok ogólny:

Dół z bliska, odchyliłam trochę gałązki, aby zobaczyć przewodnik. Są trzy główne.

I myślałam, żeby dać go tutaj, a w nogi dosadzić 3 kulki.

Iwk4 13:28, 11 maj 2015

Z dalszej perspektywy brakuje tam pionu, wszystko jest płaskie. Na dodatek wygoliłam przy płocie stary berberys, zanim ruszy, też czegoś brakuje. Wokół koła posadziłam bukszpan na powtórzenie obwódki. W tej chwili rośnie na rabacie sedum i żurawki. Sedum dam na inną rabatę, a żurawki zrobią tło w nogach. Co myślicie?
polinka 13:29, 11 maj 2015

Iwonko czy on cały czas rósł w tej donicy? Jeśli nie to nie ma za małej tej bryły? Może tylko na zdjęciach wygląda na wielkiego