Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 13:32, 11 maj 2015

Polinko, to tylko na transport M w donicę wcisnął, więc dziś muszę go koniecznie wysadzić, potrzebuję szybkiej decyzji. Idę przygotować mu miejsce, a ciąć go mogę później, jak będzie posadzony. W donicy jest w glinie i jest podlany.
MAD 13:36, 11 maj 2015

Iwk4 napisał(a)

Mad, poleciałam zrobić fotki jeszcze raz. Chyba jesteś najbliższa prawdy, a ja nigdy tego nie robiłam, buuuuuu

Dół z bliska, odchyliłam trochę gałązki, aby zobaczyć przewodnik. Są trzy główne.

I myślałam, żeby dać go tutaj, a w nogi dosadzić 3 kulki.

Ja bym nie robiła z niego pojedynczej kuli na 3 nogach bo to będzie wyglądało dziwnie. Raczej poszłabym w 3 poduchy na różnych wysokościach. Ale to ja. Ja lubie poduchy. Lubię wyzwania i libie bawić sie w formowanie. Chodź do mnie i sama zobacz jak "skrzywdziłam" ostatnio zdobyczny krzaczor bukszpana. I jak wyglądają takie, którymi bawię się już od nastu lat.

Ja robię tak, że wycinam najpierw wszystkie drobniutkie gałązki i zostawiam same grube. Wtedy lepiej ocenić gdzie zrobić poduchę/kulę. Potem decyzja odnoście miejsca, wysokości chapnięcia poszczególnych gałęzi i formowanie kulek. Spokojnie możesz chapnąć gałąź do łysego. Tak i tak odbije na końcu gałęzi. Znając bukszpany to odbije po całości.
ana_art 13:57, 11 maj 2015

MAD napisał(a)

Ja bym nie robiła z niego pojedynczej kuli na 3 nogach bo to będzie wyglądało dziwnie. Raczej poszłabym w 3 poduchy na różnych wysokościach. Ale to ja. Ja lubie poduchy. Lubię wyzwania i libie bawić sie w formowanie. Chodź do mnie i sama zobacz jak "skrzywdziłam" ostatnio zdobyczny krzaczor bukszpana. I jak wyglądają takie, którymi bawię się już od nastu lat.

Ja robię tak, że wycinam najpierw wszystkie drobniutkie gałązki i zostawiam same grube. Wtedy lepiej ocenić gdzie zrobić poduchę/kulę. Potem decyzja odnoście miejsca, wysokości chapnięcia poszczególnych gałęzi i formowanie kulek. Spokojnie możesz chapnąć gałąź do łysego. Tak i tak odbije na końcu gałęzi. Znając bukszpany to odbije po całości.
też tak myślę!
ren133 14:12, 11 maj 2015

Iwk4 napisał(a)

Reniu, to jest na rabacie, jeśli o te linki chodzi. Czy może podejrzałaś co innego na pincie? Chciałabym uzyskać podobny efekt, tylko zdjęcia czasem przekłamują i ja użyłam ciut innych roślin. Doszły np. żółte róże. Inny miskant, poczekam, aż się wszystko rozrośnie

Podejrzałam ciut więcej
Iwk4 14:19, 11 maj 2015

MAD napisał(a)

Mad, utknełam u ciebie na dobre, rabata rozkopana, czeka na bukszpana, a ja filmik, co Madżenka wkleiła oglądam:
https://www.youtube.com/watch?v=iktsIBZRQec&app=desktop
A tu u MAD zaczyna się akcja formowania niwaki, na kilku stronach dalej też :
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4551-to-tu?page=123
bdan 14:22, 11 maj 2015

Iwk4 napisał(a)

Danusiu, pojedynczy stożek nie ma racji bytu. Musiałabym zaplanować miejsce na 3 stożki i pomyśleć o reszcie
Do kulki na pniu zawsze można dosadzić kulki. Nie miała baba kłopotu, poprosiła o bukszpana

Iwonko ja mam jeden stożek i koło niego dwie kulki.
Teraz w drugiej częsci ogrodu, na łezce tez tak będę powtarzać. Choć to będzie stożek plus dwie nieokreślone figury, bo kulki tez chcę sama z cisów formować. Zresztą z małych sadzonek bukszpanów w zeszłym roku cięłam kulki i w tym, juz fajne się robią
Iwk4 14:23, 11 maj 2015

Wklejam od MAD, żeby nie umknęło.
MAD napisał(a)
Ochłonęłam trochę, ... mogę Wam zdać relację z bukszpanowej akcji.

Rósł sobie pewien nieborak w przydomowym ogródku moich Rodziców. Rósł długo. Bardzo długo. Pamiętam jak jako dziecko obcinałam z małego krzaczka gałązki do święconki...

Rodzice się przeprowadzili, krzak został. Dzisiaj wrócił "do domu". Do mnie. Zobaczymy jak silną ma wolę walki. Przyjechał niestety z niewielką bryłą korzeniową ale może da radę.

Okazanie po przytaszczeniu. Możecie wierzyć lub nie ale za krzaczorem stoi dorosły mężczyzna.

Potem szukanie na szybko miejsca. Nie wiem czy miejsce trafione. Pewnie nie. Będę się tym martwiła jak krzaczor przeżyje.

Potem nastąpiło ostre cięcie bo na nic innego poza bonsaiem się nie nadawał. Ciekawe ile lat mu zajmie dojście do wyglądu zbliżonego do pozostałych 2 ogrodowych bonsaiów...

Muszę na spokojnie zastanowić się, które chmurki odgiąć, a które usunąć. Jest ich zdecydowanie za dużo ale na wariata wolałam nie wycinać...

Szkaradek mój...
MAD 14:24, 11 maj 2015

Iwk4 napisał(a)

Mad, utknełam u ciebie na dobre, rabata rozkopana, czeka na bukszpana, a ja filmik, co Madżenka wkleiła oglądam:
https://www.youtube.com/watch?v=iktsIBZRQec&app=desktop

Filmik fajny. Tylko, że ja nie lubię takich małych kuleczek. Dla mnie ten okaz ma tego za dużo i za małe.
Malgosik 14:26, 11 maj 2015

jestem za wersją MAD
jak nie 3 poduchy na różnych wysokościach to więcej tych kulek lub spodków
Iwk4 14:30, 11 maj 2015

Malgosik napisał(a)
jestem za wersją MAD
jak nie 3 poduchy na różnych wysokościach to więcej tych kulek lub spodków

O, było mi trzeba Małgoś twojego głosu rozsądku.
Zatem ze stożka nici, z kulki nie bardzo, niwaki może być.
Wklejam jeszcze od MAD jej bonzaje:
MAD napisał(a)

...Pokazywałam te stare ale chętnie się pochwalę raz jeszcze. One były kształtowane przeze mnie od wielu lat. Ponad 10 na pewno. Jak nie 15. Było warto moim zdaniem. A ten nowy szarakuł to gwiazda w porównaniu z tym jak wyglądały kiedyś te dwa.

Zmieniłam mu też miejsce żeby miał od kogo czerpać dobre wzorce... Tam trochę rzuca się w oczy.