Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu...

To tu...

MAD 23:16, 06 maj 2015

Ochłonęłam trochę, dzieciaki śpią to mogę Wam zdać relację z bukszpanowej akcji.

Rósł sobie pewien nieborak w przydomowym ogródku moich Rodziców. Rósł długo. Bardzo długo. Pamiętam jak jako dziecko obcinałam z małego krzaczka gałązki do święconki...

Rodzice się przeprowadzili, krzak został. Dzisiaj wrócił "do domu". Do mnie. Zobaczymy jak silną ma wolę walki. Przyjechał niestety z niewielką bryłą korzeniową ale może da radę.

Okazanie po przytaszczeniu. Możecie wierzyć lub nie ale za krzaczorem stoi dorosły mężczyzna.

Potem szukanie na szybko miejsca. Nie wiem czy miejsce trafione. Pewnie nie. Będę się tym martwiła jak krzaczor przeżyje.

Potem nastąpiło ostre cięcie bo na nic innego poza bonsaiem się nie nadawał. Ciekawe ile lat mu zajmie dojście do wyglądu zbliżonego do pozostałych 2 ogrodowych bonsaiów...

Muszę na spokojnie zastanowić się, które chmurki odgiąć, a które usunąć. Jest ich zdecydowanie za dużo ale na wariata wolałam nie wycinać...

Szkaradek mój...
Malgosik 23:21, 06 maj 2015

No to Cię chyba dłonie bolą od tego cięcia.
Podobał mi się nawet przed cięciem.
Powinien się szybko zregenerować, jeśli się przyjmie, bo ma w sobie dużo mocy, a liści teraz mało do utrzymania.
Juzia 07:27, 07 maj 2015

Nawet teraz szkaradek wygląda dobrze...
Gałązki ma ładne

paulina_ns 08:03, 07 maj 2015

ło matko, ale masz bukszpana chodzi mi oczywiście o jego wielkość . Fajne drzewko z niego zrobiłaś i domyślam się, że obowiązkowo zrobiłam obwódkę z tego co wycięłaś Trzymam za niego kciuki.
Borbetka 08:29, 07 maj 2015

Grubość konara jest powalająca. Ale będzie piękne bonsai.
MAD 08:37, 07 maj 2015

Jeszcze Was zaczochuję z rana.

paulina_ns 08:39, 07 maj 2015

Madzia nie szalej tak z tymi zdjęciami, bo mi smutno że u Ciebie tak PIĘKNIE
MAD 12:14, 07 maj 2015

Malgosik napisał(a)
No to Cię chyba dłonie bolą od tego cięcia.
Podobał mi się nawet przed cięciem.
Powinien się szybko zregenerować, jeśli się przyjmie, bo ma w sobie dużo mocy, a liści teraz mało do utrzymania.

Dłonie zaprawione w boju od kruszenia brył ziemi, także nie bolą. Oczy trochę bolą od patrzenia na szarakuła. Mam tylko nadzieję, że wolę walki ma na tyle dużą, że przezyje przeprowadzkę. W sumie ziemie ma nieporównywalnie lepszą, więc powinno mu sie psodobać.
MAD 12:16, 07 maj 2015

Juzia napisał(a)
Nawet teraz szkaradek wygląda dobrze...
Gałązki ma ładne

Dobrze to on zacznie wyglądac za jakies 3 lata. Przy pomyślnych wiatrach. Na razie będe musiała powycinać zbędne gałązki i ponaginać odpowiednio. Dużo roboty z nim będzie, oj dużo. Pociesza mnie jednak to, że moje pozostałe 2 już okazałe bukszpany lata temu kiedy sie za nie wziełam wyglądały dużo żałośniej. Tak, to możliwe.
MAD 12:17, 07 maj 2015

Borbetka napisał(a)
Grubość konara jest powalająca. Ale będzie piękne bonsai.

U podstawy jest grubości przedramienia. Także solidny jest...